Айде пак - законът ни пречи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Айде пак - законът ни пречи

Айде пак - законът ни пречи

Гонките с автомобили и полицията

9947 прочитания

© Мария Съботинова


Криминализиране на гонките, по-тежки наказания за шофьорите, причинили катастрофи с жертви, повече полиция и т.н., и т.н. Тази седмица темата с незаконните гонки беше повдигната не заради друго, а защото стана тежък инцидент, при който загинаха двама младежи. Подобно на десетки други сходни сюжети (тежки катастрофи, наводнения, експлозии и т.н.), ще предизвика институционален дебат, в който традиционно ще се заговори за увеличаване на санкциите, законодателни промени и куп други идеи, които, ако бяха в сила, трагедията нямаше да се случи. Абсолютно погрешно.

Парадоксалното е, че само преди две седмици столичната полиция се е похвали, че преустановява 99% от незаконните гонки в София. В петък обаче МВР поиска криминализиране на незаконните състезания, защото иначе нямало как да им се противодейства.

Тезата "Законът ни пречи" не издържа. 

Законодателството не връзва ръцете на институциите. Гонките, както и безобразното и опасно каране лесно могат да бъдат квалифицирани като хулиганство - непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Но много по-лесно е да обвиниш в хулиганство някого, който рисува графити, отколкото да накараш разследващите да проявят креативност и да противодействат на грубото и застрашаващо живота шофиране.

Бедата в цялата история е, че полицията върви след събитията. Дори законодателството да има дупки, но механизмите за превенция да работят, дебатът за тяхното запълване трябваше да се случи преди инцидента, а не след него. Всичко останало прилича на гузна загриженост.

Криминализиране на гонките, по-тежки наказания за шофьорите, причинили катастрофи с жертви, повече полиция и т.н., и т.н. Тази седмица темата с незаконните гонки беше повдигната не заради друго, а защото стана тежък инцидент, при който загинаха двама младежи. Подобно на десетки други сходни сюжети (тежки катастрофи, наводнения, експлозии и т.н.), ще предизвика институционален дебат, в който традиционно ще се заговори за увеличаване на санкциите, законодателни промени и куп други идеи, които, ако бяха в сила, трагедията нямаше да се случи. Абсолютно погрешно.

Парадоксалното е, че само преди две седмици столичната полиция се е похвали, че преустановява 99% от незаконните гонки в София. В петък обаче МВР поиска криминализиране на незаконните състезания, защото иначе нямало как да им се противодейства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Винаги законите ни пречат,чудя се що ги пишат.

 • 2
  baza avatar :-|
  Божидар Здравков

  Разбира се, че не законът пречи най-много. КАТ се плъзга по лесното решение - радари за скорост. Да, скоростта убива, но хаосът в движението се дължи на шофьори "възпитавани" в неспазване на закона. Засичане, каране в насрещното платно, "слаломиране" между колите - години наред шофьорът не е санкциониран и той добива самочувствие. Добавете корумпирани полицаи и съдебна власт и получавате хулигани/диваци на пътя.

 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Само че не може МВР да обвинява. Журналистите, образовайте се. Тъпия катаджия не може да определи в какво да ви обвини, това го прави прокурорът. А той е от съдебната власт.

 • 4
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Това да е обезмислиш работата на органите,които трябва да санкционират нарушителите на закона т.е. те са пазители на закона и обществото.Тогава какво искаме от полицията,констатира нарушенията дава ги на прокурора и заедно адвокат,прокурор и съдия завъртват едно дело,което е взависимост от"финикийските знаци" на виновника се оправдава или споразумява за наказание от кумова срама.Преди всичко нарушителите са деца на велможи или богаташи,които имат пари,връзки и самочуствие за недосегаемост.От тук идва и безотговорното поведение на полицейските органи и физическото посегателство срещу тях"за срам и позор да бият полицаи"!?

 • 5
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Мързел, корупция и некомпетентност - това е КАТ, това е МВР !!! И лакомия за 20-те заплати при напускане..... Вече трети път искат пари за това, искат и ранно пенсиониране, за да могат после да отида в частните охранителни фирми и да получават и заплати, и пенсии !!!!!!!!!!!!!
  И нежелание да решават проблемите на гражданите. Паразити !! Н закачат мутри, мафиоти и червени политици, дори не искат да ги ограничават. А понякога е много просто. Пример : по бул. Черни връх има участъци, където новобогаташите вдигат над 100 км/ч, но там не слагат нито камери, нито повдигнати пешеходни пътеки. В горната и средната част на бул. Цариградско шосе е същото !!!!!!!!! Но пък сложили камера точно преди светофара на Орлов мост......
  КАТ покровителстват мутро-мафията, така, както го прави и МВР, вече повече от 25 години !!!!!!!!!!!!!

 • 6
  liubopitkovski avatar :-|
  liubopitkovski

  Ако имаше повече полицаи, които рисуват графити и по-малко, които карат като идиоти положението може би щеше да е различно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  "За първи път МВР оповести числения състав на отделните структурни звена в системата


  Това е израз на волята на МВР за реален диалог с гражданското общество – заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на конференцията на тема “Какво /не/ знаем за МВР”  Повече информация - в рубриката ЗА МВР, линк Структура и численост
  “Прозрачността е в основата на цялостната политика на МВР, защото възможността данъкоплатците да знаят съвсем точно къде отиват парите им, е една от формите на демократичното общество” – с тези думи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откри форума. За първи път от 20-годишната история на прехода имаме възможност да упоменем колко точно е численият състав като щатна бройка на МВР. Това е голям пробив за системата на МВР – добави още той. По този начин всеки гражданин на Европейския съюз ще има възможност – чрез системата на ЕВРОСТАТ – реално да разбере какво е съотношението на полицаите, които се грижат за опазване на обществения ред в България. “Полето” за България в ЕВРОСТАТ досега е било празно. Така винаги се създават и условия за погрешни тълкувания на числеността на МВР. Смятам, че това, което новото българско правителство в лицето на МВР предприе - разсекретяване на числеността на МВР – е от изключителна важност на демократичното общество, каза министър Цветанов.
  Конференция на тема “Какво /не/ знаем за МВР”, организирана от Министерството на вътрешните работи, съвместно с Институт “Отворено общество” и Фондация “Достъп до информация” се проведе в столицата. В центъра на вниманието бе оповестяването - за пръв път от 20 години - на числения състав на отделните структурни звена в системата.
  “През последните 20 години МВР бе шампион по непрозрачност в сравнение с другите европейски държави, членки на ЕС” – заяви в началото на форума изпълнителният директор на “Отворено общество” г-н Георги Стойчев. От своя страна Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация” подчерта, че “за първи път има воля в ръководството на МВР, която се надяваме, че ще доведе до конкретни резултати”.
  В специална презентация заместник министърът на вътрешните работи д-р Веселин Вучков представи актуални данни за организационната и щатна структура на МВР. Такива данни доскоро се смятаха за секретна информация и сега се предоставят за пръв път в подобен формат пред българската общественост.
  Общата щатна численост на служителите ва министерството, публикувана в Правилника към Закона за МВР е 61 170, разпределени както следва: държавни служители с висше образование – 17 520, държавни служители със средно образование – 35 740 и лица, работещи по трудови договори – 7910.
  Промени са направени и в Закона за класифицираната информация – подчерта зам.министър Вучков, в частта за определенията на “държавна тайна”, определяне на службите за сигурност, както и на тези за опазване на обществения ред. Единствените служби от системата на МВР, чиято организационна и щатна структура няма да се рацсекрети, поради спецификата на дейността им, са ДОТО И ГДБОП.
  Заместник министър Вучков представи щатния числен състав на отделните структури на МВР – главни, областни и специализирани дирекции. Към всяка главна дирекция е представена структурата и числеността на отделните дирекции, а към всички областни дирекции – на районните управления и отделните им звена.
  Важно е да се знае, че представените данни са за числения състав на служителите по щат, което не означава, че всички щатни бройки са заети – добави зам.министър Вучков и даде конкретни примери.
  Специално внимание бе отделено на онези структури, които не са полицейски, но предоставят административни услуги на всички граждани – дирекциите “Български документи за самоличност”, “Миграция”, специализираните административни дирекции и др.
  Над 80 вида са административните услуги, които МВР предоставя на гражданите, в изпълнение на нормативни актове и документи. Например, голяма част от униформения състав на министерството предоставя други дейности, освен охрана на обществения ред – съдействие на съдебното изпълнение /които са 11 000 само за миналата година/, връчване на призовки и т.н.
  Актуална информация за числеността и разпределението на полицейските служители в другите европейски страни – според данни на ЕВРОСТАТ, също бе представена на форума. Стана ясно, че някои служби, които в България са в системата на МВР, в редица европейски страни са извън нея. Тук влизат както служби, свързани с издаване на документи за самоличност, с регистрация на МПС, така и криминална и разследваща полиция, жандармерия, тел.112 и др.
  Важно е да се знае, че в държавите, които са външна граница на ЕС – служителите на Гранична полиция не са включени като брой на национално ниво, тъй като те обслужват общоевропейски интереси."

  https://press.mvr.bg/projects/bulgarian/news100119_10.htm

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "И при Румяна Бъчварова бюджетът на МВР ще продължава да расте

  6 април 2015 21:36

  © снимка: БГНЕС, архив

  Вицепремиерът Румяна Бъчварова се нареди до своите предшественици - министри на вътрешните работи, които поискаха увеличение на бюджета на МВР.

  Месец след като застана начело на силовото министерство, Бъчварова поиска допълнително 18 млн.лв. за изплащане на обезщетенията на служители от МВР, които са с прекратени правоотношения. Това става ясно от проект на постановление, което се очаква правителството да приеме след три седмици.

  Бюджетът на МВР за 2015 г. е в размер на 1,031 млрд.лв., от които 936 млн.лв. са за заплати и обезщетение. Въпреки колосалната сума за издръжка, още на четвъртия месец от МВР поискаха още 18 млн. лв. От проекта на постановление и доклада към него не става ясно за колко освободени служители ще бъдат изразходвани средствата.

  Най-много средства обаче са предвидени за освободени служители в областта на „защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” - 12,2 млн. лв. За освободени пожарникари и служители на „Гражданска защита” ще отидат 2,3 млн. лв.

  На доскорошни служители на гранична полиция и дирекция „Миграция” ще бъдат изплатени 1,8 млн. лв. Най-малко е перото (1,7 млн. лв.), което е предвидено за изплащане обезщетения на служители, които са упражнявали „политика в областта на управлението и координацията на системата на МВР”.

  Анализ на бившия вътрешен министър Веселин Вучков показа, че въпреки непрекъснатото намаляване на броя на работещите в системата на МВР от 2010 г. насам, бюджетът на вътрешното министерство расте всяка година.

  От миналата сряда в сила са нови правила при назначаване в администрацията на МВР. Новите „чиновници” във вътрешното ведомство вече постъпват по реда на Закона за държавния служител, а не по Закона за МВР. Така новите служители на администрацията не ползват привилегиите, които имат полицейските служители, включително при пенсиониране да получават по 20 заплати накуп."

  Източник: БГНЕС

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  И така:

  "Общата щатна численост на служителите ва министерството, публикувана в Правилника към Закона за МВР е 61 170" (по данни на МВР от преди няколко години), и

  "Бюджетът на МВР за 2015 г. е в размер на 1,031 млрд.лв.,.."

  И сега само се замислете за КАКВА ОГРОМНА АРМИЯ ВСЪЩНОСТ СТАВА ДУМА РЕАЛНО, за малка държавица като нашата, И ЗА КАКВИ ОГРОМНИ ЗА МАЛКАТА И БЕДНА БЪЛГАРИЯ ПАРИ ГОВОРИМЕ, и ... КОЛКО НЕВЕРОЯТНО МИЗЕРНИ, ПЛАЧЕВНИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ!

  "Криминализиране на гонките, по-тежки наказания за шофьорите, причинили катастрофи с жертви, повече полиция и т.н., и т.н. Тази седмица темата с незаконните гонки беше повдигната не заради друго, а защото стана тежък инцидент, при който загинаха двама младежи. Подобно на десетки други сходни сюжети..."

  Хайде обаче да видим защо и на кого подражават тези пишлемета, които правят тези гонки, в страна, където държавата нехае за трудовата заетост на младите (а и на всички), за образованието, здравето,...за морал и култура да не говорим, и всичко читаво препуска към Терминал 2, с малки изключения, кои са им рол моделите за подражание?
  Мутри с мощни коли, кметове, които се правят на баровци на гърба на бедните си съграждани и пилеят грешни пари за мощни луксозни коли, министри и депутати, и особено лумпени от НСО, които не се научиха да не избиват комплексите си на пътя, и всякакви мошеници и отрепки, добрали се до повечко пари или поне коли, с които да газят и мачкат хора и закони!
  И прокуратурата и съдът!
  Ах тази прокуратура и този съд, от които винаги като правило са доволни САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И НАРУШИТЕЛИТЕ, ОСОБЕНО ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, и - разбира се - самите те с банковите си сметки.
  За кой ли път се демонстрира, че отчетите и статистиката на МВР и властта са пълна порнография и отразяват сблъсъка на два свята - техният, и реалността, в която жиееят хората.
  ДВА АНТАГОНИЧНИ И КРАЙНО НЕПРИМИРИМИ СВЯТА, от които единият е ненужен, пагубен, фатален!

  МВР нямало сили да се справи с гонките, законите им пречели!
  БНБ и Искров нямали възможност да контролират и регулират Збанките (и КТБ) - законите им пречели!
  НСО току що получиха закона си - как са работили досега един господ и ДС-КГБ мафията си знаят. Така е и в НРС, и в ДАНС (със закона Пеевски),...
  На МВР и прокуратурата пък им пречели и закините, и съдът, щото те ги хващали, а они ги пущали.
  На съдът пък, в лицето на ВСС нищо не му пречело и всичко си било нормално, както бе и с Искров и БНБ години наред.
  На главния прокурор му пречели КТБ, няколко журналистчета, които не са журналисти, медии, които не са медии, и убийци, които никого не са убили,...с две думи всички, които пречат на преуспелия катарзис, хидромелиоратора, екзактния и секретните докторанти от Библиотекарския университет...

  Ако се справим с тези дребни неща, и идилията на Бостана ще е пълна!

 • 10
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Както винаги, все нещо им пречи на светещите жилетки, само с престъпността са в симбиоза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дръжте се здраво

Дръжте се здраво

Солидарност по брюкселски

Солидарност по брюкселски

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK