Расте, но без посока

Управлението на София

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Един град зависи от своя кмет. Може да звучи банално, но в България често го забравяме и го засипваме с аргумента "нищо не може да се направи" или с оправдателното "преди по-добре ли беше". Това е логиката, която ще победи в София.

Факт е, че Йорданка Фандъкова има симпатиите на голяма част от столичани и ще получи най-вероятно безпроблемно трети мандат да управлява столицата. Факт е, че през последните години София се промени, макар много от заслугите за това да не са свързани с качеството на общинското управление.

Но също така е факт, че има ужасно много, което този град може да иска, и също толкова, което да постигне. Било то зелен център и чист въздух, по-добри обществени площи, е-управление или някакъв нов, интересен проект, който да отведе града на съвсем друго стъпало в развитието му, подобно на изграждането на метрото. Градовете не правят това сами - кметовете им ги водят натам.

Кметът Инаки Азкуна е водеща сила зад строителството на музея "Гугенхайм" в Билбао, който увеличава седем пъти посетителите на града и преобръща един стар индустриален център до водещ културен хъб. Клаус Воверайт е кметът, който измисли слогана "Беден, но секси" за Берлин и го превърна в световен любимец на младите. Дори в България има примери: Димитър Николов успя да направи един застаряващ морски град като Бургас отново интересен, а община Пловдив възроди цял един квартал в центъра за нов живот само с помощта на план и няколко милиона лева.

Йорданка Фандъкова е стабилен и предсказуем политик, който печели симпатии предимно с това, че не е Стефан Софиянски или дори Бойко Борисов. Но отличителната й черта със сигурност не е дръзката фантазия. Тя най-вероятно ще спечели изборите заради факта, че никой от нейните съперници няма нищо вълнуващо, което да иска да постигне.

София днес има пари, има и хора с желание да работят. Реализират се много проекти, но повечето от тях са с големи компромиси. И причината за това е, че, за да се случват нещата наистина добре, трябват не само пари и желание. Нужни са още фантазия и смелост. Тези неща, уви, липсват в управлението на София и, по всичко личи, няма да дойдат на изборите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  bzm avatar :-(
  bzm

  Даскалицата продължава да обезлюдява града! Много хора го напускат в посока Западна Европа,след като Сф им е била последна надежда и не са я открили тук....

 • 2
  aussie avatar :-|
  aussie

  София изглежда по-добре по простата причина че всички са ходили в Европа вече и хората започнаха да правят нещата по-грамотно (кафенета, магазини и т.н.). Колкото до кмета и съветниците там е пълно безхаберие.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  antonov86 avatar :-|
  Anton Antonov

  Ако мога да изразя скромното си мнение, нужно е да се пренасочат инвестиции в инфраструктора в покрайнините на града - около Западната, Източната и Северната дъга. Там има предостатъчно място за градеж от нулата, а хора и бизнес ще могат да се изнесат към новите места и да разтоварят поне малко централните и южни части. Ако всичко се направи "както трябва", тези нови зони могат да станат дори по-привлекателни от централните.

 • 4
  Trayan avatar :-|
  Trayan

  София се променя, защото има пари, които идват от еврофондовете на ЕС. Заслугата за това не е нито на Фандъкова, нито на този, който я намести на кметския стол, т.е. Борисов.
  Няма да спирам да питам – къде са велоалеите по бул "Витоша", около НДК, по Моста на влюбените? Защо СО унищожава велоалеи за сметка на търговски площи за заведенията?
  Къде са смелите идеи, къде е концепцията за един съвременен град, не догонващ другите, а вървящ наравно с тях. Довършването на метрото, строенето на кръстовища по съмнителни проекти е просто изпълнение с осигурено финансиране.

 • 5
  smoothcriminal avatar :-|
  scmj

  Кога най-нкарая ще има бус-ленти по Евлоги????

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Клаус Воверайт би ли допуснал, на площад "Славейков" да има битак вече 25 години и след 5-годишни конкурси за новото му оформление да бъде одобрен проект, който предвижда запазване на сергиите? Между другото, тогава анти-гей кампанията срещу Воверайт доведе до вот от симпатия в негова полза, но за чест на софиянци срещу Виктор Лилов такова нещо не се наблюдава.

 • 7
  jebidiah avatar :-P
  jebidiah

  До коментар [#1] от "bzm":

  Да обезлюдява града?!? То скоро половин България ще се е преселила в София.

 • 8
  kung_fu_zee avatar :-|
  kung_fu_zee

  Странно е, че статията си няма дори автор. Агитацията върви с пълна сила и както винаги няма предложения, а само недоволство. София се препълни с хора от провинцията и само в моментите с няколко неработни дни, човек може да се наслади на красотата на града.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  bzm avatar :-|
  bzm

  До коментар [#7] от "jebidiah":

  Значи си много зле с очите. В Сф всичко е с обратен знак-инвестиции,бизнес, капитали, ....Сега хората напускат Сф и страната.Видяха , че тук няма този хляб,който търсеха.Ясен знак за липсата на бизнес и живот в Сф са затварянето на магазини и офиси...

 • 10
  pur6ing avatar :-|
  pur6ing

  Ето някои успехи на учителката по руски:
  - тоалетните и опиканият ни град
  - ровенето по кофите, каруците и формалното чистене от мръсни и неграмотни безработни
  - трафик и паркиране на коли
  - тротоари, улици, обществени поръчки за ремонти. Като на гол тумбак цветя по неадекватни местенца
  - активната роля на администрацията за тормозене на населението; работно време, мъкнене на ненужни документи, толериране на бандити и другиНов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората