Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Тероризмът няма да спре с прилагателни

Изводите от атентатите в Брюксел

Когато след атентатите в Брюксел българските и европейските медии и политици заговориха предимно с прилагателни, те само помогнаха на терористите да постигнат целта си - да всеят страх. Разбира се, има момент за съчувствие към жертвите и техните близки, но правилният отговор на тероризма е с глаголи - какво, кога и как ще бъде свършено, за да може отсега нататък да има възможно най-малко жертви.

Взривовете в метрото и на летището в Брюксел показаха по особено жесток начин, че терорът е тук и това ще продължи вероятно още дълго време. Заплахата, за която дълго време се говореше, се сбъдна и ще трябва да живеем с нея през следващите години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  red.mary avatar :-?
  red.mary
  • - 3
  • + 3

  "На майки, бащи, съседи и приятели, които са сигнализирали на властите за съмнително или опасно поведение на техни близки."

  О, трогателно е. Почти колкото трогателната закрила 4 месеца на Абдеслам от негови познати, приятели...недотам познати, недотам приятели из непристъпния, изолиран Моленбек.
  Моля, нека продължим все така, колкото по-кротуваме и сме толерантни, толкоз по-няма да ги ядосваме. Без лошо, че ще стане по-лошо. Нали знаете, преклонена главица...сещатате се, как е било през турското неробство, разбира се. /искаме си го, я, смейте се, смейте/
  Най-добре за сигурността ни ще е ако цяла Европа приеме исляма, кажете ми, от какво ще са недоволни тогава, мюсюлманите? Всички ще сме братя. Цяла Европа ще е дин уголемен Моленбек. Но проблеми няма да има, тъй като всички ще живеем по законите на шериата, нали?

  Нередност?
 • 2
  glog avatar :-|
  glog

  Един от вариантите хората да бъдат убедени, че нещата ще се решат, но че хубавите неща бързо не стават. Така че да бъдем търпеливи, важното е да тръгнем във вярната посока. При това авторът (или авторите) забравя за мъдрата българска поговорка, която предупреждава, че ДОКАТО УМНИТЕ СЕ НАМЪДРУВАТ, ЛУДИТЕ СЕ НАИГРАВАТ. И че колкото по-дълъг е процесът на мъдруване, на вземане на решенията и на тяхното изпълнение, толкова по-дълго ще продължава терорът и несигурността в Европа. И у нас, защото подобно на Меркел, висшите евроуправляващи много обичат да се фъчкат като големи хуманисти, но искат техният прекален хуманизъм да се заплаща от всички държави на ЕС. Включително с поемането на част от терористичните актове от държави, които не са съгласни с тази политика.

  А всъщност всеки, който добре познава, теоритично и на практика, социалната психология, а още повече ако познава и разбира и СУВЕРЕНЪТ (КНЯЗЪТ) на Макиавели, знае, че няма по гламъв начин от този, от хуманни или други подобни съобръжения битката срещу агресията да се води постепенно, продължително и ХУМАННО. Защото колкото по-„хуманна” е битката, толкова по-голяма и по-продължителна е съпротивата и толкова повече насилие и жестокости ще се извърш и върху едната, и върху другата страна, докато целта бъде постигната. Като особено неизгодно е това за страната, която проявява излишен и ненавременен хуманизъм. Така че на практика прекаленият и ненавременен хуманизъм към престъпника, насилника и терориста всъщност поражда повече терор и насилие, отколкото ако всичко бъда направено бързо, твърдо и безкомпромисно. А ако се налага – и жестоко!

  Впрочем, това едва ли е особено важно за лидерите на ЕС и за техните идеологически, в това число и за медийните им клакьори и защитници. Защото, както е според вица за Радио ЕРЕВАН, на въпроса ≪Може ли човек с гол задник да седне върху таралеж?≫, верният отговорът е: МОЖЕ! АКО ЗАДНИКЪТ Е ЧУЖД!!! А за сега нито един от високопоставените политици и държавници на САЩ и на ЕС не е пострадал лично от ислямския тероризъм, нали?

  Всъщност статиите, подобни на тази, нямат за цел да дадат някакво реално решение на проблема. Тяхната истинска цел е проблемът да се удави в безсмислени спорове и дебати, докато нашественическият процес продължава. Така че реални решения и още повече реални дейстия да могат да се вземат и да започнат да се прилагат едва след като те вече са станали излишни и безсмислени.

  Нередност?
 • 3
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  До коментар [#2] от "glog":

  И в това писание не открих конкретни решение или поне предложения. Вие какво предлагате, какво решение, как да се постъпи? Витиевати послания и изказвания от сорта "Не знам как е, ама не е така" не вършат никаква работа и нямат никаква стойност. Та дайте предложение - първо да се направи това, после онова, а накрая - третото.
  И да, най-много терористични актове са предотвратени от пенсионери и съседи. И най-много шпиони са заловени по този начин. Неоспорим факт.

  Нередност?
 • 4
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#3] от "rosko1306": ≪Вие какво предлагате, какво решение, как да се постъпи?≫

  Искрено казано, на този въпрос не мога да ти отговоря. Защото, първо, тук аз коментирам една статия. Не съм задължен да давам положително решение, достатъчно е да докажа несъстоятелността на това, което се предлага в критикуваната статия. Критикувам сегашните действия принципно и предлагам също така принципно решение: Бърз радикален отпор на ислямското нашествие, като изоставим неадекватните измислени ценности от породата на тоталния хуманизъм към всички, дори и към престъпниците, които са масови убийци на невинни хора, и преминем към така наречената РЕАЛНА ПОЛИТИКА, която на първо място поставя ИНТЕРЕСИТЕ. В случая, националните интереси на съответните държави, доколкото политиката не е частна, а е държавна дейност. Дейност по управлението на организираното в държава общество. Управление вътрешно, за отношенията между социалните групи в държавата, и външно, за отношенията с държавиата с другите държави.

  Второ, това, което искаш да предложа, няма как да стане тук, в рамките на един интернетфорум. Защото отхвърляйки по принцип всички основин действия на сегашвия ЕС, аз би трябвало да дам пълен план кое , как, кога и от кого да се направи. И да го обоснова. Тоест, да свърша работа, която в продължение на месеци се върши от цяло едно правителство на ЕС, от неговия парламент и от хилядите експерти, които подпомагат тяхната дейност. А ако искаш принципно решение, ето го: ЕС да промени принципната си основа, върху която е създаден, и или да се разпусне изобщо, или да се реализира съгласно идеята на де Гол за ЕВРОПА НА ОТЕЧЕСТВАТА, или да се организира на принципите, на които е била организирана сревновековната европейска ХАНЗА.

  Решение за принципния начин за бързо реагиране срещу актуалната терористична заплаха? Има две принципни възможности. Първата – да се изритат от постовете им всички подобни на Меркел и на Юнкер национални и наднационални управляващи политици на ЕС и неговите държави, и на тяхното място да се поставят хора, които знаят как, искат и могат бързо и ефективно да се справят с реалните заплахи. Тоест, да се постави по един Орбан. Втората – в основните държави на ЕС управляващите партии и коалиции да предадат властта на оплюваните и демонизирани националистически партии и да им помогнат да направят необходимото за разрешаването на съдбоносните проблеми, натрупани от досегашните управляващи през последните десетина, петнайсет или повече години.

  Та така. Участниците в този форум не притежават пълната информация за това, което разглеждат, и затова не могат да дават пълно и подробно решение на разглежданите проблеми. Това важи дори за такива ограничени частни конкретни случаи, като смъртта на Тодор с бокса от Враца, починал след сблъсък с двама нападнати от него и обявени от медиите за убийци граждани. С още по-голяма сила то важи за големи национални или дори наднационални политически или икономически проблеми. Затова възможните предлагани в тези форуми решения могат да бъдат само принципни и почти винаги няма как да бъдат пълни.

  Нередност?
 • 5
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво

  Едва ли точно Орбан може да бъде европейски пътеводител в тия смутни времена. И едва ли точно национализма с неговите уродливи прояви е идеологията която ще обедини хората, обществата и държавите на Европа. Но е ясно, че трябва да се започне с нещо което да доведе до такова единство. Ако не на хората и обществените групи (заради прекалено многопосочните им щения), то поне на ниво служби и формирования на властите в нашите държави. Единственото решение което може да спаси обединена Европа е тя да става все по-обединена, с краен хоризонт - бъдеща федеративна система! Дори и против мненията и настроенията на широки слоеве, предимно крайно леви и крайно-десни. И понеже си давам сметка за трудността на такова решение и още повече - на такива действия, мисля че като начало трябва да се започне с ускорено конфедериране на Съюза. Това поне е напълно възможно!

  Нередност?
 • 6
  ckt21473991 avatar :-|
  ckt21473991
  • - 1

  До коментар [#1] от "red.mary":

  Първо, не виждам как ни помага едно подобно сравнение с любимото ни робство от преди 150 години, така че не мисля, че референцията Ви е адекватна.

  Също така, явно не сте разбрали добре значението на термини като толерантност и уважение към инакомислещи и -(не)вярващи хора, защото те не предполагат превъзходство над тях. Съветвам Ви да потърсите разяснение и допълнителна информация по тези теми преди да излагате подобни тези.

  Моля, нека не забравяме и че по-голямата част от атаките се намират в нехристиянски държави и всъщност именно мюсюлманските общности са най-дълбоко засегнати.

  Ако има значение (а съм убедена, че за хора като вас, които явно отразяват вероизповеданието като предопределящо за възприятията на даден човек, това ще е така), аз съм православна християнка.

  Нередност?
 • 7
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Колкото по-големи са различията, толкова по-трудна е асимилацията, която сега политически коректно се нарича "интеграция". Расовите, културни и най-вече религиозни различия на практика я правят невъзможна. Дори трето поколение индийци, внуци на имигранти продължават да се женят само за индийци на хиляди километри чрез аранжирани бракове.
  Шовинистката ислямска религия, придружена с расови и културни различия прави асимилацията на мюсулманите в едноплеменните европейски държави невъзможна. Нито французите, нито белгийците, нито шведите считат мароканците за сънародници, точно както ние, след 600 и 1100 години съжителство не считаме нито турците нито циганите за сънародници. От друга страна мюсулманските малцинства, поради невъзможност да се идентифицират като членове на приемната общност се самоизолират, създават паралелни общества при което следващата логична стъпка е радикализация в стремежа към самоутвърждаване. РЕШЕНИЕ НЯМА.
  Ето защо страховете на Орбан и позицията му е проява на здравомислие и реализъм, а тази на Маркел - на наивност, граничеща с глупост. Новото полско правителство се отметна от решението на предшествениците си да приеме 7000 бежанци и заяви, че няма да приеме нито един.
  Решение няма. Докато времето намери такова ще трябва да приемем значително ограничаване на личните свободи, дори ако се стигне до там, че всеки мюсюлманин да се регистрира и следи.
  "За зло куче, зъл прът."

  Нередност?
 • 8
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  До коментар [#6] от "ckt21473991":

  Моля, спестете си съветите.
  Очвидно несътоятелните тези, които излагате са много далеч от същността на проблема.

  Нередност?
Нов коментар