Приказката, заплахата и надеждата "Тракия"

Индустриалната зона край Пловдив

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Нула цяло и нула. Толкова е направила държавата за индустриалния клъстер, който в момента бумти на 140 км от София по магистрала "Тракия". Това е оценката на един от най-големите инвеститори там, който, разбираемо, не иска да се афишира.

Всъщност това е добра новина. Тя доказва, че въпреки пропагандата на еврофондовете най-хубавите неща в една пазарна икономика се случват не "отгоре" и решено в някой прашен кабинет, а по нормалния бизнес начин.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  cose avatar :-|
  cose

  "Тракия икономическа зона" е просто маркетинговото име на 10-на цеха покрай магистрала Тракия в пловдивска област с 5000 заети сумарно. Само в Арсенал - Казанлък работят 7000 души без ден да му правят реклама в Капитал, защото не са си платили за услугата. От 2008 до 2015 г. работещите по трудов договор в пловдивска област са намалели с 40 000. Пазарът на труда в областта е слабо аттактивен

 • 2
  xdt32494177 avatar :-|
  xdt32494177

  Не става дума дали тея тъпи майни имат 5 цеха от другата страна на табелата за края на града. Просто в един от бедните български региони се случва нещо положително, което поради липса на добра образователна система и години обезлюдяване, поради бедноста в региона, може да не се развие.

 • 3
  yol avatar :-|
  Yol

  COSE, сравнявай оборота, а не броя работници. А и продукцията, която произвеждат. Защото аз не се чувствам особено горд от оръжейното производство.

 • 4
  merch0 avatar :-|
  merch0

  Кадри се намират трудно, но висококвалифицираните кадри в "Тракия" са много малко, това са главно производствени халета и наеманите хора не трябва да имат някакви специални квалификации. Либхер уж ще се разрастват, но търсят 5 или 6 висококвалифицирани прециалисти. Така, че според мен проблемър е по-скоро демографски, от колкото въпрос на квалифицирани кадри. Има слухове, че от Стара Загора вече започват да наемат хода да работят в тази икономическа зона.

 • 5
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  че са производствени халета сички знаят... ама да си мислиш, че в 21 век мое да фанеш некой от родопите и да набуташ без поне 3-4 месеца сериозно учене у озрам да сглобява лед драйвъри... е точно както бай тошо е правил компютри навремето :)

 • 6
  3800.200av_port avatar :-P
  Ivan Stoyanoff

  Кадри се намират трудно и квалифицирани също ако ги търсиш измежду създадените от Тодор Живков, или търсиш да фанеш някой от Родопите, или ако си тръгнал с трици маймуни да хващаш. Обаче всеки средно опитен мениджър знае как да ги намери.
  Обаче редакционните коментатори на Капитал не знаят. Обаче въпросът не е да се намери решение, а да се оплюе държавата - любим прийом на агит-пропагандистите.
  Ако ви кажа, че съм най-добрия зъболекар вие ще дойдете ли да ви оправя зъбите? Добрите матраци се правят от специалисти по матраците.
  Което означава - по нормалния бизнес начин. Което означава, че е нужно само да се предложат съответните високи заплати. Кадрите, специалистите няма защо да ги търсиш - те сами ще те намерят. Страна сме от Европейския съюз. Ако това не помогне трябва да се предложат съответните по-високи заплати. Ако и това не помогне предложете още по-високи заплати или такива на които кадрите и специалистите просто не могат да устоят.
  Американците отдавна са го измислили!
  Не правете пропаганда в стил Мико Миков!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?