Как евтиното може да излезе скъпо

Изборът на БНБ за консултант за оценките на банките

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Предстоящата проверка на качеството на активите на банките има една основна цел - да върне доверието в сектора и в регулатора след провала с надзора над КТБ. За целта процедурата трябва да е безупречна и да не оставя грам съмнение.

 БНБ (волно или неволно) поставя успеха на цялото упражнение по връщане на доверието в банките на карта и залага останките от собствената си репутация.

Още на старта й обаче има първи проблем. От трите кандидата да консултират БНБ, до финалната права останаха два. Самата централна банка оцени като по-добра офертата на световния лидер при подобни тестове Oliver Wyman, но търгът с 20 пъти по-ниска цена беше спечелен от "Делойт България".

При такава ножица в цените нормално изниква въпросът за една и съща услуга ли говорим. Тъй като офертите не са публично достъпни няма как да знаем, дали и доколко двете предложения са съпоставими като обхват и отговарят на поставената задача. Част от разликата може да намери обяснение с различната класа на компаниите, с наличието на местен екип в "Делойт" и др. Факт е обаче че аналогични процедури в други страни със сходен мащаб на банковите системи са били на стойност от порядъка на тази на Oliver Wyman. Предпочетеният местен кандидат (при политическата заявка да се търси чужд) винаги поражда и съмнения за конфликти на интерес - одиторската компания на Deloitte заверява отчетите на шест от проверяваните банки.

Компании от ранга на Oliver Wyman идват обикновено с политически гаранции, че офертата им ще се разгледа сериозно и самият факт, че са предложили цена много над индикативната, означава, че са се чувствали уверени, че ще спечелят. Какво се е объркало и дали има някакви нередности в процедурата ще стане ясно в близките седмици, ако тя бъде обжалвана. Това може и да е шанс да се върне доверието към стрес-теста, защото така ще научим и повече детайли.

Това, което е сигурно към момента, е, че БНБ (волно или неволно) поставя успеха на цялото упражнение по връщане на доверието в банките на карта и залага останките от собствената си репутация. Оттук нататък и при максимални усилия на "Делойт" всеки гаф ще се отдава на "евтиния избор". А над всяка банка, минала теста, ще тегне съмнението, че са се разбрали "по български". Ако БНБ не отговори на това с максимална прозрачност, може не само да обезсмисли цялата проверка, но и да нанесе щети за милиарди.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  a3 avatar :-|
  аз

  интересно журналиситческо разследване за делойт българия и ктб
  http://www.miroivanov.com/search?updated-max=2015-02-10T04:36:00-08:00&max-results=7&start=25&by-date=false. как да им се доверя?...

 • 2
  greenday avatar :-?
  greenday

  Новият гуверньор е добре да се появи и да обясни за какво става въпрос и какво точно са предложили различните консултанти. Да не се окаже, че ще се прави нещо различно от детайлен преглед на активите на банките...

  Ето, в съседна Гърция, за разлика от нас, нещата са ясни, обявяват се публично резултатите и, съответно, капиталовия недостиг, няма цензура:
  http://www.reuters.com/article/2015/10/31/us-eurozone-greece-banks-idUSKCN0SP11O20151031

  А за действията на Силвия Пенева от Делойт (от предходния коментар) - нямам думи! Такъв "одитор" и безплатно не бива да работи. Даже някак се сещам кои банки ще преминат прегледа успешно.

 • 7
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  "Компании от ранга на Oliver Wyman идват обикновено с политически гаранции, че офертата им ще се разгледа сериозно и самият факт, че са предложили цена много над индикативната, означава, че са се чувствали уверени, че ще спечелят."
  Къде остана свободният пазар, честната конкуренция, еднаквите правила за всички? Политическа протекция, при 20 пъти по-висока цена и нещо "се объркало..."
  Отврат, това лие свободната пазарна икономика?

 • 8
  mammita avatar :-|
  mammita

  Мен също много ме изненада изборът. Малко ме върна в онези години, в които обществените поръчки се пишеха по мярка само за определения кандидат (то всъщност още ги има де, но май са в по-малка степен) Странно ми е как едните ги отстраняват за някаква глупост, а другите дават над 20 пъти по-висока от индикираната цена. За подобна цена означава, че просто не искаш да се занимаваш и ако трябва да го правиш, ще струва доста пари, а другото обяснение, е просто, че си в играта за бройка. Имайки предвид, че са били поканени да дадат оферта и са дали цена, която са давали преди за подобни задачи, ми се струва, че са умишлено поканении, за да правят бройка. Интересно ми е Капитал, защо ли не се свържат с Оливър и да ги попитат за офертата, какво им е мнението за самия конкурс и при положение, че има индикирана цена, защо дават толкова голяма отклонение от нея? Също така и с отстранения кандидат може да се говори, какви са били тези допълнителни неща, които са им искани и как така е имало ценова оферта в тях. Според мен тук БНБ много се издъниха. То вярно, че който и да направи стрестестовете, ако не каже, че нещата са апокалиптично зле, никой няма да му повярва, защото медиите (и определени лица) доста дълго време набиваха това в главите на хората. Ама все пак. Да не говорим и че Делойт одитират няколко банки между, които и най-големите Уникредит и ДСК. Излиза, че ще одитират и стресират при тях самите себе си. Дали ще им стиска да излязат и да кажат, че при някой от клиентите им има проблем? Нали след това веднага ще им прекратят договорчето. Ето за да няма такива възможности за зависимост, трябваше изборът да бъде чужд кандидат, който няма пряко отношение с никой от страната и може свободно да каже ако някъде има проблеми.

 • 9
  fidodido avatar :-|
  fidodido

  БНБ отново се издъниха и недомислиха ситуацията. Самата индикативна оферта на БНБ беше глупаво ниска, след като се знае, че в Европа за същото упражнение централните банки са платили в пъти по-високи цени. Няма професионализъм в БНБ - спуснати връзкари, дето не мислят /дъщерята на химика от Уникредит/
  Видно е, че шефовете на нашите банки са натиснали БНБ да изберат компания с която "могат да се разберат". На всичките в системата им е важно да си останат със скрития боклук под килима.
  Oliver Wyman получават 68 точки от 70 възможни за техническо изпълнение на тестовете. Видно е, че знаят какво правят и колко струва - правили са го в цяла Европа. Банките отчитат милиони печалба и не е адекватно да заделят под милион за процедурата.
  След този гаф, кой инвеститор ще има доверие в банковата ни система нали затова се правят тези стрес тестове?
  Много ми хареса заглавието на статията!!!

 • vassilun

  Ами да бяха избрали направо одитора на КТБ (KPMG - България)! Или лично бившия шеф на надзора в БНБ! Или най-добре да бяха избрали КОЙ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората