Чудотворна псевдожурналистика

Славка Бозукова (вдясно)

Чудотворна псевдожурналистика

Как сайтовете "Пик" и "Блиц" се превърнаха в калната артилерия, която стреля по репутацията на всички

42033 прочитания

Славка Бозукова (вдясно)


Отворено писмо до г-жа Славка Бозукова

Г-жа Бозукова е управител на "Блиц" и главен редактор на "Стандарт", носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, даден й за изключителни заслуги към развитието на културния туризъм у нас и заради кампанията "Чудесата на България". Въпросната отличена кампания нашумя през последните седмици благодарение на серия от публикации във в. "Стандарт", посветени на открития от Божидар Димитров кладенец с лековита "жива вода" в средновековната българска столица Плиска. А също така и покрай пресечената в зародиш иновативна маркетингова инициатива за дистрибуция на гореспоменатата "чудотворна субстанция" със съботните броеве на всекидневника.

В ролята си на главен редактор на "Стандарт" Бозукова е подписала както етичния кодекс на българските медии от 2004 г., така и алтернативната му версия, лансирана през 2014 г. от гравитиращия около Делян Пеевски и Ирена Кръстева Български медиен съюз. По странно стечение на обстоятелствата ръководеният от нея журналистически конгломерат, в който отскоро вече официално попада и жълтото онлайн-издание Blitz.bg, също така е един от шампионите по усвояване както на средства от европейски програми, така и на рекламните бюджети на министерства и държавни ведомства.

Именно калните медийни импровизации на Blitz.bg и очевидното системно погазване на елементарните журналистически стандарти са причината да изберем нестандартния за нас формат на "отвореното писмо".

Конкретният повод е публикацията "Първо в БЛИЦ! Гей скандал разтресе "Капитал" от 26-ти август. Тя e насочена срещу управляващия редактор на изданието Алексей Лазаров и още същия ден услужливо бе препечатана едно към едно от побратимия на blitz.bg жълт сайт pik.bg.

Г-жо Бозукова,

Със статии като тази нямате право да претендирате, че управляваните от вас медии правят журналистика. Те са поредната мутация на стратегията, използвана от империята на Пеевски и Кръстева за манипулиране на общественото мнение и за дебелашко оплюване на всеки, който се опитва да разобличи модела #КОЙ.

Впечатление ни направи също така поредицата от събития и факти, която предхожда излизането на въпросната клеветяща публикация. Статията се появява след постинг в личния Facebook-фийд на редактора на "Капитал" Алексей Лазаров. В него той публикува снимка от кортежа на премиера Бойко Борисов по време на официалното му посещение в Туркменистан с коментар, че има очевидни доказателства за странно близка връзка между правителствената пресслужба и жълтия сайт pik.bg.

Ето и текстът на самия постинг:

"Само да обърна внимание, че при някои от посещенията на Бойко Борисов в чужбина, когато той не е придружаван от журналисти, в "Пик" се появяват ексклузивно снимки от пътуването. Така е и сега с посещението на премиера в Туркменистан (Не пускам линк от хигиенни съображения).

Сега, ясно е, че някой от делегацията прави тези снимки - едната е от средата на кортежа. Това няма да е кой друг освен шефът на пресцентъра - съмнявам се някой да може редовно да дава несанкционирано каквото и да е на "Пик".

Иначе казано снимките идват от официален източник, но се дават неофициално, за да дадат предимство на една медиа.

Това доказва нещо важно и неприятно - има много близки контакти между медийната служба на правителството и "Пик", което говори за изключително ниска медийна хигиена. Показва, че има желание не за решаване на проблемите в медиите, а за използването им в името на някакъв неясен интерес. За връзките с Пеевски няма и да коментирам.

(Снимка: интернет smile emoticon)"

Само ден по-късно, за да няма формален повод за обвинения към pik.bg, че си отмъщава, контраатаката дойде от челната страница на Blitz.bg. Сайтът отвръща на удара със статия, лично нападаща Лазаров, която съдържа единствено злоба и показва, че постингът е засегнал някаква много чувствителна точка. Акцията обаче е очевидно координирана: само час и половина материалът все пак се появява и в pik.bg. И за да стане индиректно ясно кой е конкретният повод за атаката, в публикацията на Blitz.bg натрапчиво е вмъкнат лайтмотивът за "хигиенните съображения", присъстващ и в постинга на Лазаров.

Първоначалната ни реакция беше, че няма особен смисъл да се занимаваме с цялата тази долна история. На пръв поглед всичко това изглежда като дребно заяждане и поредното тиражиране на гнус и злоба. На практика обаче това е класически пример как работи мръсната пропаганда и черния пиар в България. Подобни публикации срещу неудобни личности всекидневно и абсолютно безнаказано заливат именно тези два сайта - "Пик" и "Блиц". В момента активна (и особено нечистоплътна) кампания се води и срещу президента - очевидно захранвана от неистовия страх на лицата, които седят зад двата сайта, че той би могъл да се кандидатира за втори мандат. Подобна злоба и гнус напоследък се излива и върху Слави Трифонов, тъй като много хипотетичните му планове евентуално да влезе в политиката могат да разбъркат по трудно предсказуем начин политическото блато. Същото се случва и с прессекретаря на президента Мария Иванова, с кмета на Пловдив Иван Тотев и още вероятно много други.

Накратко: двата сайта "Пик" и "Блиц" са се превърнали в кална артилерия, която стреля по репутациите на всички, които застрашават интересите на групата, чието публично лице се явява Делян Пеевски. Te са новите пропагандни бухалки на мафиотската симбиоза между политика, медии, бизнес и съдебна власт.

Това обаче няма как да продължи твърде дълго. След всеки пример за дискредитираща кампания срещу репутацията на някой почтен човек  или просто лице, което е неудобно на Пеевски, възможностите за манипулации чрез въпросните псевдомедии става по-малка. Защото хората не са чак толкова наивни. Вижте например съдбата на вестник "Политика". Вижте "Монитор". Вижте "Телеграф". След като постепенно се разбра, че те се ползват за публични екзекуции, способността им да насаждат внушения започна да излинява. Сега те (може би с изключение на "Телеграф") съществуват само, защото затварянето им ще създаде имиджов проблем на Пеевски.

Това, г-жо Бозукова, е на път да се случи и с формално притежаваните от вас медии. Само че много по-бързо. Преди хората не си даваха ясно сметка, че медиите могат да са бухалки. Сега вече знаят, защото почти всеки ден го виджат на практика. Просто още не всички са разбрали кои са новите наказателни бригади на "успелия млад мъж". И още нещо: това, че компрометирането на "Блиц", "Пик" (вероятно по съвместителство и на "Стандарт") ще стане бързо, не означава, че няма да е мъчително.

Има обаче нещо, което вече се е случило. И то е краят на илюзиите, че вие се занимавате с честна и почтена журналистика. Всъщност че въобще се занимавате с журналистика. Ако по критериите на вашата група въпросната публикация се приема за медиен продукт, това означава, че не практикуваме една и съща професия.

И ако днес с подобни разсъждения се занимаваме предимно ние - журналистите, които сме избрали да работим за читателите си и да заспиваме спокойно вечер (а не да лижем подметките на медийното задкулисие), въпросът е кога държавните институции също ще започнат да правят разликата. Всякакво легитимиране на сайтове като "Пик" и "Блиц" от държавни институции и политици - даването на интервюта, коментари, споделяне, позоваване и разбира се финансиране, означава, че те подкрепят масираната злоупотреба със свободата на словото. Означава, че подкрепят медийните екзекуции. Че всеки лев от европрограма, инвестиран във вашата група, г-жо Бозукова, превръща човекът, който я е разрешил, в съучастник на публичните разстрели на репутации.

Нещо повече, държавните институции и политиците, които общуват с тези медии, стават съучастници в убийството на българската журналистика. Защото заради подобни текстове все повече хора смятат, че да си журналист, означава да лъжеш, клеветиш и да си измисляш по поръчка на различни хора.

На третите лица, които съвсем между другото ще прочетат тази кореспонденция, бихме искали да кажем - в България все още има журналисти, които се стремят да вършат работата си съвестно и които често понасят негативите от това. И тъй като твърдим, че принадлежим към тази категория, смятаме за редно да обърнем внимание, че ценностите и добрите практики на професията не отговарят на това, което може да бъде прочетено в издания, които искат да спечелят любовта на читателите с флакони "жива вода". Или пък в августовската жега търсят стъпки от "снежния човек" Йети в полите на Витоша край село Кладница.

Галя Прокопиева

Станка Тошева
Йово Николов Илин Станев Огнян Георгиев
Теодора Василева Николай Стоянов Паулина Михайлова
Зорница Стоилова Момчил Милев Велина Господинова
Десислава Николова Светломира Гюрова Люба Йорданова
Росен Босев Kирил Кирчев Мария Манолова
Георги Филипов Методи Герасимов Весислава Антонова
Петя Владимирова Лора Филева Георги Желязков
Мария Иванова Велислава Попова Босилена Мелтева
Мартин Димитров  Видка Атанасова Константин Николов
Боян Петров Надежда Чипева Спас Спасов
Ани Коджаиванова Мара Георгиева Зорница Маркова
Тодор Тодоров Ралица Николова Румяна Червенкова
Димитър Пижев Даниел Николов Ангелина Генова
Бисера Станева Ваня Димитрова Боряна Генчева
Десислава Лещарска Анна Христова  Дарина Черкезова 
Светослав Тодоров Марина Станева Диана Пеева

Калина Горанова

Отворено писмо до г-жа Славка Бозукова

Г-жа Бозукова е управител на "Блиц" и главен редактор на "Стандарт", носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, даден й за изключителни заслуги към развитието на културния туризъм у нас и заради кампанията "Чудесата на България". Въпросната отличена кампания нашумя през последните седмици благодарение на серия от публикации във в. "Стандарт", посветени на открития от Божидар Димитров кладенец с лековита "жива вода" в средновековната българска столица Плиска. А също така и покрай пресечената в зародиш иновативна маркетингова инициатива за дистрибуция на гореспоменатата "чудотворна субстанция" със съботните броеве на всекидневника.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Славка Бозукова живее с т.нар. масон Димитър Недков, който е съдружник с Милена Трандова - жената, с която живее Недялко Недялков (от ПИК), дето го е срам да си напише фамилията.

  А синът на Бозукова - Йоанчо е мутра. Ходи с охрана, мерцедес с еднакви номера. Може да го видите често по чалготеките как се друса и запива с престъпници, които после "Стандарт" и "Блиц" покриват.

  Иначе "Стандарт" го финансира Домусчиев, което може да се види от всекидневните статии в стил. "г-н Домусчиев, много сте богат и много сте красив".

  Цялата тая гняс, разбира се, е възможна с любезното съдейтвие на Пеевски-Борисов, които наливат пари в както го наричате калната машина.

  За да ги хвалят тях и за да ви плюят вас - тези, които не им се слагате и им разобличавате престъпленията
 • 2
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Бозукова отдавна работи за Певски и Борисов. Прасето си подбира хора, които приличат на него. По познатата схема Домусчиев е изрекетиран да финансира Стандарт. Не е ясно само кой приема за сериозни медии пасквилниците на тази свинска креатура. Те се използват като бухалки за компромати и очерняне на неудобни за властта хора. Интресно как Deutsche Welle мълчи! Защо замря борбата за свободни и независими медии?

 • 3
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Единствено не се съгласявам държавните институции да спират еврофинансиране заради подобни публикации. Еврофондовете се дават по критерии, а сред критериите отсъства спазването на журналистическа етика.
  Не ме разбирайте погрешно, не одобрявам това поведение, но правилата са си правила и трябва да важат за всички.

  Публикувано през m.capital.bg

 • guentertreitel
  • -12
  • +163

  Кампаниите в ПИГ срещу президента (най-гнусните напоследък), Христо Иванов, Радан Кънев, Америка за България, Протестна Мрежа, Прокопиев и всичи останали дето не им играят по свирката ги диктува лично Бойко Борисов през дясната му ръка - Севделина Стефанова Арнаудова (беше в Информационно обслужване). Именно тя изпрати снимките от Туркменистан на ПИК заради които така полудяха.
  С две думи не правете разлика между Пеевски и Борисов. Остава още малко време да го разберат в ЕС и САЩ и да му теглят една майна.

 • 5
  tourlache avatar :-|
  tourlache

  Беше крайно време да реагирате!
  Има случаи, в които мълчанието би било злато, в конкретния, обаче, е престъпление.
  И защо, за Бога, сте толкова любезни и толкова аристократично гледате на мерзкото подобие на журналистика, което промива изстрадалите мозъци на родителите ни, които, докато си чакат пенсиите, не спират да цъкат с език как някой е бил гей, чии крака е отрязъл влака до Каспичан и колко операции на задника си е направила поредната звезда, изгряла и нарочена като такава точно от тези "медийни" парцали, които ги карат да цъкат с език.
  Не казвам, че трябва да слезете на това ниво, казвам, че трябва да им се противопоставяте - ежедневно, ежечасно, ежеминутно. Няма друг начин. Вашият избор не е мълчанието, надявам се.
  Впрочем, чувствам се длъжна да отбележа, че разбрах за тази статия от afera.bg на Веселина Томова. Вие си правете изводите.

 • 6
  lelka avatar :-|
  Лелка

  Това е съюзът на истинските жулналисти.
  Другият е сметище и свински трупове.
  - Галя Прокопоиева
  Йово Николов
  Илин Станев
  Огнян Георгиев
  Теодора Василева
  Николай Стоянов
  Паулина Михайлова
  Зорница Стоилова
  Момчил Милев
  Велина Господинова
  Десислава Николова
  Светломира Гюрова
  Люба Йорданова
  Росен Босев
  Kирил Кирчев
  Мария Манолова
  Георги Филипов
  Методи Герасимов
  Весислава Антонова
  Петя Владимирова
  Лора Филева
  Георги Желязков
  Мария Иванова
  Велислава Попова
  Босилена Мелтева
  Мартин Димитров
  Видка Атанасова
  Константин Николов
  Боян Петров
  Надежда Чипева
  Спас Спасов

 • 7
  mammita avatar :-|
  mammita

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Е хайде сега. Почти всички са в Икономедия или са спонсорирани от И.П. Според мен и сред тези има провинили се, а и има и други, които не са в този списък. За жалост според моите наблюдения, родната действителност не е толкова проста. Няма черно и бяло, а всичко е сиво. Та искам да кажа, че няма журналист (не само журналисти де), който да не е злоупотребил поне веднъж и да не е погазил етиката, поради интереси (независимо финансови или други)

 • 8
  mitev avatar :-|
  Митев

  До коментар [#4] от "guentertreitel":

  А какво толкова компроментиращо има на тези снимки? И защо, ако наистина е компроментиращо, акцентът пада върху това кой е авторът им и къде са публикувани, а не върху същинското - самите снимки?...

 • 9
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#8] от "Митев":

  Компрометиращо е, че пресцентърът на МС в лицето на своя началник - Севделина Арнаудова, с одобрението на Бойко Борисов, си сътруднични с издания като "ПИК" и "Блиц"

  Това е показателно за ценостните, които този кабинет споделя.

  Борисов=Пеевски=ПИК+Блиц.

  Крайно време е хората да го разберат и да не си правят илюзии.

 • 10
  mitev avatar :-|
  Митев

  До коментар [#9] от "guentertreitel":

  Това, извинявай, ама не е отговор! Не се вързва министър председателят да одобрява медийното компроментиране на собственото си правителство!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Във водовъртежа на три кризи

Във водовъртежа на три кризи

КапиталНО

КапиталНО