Държавата на волните стандарти

Какво пак ни казва лидерът на Атака с поредното си (предизборно) хулиганство?

Волен си прави каквото си иска
Волен си прави каквото си иска    ©  Анелия Николова
Волен си прави каквото си иска
Волен си прави каквото си иска    ©  Анелия Николова

Всеки друг български гражданин, който се беше държал като Сидеров и Чуколов в петък вечерта, щеше да получи три неща - заповед за задържане за 24 часа, вероятно няколко юмрука в бъбреците на път за районното, а накрая и обвинение - я за скъсан пагон или униформа, я за обида на длъжностно лице или най-малкото за хулиганство - дребно или едро.

И Сидеров и Чуколов обаче знаят, че подобно нещо няма как да им се случи.

Та нали не се случи нищо на Чуколов, когато през 2007 г., при сходен инцидент в Русе скочи на полицай с обещанието, че ще му е*а м*****а "като стане вътрешен министър."

Нищо не последва и след инцидента на автомагистрала Тракия, когато криминалнопроявеният шофьор на Сидеров спука гумите на кола, която е засякла тази на лидера на Атака.

Нищо не се случи на Сидеров, когато депутати от Атака заявиха, че са били принуждавани да подписват записи на заповед в полза на офшорна компания.

Нищо не се случи и след разкритията за почивките  на Сидеров в Париж и Венеция, констрастиращи на фона на декларираните от него спестявания.

Разследването за инцидента от варненското летище не се брои в случая. Защото за да е ефективно наказателното правосъдие трябва и да е своевременно,  а от сблъсъка на Сидеров с френски дипломат и полицай са минали две години. Делото е все още на първа инстанция.

Проблемът не е законов. Конституцията пази народните представители, защото те са избрани от суверена. Така е, защото трябва да имат гаранция, че ще могат да представляват избирателите без страх от саморазправа. Авторите на основния закон явно са смятали, че народът е умен и няма да праща хулигани в парламента. Три пъти.

Именно в Народното събрание е големият проблем в случая. И тук ще припомним думите на неговия председател отпреди месец: "Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани." И още: "За мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор…"

Цецка Цачева тогава изрази възмущението си от Николай Колев-Босия, заради съвсем трезвият му опит да се противопостави на властта с домати.  Думите на Цачева се превърнаха в повеля за полицията. Босия беше надлежно задържан и осъден.  

Афектът на Цачева от томатината на Босия беше опакован с претенцията, че трябва да бъде защитена държавността. Изцапаната фасада на парламента и опетнените костюми на колегите й налагат това.

За петъчните изцепки на Сидеров и Чуколов Цецка Цачева вероятно няма и да каже нищо. Няма нищо да кажат депутатите, които членуват в комисията в Народното събрание с дългото име, което завършва с "и парламентарна етика". Има такава, да. Даже в предишния парламент Сидеров и беше председател.

А именно те трябваше първи да реагират. Нищо, че Народното събрание е в предизборна почивка. Трябваше, защото поредната изцепка на Сидеров е проблем преди всичко на Народното събрание, отколкото на наказателното право.

Няма да го направят, защото както често досега Атака и Сидеров са част от поредната схема на поредните управляващи. Позлатеният златен пръст, с който на първо четене минаха конституционните промени за съдебната реформа, дава много повече сигурност от депутатския имунитет.  Именно радетелите на подобни договорки са подбудителите на поведението на Сидеров. Те обидиха българските полицаи в петък, за които Цачева иначе показва загриженост. Те са тези, благодарение на които следващия петък вечер Сидеров може да ви срещне и да ви каже, че ядете малки деца без бандерол. Не забравяйте също така, че най-вероятно има и пистолет. Законно притежаван.

И накрая - не вярвайте на тези, които ви казват, че Сидеров не е имало как да бъде задържан в петък. Можеше - конституцията допуска задържане без сваляне на имунитета при заварено тежко престъпление. А деянието на лидера на Атака щеше да е точно такова, ако беше извършено при опасен рецидив, т.е. ако Сидеров вече беше осъждан.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп