Да си откраднеш фирма

Защо е толкова лесно

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

На пръв поглед казусът с взетата на абордаж фирма прилича на класическа документна измама. Зад него обаче седи един дългогодишен спор между дружеството и търговска банка, който е на финалната права в съда.

Точно когато фирмата се опитва да обезпечи вземането си, тя става обект на рейд. Зад гърба на собственика за съуправител е назначен неграмотен жител на "Модерно предградие", който, въпреки че не може да напише името си, прави искане за вдигане на възбраната върху средства на банката. Толкова прозрачно, че очевидно този, който има интерес от схемата, до такава степен се чувства безнаказан, че не се притеснява да използва подобни плитки схеми.

След като случаят придоби популярност, критиките бяха отправени към Търговския регистър. Обвиненията бяха, че именно неговата прозрачност позволява подобни кражби на дружества. Парадоксът  е, че именно благодарение на прозрачността на регистъра собственикът на дружеството е успял да пресече измамата сравнително рано и да вземе необходимите мерки.

На първо място случаят е симптоматичен за бездействието на банковия надзор. През всичките тези години институцията, която трябва да следи дали банката спазва закона, не само отказва да вземе отношение, но и откровено заема нейна страна.

За да няма кражби на фирми обаче, тези, при които е топката в момента - полицията и прокуратурата, трябва да арестуват не само мулето, но и да открият и предадат на съд тези, които са държали ръката му, докато се е подписвал при нотариуса и са му показали пътят до Агенцията по вписванията, и, разбира се, тези, които се ползват от схемата. Нещо, което, уви, се случва твърде рядко.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  nikeair avatar :-|
  NicK

  "Да си откраднеш фирмаЗащо е толкова лесно" - Защото не е БМВ, и изпада извън дефиницията на Борисов за кражба...

 • 2
  yordanovmg avatar :-|
  yordanovmg

  Ако търговският регистър пускаше смс при заявяване на промяната, а не когато тя е приключена, това нямаше да се случи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  "полицията и прокуратурата, трябва да арестуват не само мулето, но и да открият и предадат на съд тези, които са държали ръката му, докато се е подписвал при нотариуса и са му показали пътят до Агенцията по вписванията, и, разбира се, тези, които се ползват от схемата."

  >>> Почеркът е на хора без никакви задръжки. Доколкото си спомням, Борислав Манджуков също беше ликвидиран от една варненска група поръчкови убийци, след като беше тръгнал да си търси 5 милиона, потънали в банката по същата схема.

  Писал съм нееднократно: избирате си едно убийство, което вие си пожелаете: хазартния бос Йордан Динков, пазарджишката общинарка, Манджуков, Боби Цанков, Георги Стоев, несебърския кмет, елинпелинския кмет...Беше ли разплетено само едно докрай, цялата държава, или целият ченгесаро-мутренски модел #КОЙ щеше да рухне и без Моника Маковей.

 • 4
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#2] от "yordanovmg":

  Текстово съобщение се изпраща в момента, в който постъпи нов документ по партидата на дружеството, а не след вписване.

 • 5
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  помните ли Стен Аск,някога посланик на Швеция у нас, беше обявил за рисковано шведски капитали да се инвестират в Бг.Това го обяви в Шумен,бастион на ДПС,пред Доган, всички след рандевуто бяха зелени от гняв. Предисторията беше свързана с измама на мастит шведски магнат,на когото лидери на ДПС варна се опитаха да продадат хотел на Златните,който беше откраднат чрез такова източване на дружество.Последва предаване на "На чисто" където лъснаха отговорни държавни люде,та дори се наложи Оги Герджиков да си ходи от народното събрание.Та именно този измекяр е в основата на схемата,и дори в зората на демокрацията беше издал такова книжле... Та не е боко,той толкова не разбира. Съдебната система не работи... А Оги продължава да преподава в Софийския и да подготвя престъпници по свое подобие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал