Комисия за защита от конкуренция

Проблемът в КЗК

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Седем месеца. Толкова време мина, без управляващите да могат да предложат или да изберат нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. По закон старата комисия трябваше да бъде с избрани нови попълнения още миналия юли, а от ноември насам непрекъснато се говори за наследници на Петко Николов, който вече прекара 13 години начело на КЗК. Това е ужасно дълго време на ужасно важно място.

КЗК стана един от най-важните органи в държавата донякъде по случайност - защото еврофондовете станаха най-важното нещо в икономиката. Това е органът, който гледа всички жалби по обществените поръчки и съответно държи контрола върху това дали са избрани "правилните" хора.

Както статистиката сочи, някои комисари подозрително често решават в полза на едни и същи интереси (виж текста "Комисия за защита на Кой". Това е удобна схема за стотици милиони левове, която е напълно безконтролна, става пред очите на всички и очевидно на никого не му се иска да я разбута.

Ето защо седмица след седмица Петко Николов и екипът му продължават да управляват една комисия, която за 13 години не успя да разкрие нито един едър картел в очевидно недобре работещата българска икономика.

Както старата поговорка казва, "следвайте парите" и ще разберете къде са интересите на управляващите и кой им е важен. А липсата на бързане с нови назначения доказва, че статуквото изцяло пасва на управляващите.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО