Цената на бездействието

Липсата на санкции за "Алфа тв"

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Враждебно слово срещу бежанците и ромите, предавания, които внушават нетърпимост между гражданите и противоречат на добрите нрави, материал с нецензурни думи, жестове и снимки, нарушения на Изборния кодекс, репортажи, които могат да са във вреда на децата. Всичко това са констатации от последния доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ) за това дали партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", спазва правилата на медийното законодателство.

Достатъчно поводи, ще кажете, за да бъде телевизията, ако не с вече отнет лиценз, поне с ефективно наложена санкция. Не и според българските институции обаче, отговорни да следят спазването на закона. От създаването си през 2011 г. досега "Алфа" няма нито една наложена санкция, а СЕМ се оправдава с бюрократични пречки - собственикът на телевизията - партия "Атака", не идвал да си вземе актовете, заради което срокът им на давност изтичал, а законът не бил дефинирал точно какво значи език на омразата (виж повече в текста от броя).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  todorg avatar :-|
  todorG

  Да не забравяме и открито про-руската позиция на Атака и Алфа, често в противоречие с българския интерес. Това е причината да не ги пипат. Всички са вцепенени от това да не закачим някой, зад когото стои мощния руски гръб.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  qmi1447491536479923 avatar :-|
  Vladimir St Radoslavov

  Европа тепърва ще пати заради бремето на икономическата имиграция от цял свят. Това че никой не ще икономически и въобще всякакви имигранти тепърва ще бъде възприето. Начина на агитиране и маниерите на Атака са смешни и несериозни и за това ги търпят, защото не представляват сила а ги ползват като "плашило" срещу "демократичният" , антисоциален и про-западен кабинет. (Това за което се опитва Атака да говори е в повечето случаи актуално и донякъде вярно като позиция.) Като по този начин управляващите заклеймявайки Атака "вадят нож на умряло куче" и се чуватват силни и горди от успехите си.

 • 3
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  този канал е ценен за операторите, явно си плащат за да ги излъчват :-)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Значи е време да се промени НК и да отпаднат ограничаващите словото текстове!

 • 5
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  А за котките? Ето какво става, когато не се цени расизма:

  http://www.dnevnik.bg/zelen/prirodata/2015/12/05/2663830_fotokapani_snimaha_hibrid_mejdu_diva_i_domashna_kotka/

 • 6
  glog avatar :-|
  glog

  Кога една проповядвана омраза към някаква народностна, етническа или расова обществена група е расова (етническа; народностна) дискриминация? Или тя винаги е такава?

  Според автора и някои от коментиращи – винаги. Което е пълна глупост. Защото ако прилагаме подобно правило, ние фактически правим невъзможна борбата срещу всяка престъпна социална, народностна, етническа или расова група, която винаги ще може да ни обвини, съвсем според защитаваната от автора догма, в расизъм.

  Всъщност истината е, че негативното отношение, омразата и отричането на подобни групи е расистко по своята същност тогава и само тогава, когато то няма някаква друга причина за това си отношение, освен факта, че другият е от друга народност (етнос; раса). Но когато мразя циганите не защото са цигани, а защото не искат да учат и да работят и на практика ни карат ние да ги храним, обличаме и подслоняване, и да отглеждаме техните деца, които те произвеждат като на контейнър, защото създават непоносима за нециганските народности битова обстановка в своите махали, защото те са основни автори на битовата престъпност или защото са нетърпими при личните им отношения с хората от други народности, това е социална омраза, в която обаче няма ни атом расизъм. Защото моето негативно отношение към тях е предизвикано не от това, че те са цигани по по генетичен произход, а от това, че имат нетърпимо за другите народности, а не само за българите, циганско обществено и междуличностно поведение.

 • 7
  pretoria avatar :-|
  pretoria

  До коментар [#6] от "glog":

  Ето някой, който разсъждава, а не папагалства!

 • 8
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво

  До коментар [#6] от "glog": Докато Перхидроленият Пудел и тайфата мошеници край него се занимаваха САМО и единствено с циганите и сегиз-тогиз с турците, все още се търпяха. Дрънкаха общо взето глупости, но все пак бяха търпими. Както се казва, "с отвращение", но се търпяха. Просто нормалните хора ги подминаваха с погнуса.
  Откакто обаче намериха работодател в лицето на путинската администрация и тайните служби на Русия и се превърнаха в отвратителен проводник и основен рупор на хибридните им атаки срещу България, станаха вече нетърпими! И прокуратурата много отдавна трябваше да затвори тая лайнометница и да прибере на топло стопанина й барабар с цялата шайка покрай него.

 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#7] от "pretoria": БЛАГОДАРЯ!

 • 10
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#8] от "шуменско пиво": Не разбирам, защо коментарът ти е насочен към мен. В моя коментар #6 тук аз не съм казал нищо нито за Турция, нито за Русия, а циганите бяха дадени само като разбираем за всеки българин пример. И изобщо не съм засягал проблемите за политическата омраза и за политическата некомпетентност на основната част от хората във Форума. Поради което не разбирам, какво точно искаш да ми кажеш.

  Това не значи, че трябва да ми отговаряш. От това, което все пак разбрах от твоя коментар, едва ли съществува възможност да се съглася с теб.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда