Ноу закон, го бек
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ноу закон, го бек

източник Пресслужба на МС

Ноу закон, го бек

Добровoлните отряди по границата са извън закона. Подкрепянето им от властта e насърчаване на незаконността.

32939 прочитания

източник Пресслужба на МС

© Капитал


Още преди два месеца, когато националните телевизии безкритично превърнаха "ловеца на бежанци" Господин "Динко" Вълев от Ямбол в медийна звезда беше пределно ясно, че безотговорното огласяване на подобни самоинициативи, допълнено с мълчаливото одобрение на държавата, ще стимулира още подобни незаконни отряди. През уикенда във facebook се появи клип, на който граждани принуждават трима мигранти да легнат по очи, а след това връзват ръцете им и ги карат да се върнат в Турция.

Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ...Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват.Действаме сами !!!

Posted by Joseph Louis Barrow on Sunday, April 10, 2016

Премиерът Бойко Борисов не се разграничи от тези прояви, а дори ги насърчи.

Няма вариант тези отряди да са законни

Наказателният кодекс действително предвижда хипотези, при които граждани могат сами, без да чакат силовите структури на държавата, да изземват техните функции по отблъскване на нападения, по реакция срещу опасности и задържане на престъпници. Малката подробност е, че винаги се касае за инцидентни ситуации, при които държавата е преценила, че може да поеме риска да преотстъпи силовите си правомощия на случайни (непроверени предварително) граждани, защото пасивността при някои екстремни условия може да причини още по-големи вреди.

Незаконното преминаване през границата не е тежко престъпление.

Няма как граждани самостоятелно и предварително да се организират на групи, които преднамерено да търсят (или дори сами да създават) ситуации, при които да упражняват силовите функции на държавните органи.

Между другото от години (и преди 10 ноември) жителите на пограничните села сътрудничат за охраната на границата, като си отварят очите и се обаждат на гранична полиция, когато видят мигранти. Малката разлика е, че докато дойде патрулът, много често местните се грижат за бежанците - намират дрехи и храна за малките и т.н. Случаят с отрядите очевидно не е такъв.

Чисто хипотетично ще да попитаме - би ли наградил Бойко Борисов нарочно сформиран граждански отряд за борба с корупцията, който просва по очи и завързва със свинска опашка ръцете на министъра на транспорта Ивайло Московски, с обяснението, че няма как той да не е участвал в организираната престъпна група за корупция в ДАИ, създадена от неговия съгражданин и сънаборник Цветелин Цветанов?

Все пак взимането на подкупи е по-тежко престъпление от незаконното преминаване на границата.

Идеята за охраната на границата е да не бъде допуснато навлизането на мигранти през зелена граница. Веднъж влезли в България мигрантите влизат в дългата процедура по искане на убежище (която 95% от тях не дочакват, защото продължават пътя си към Западна Европа). Ето защо гражданските отряди освен опасни, са и безсмислени.

Въпреки това тази дейност е подкрепена от премиера.

През уикенда обаче тези отряди, извършващи де факто нарушение на закона спрямо влезлите в България мигранти, получиха сериозна подкрепа от най-високо ниво - от премиера Бойко Борисов. Цитираме: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва така, че гражданите тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно "Благодаря" заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това."

Заради тези думи ръководителят на правния екип на Българският хелзинкски комитет адв. Маргарита Илиева подготвя сигнал срещу Борисов до главния прокурор Цацаров. Според правозащитничката са налице две престъления - чл. 162, ал. 1 Наказателния кодекс (който чрез слово и средства за масова информация подбужда към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност) и чл. 320, който криминализира подбуждането за извършена на престъпление "чрез проповед пред множество хора или по друг подобен начин".

Да не забравяме кой е в отрядите

От думите на Борисов става ясно, че освен всичко останало тече координация между "Гранична полиция" и отрядите. Координацията няма как да мине без изнасяне на служебна тайна от МВР към отрядите, което е престъпление само по себе си. Нещо повече - не един и двама от лидерите на тези отряди са свързани с криминалната и организираната престъпност. Господин Вълев е разследван за данъчни престъпления, а бизнесът му - свързан с осъден за рекет и лихварство. Петър Низамов - Перата е свързан с мутренската банда на Рижите (между другото, както напомня сайтът flagman, "едно от тези момчета" Перата (член на бургаската банда на Рижите) преди години беше поискал "въже" за премиера Бойко Борисов, което също е форма на незаконна гражданска активност.)

През уикенда от профил във facebook на Joseph Louis Barrow (зад който съдейки по снимките стои Петър Низамов-Перата) беше качен клип, на който трима мигранти са заставени да легнат по корем на земята, а след това ръцете им са вързани с пластмасови ленти (известни като свински опашки), а след това с думите "Turkey, обратно, go back, back Turkey, now! Now, Turkey, go! Турция, go, обратно! Back, no България for you! No България, no България, go Турция immediately!" принудени да се върнат обратно в Турция.

Свински ли са свинските опашки и компетентна ли е Гранична полиция?

Премиерът също се възмути от клипа, но по-скоро от начина, по който медиите са го отразили: "Вие спекулирате със "свински опашки", защото това са найлонови въженца. Публиката остава с впечатление, че са "свински опашки", защото са мюсюлмани (заловените бежанци – бел. ред.) и вкарвате един подтекст, а не е това. Вие влагате огромен подтекст в това и ви моля да не го правите", коментира той пред журналистите, подчертавайки, че подобни граждански отряди трябва да бъдат законово регламентирани."

Борисов говори за регламентиране на тези отряди. Подобна инициатива освен опасна би била и напълно безсмислена, именно защото веднъж преминали границата, имигрантите трябва да бъдат предадени на местните власти, а не изтикани обратно през границата.

В понеделник директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов се опита да даде заден ход. Каза, че гражданският арест от клипа "гоу бек ту туркей" е незаконен. Но и каза нещо притеснително - служителите му не можели да контролират доброволните отряди, защото 30 километровата зона в близост до границата е свободна. Това негово твърдение противоречи със Закона за МВР, който дава мандат на "Гранична полиция" оперативно-издирвателна, охранителна, информационна, контролна, превантивна и административнонаказателна дейност, както и разследване на престъпления именно в граничната зона (30-те километра, за които Ангелов говори). В превод - законът не само не пречи на "Гранична полиция", но и я задължава да вземе отношение. Нещо повече - "Гранична полиция" дори има практика да санкционира извършването на репортерска дейност в граничната зона без разрешение от пресцентъра на МВР.

В крайна сметка става дума за популизъм

Благосклонното отношение на държавата към незаконните отряди е плод на популизъм. То е базирано на парадигмата, че мигрантите са заплаха за националната сигурност, а противопоставянето срещу потока е "новото опълчение" (по Валерия Велева). Тази дъвка беше разтягана от няколко популистки партии, които търсят нов бум на популярност с поредната "масова истерия".

Някога да сте чували Борисов (Близнашки, Орешарски или Райков) да изрази благодарност на стотиците доброволци, които помагат (с писмено разрешение от Държавната агенция по бежанците) в домовете за бежанци? Не сте. Защото не е популярно.

До този момент премиерът се е опитвал да страни от фашизоидната риторика ("Стотици хиляди хора бягат от ятагана. И ние сме бягали преди няколко века. Ако има още 1200 бягащи от смъртта бежанци - ще променят ли нещо в тази държава? Искам да ме подкрепите за това! Българите сме доказали своята толерантност. Нека бъдем по-толерантни", 13 Септември 2015 г). Явната подкрепа за незаконосъобразните практики, е индикация за промяна в курса. Което е не по-малко притеснително от свинските опашки и динковщината.

Още преди два месеца, когато националните телевизии безкритично превърнаха "ловеца на бежанци" Господин "Динко" Вълев от Ямбол в медийна звезда беше пределно ясно, че безотговорното огласяване на подобни самоинициативи, допълнено с мълчаливото одобрение на държавата, ще стимулира още подобни незаконни отряди. През уикенда във facebook се появи клип, на който граждани принуждават трима мигранти да легнат по очи, а след това връзват ръцете им и ги карат да се върнат в Турция.

Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ...Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват.Действаме сами !!!

Posted by Joseph Louis Barrow on Sunday, April 10, 2016


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  Доброволните отряди били незаконни. Щото незаконното преминаване на границата е много законно, предполагам?

 • 2
  iban avatar :-|
  iban

  Благодарим на редакцията на "Капитал", че ни осведоми за реакцията на БХК, по повод на тези събития. Ние, българите, имаме нужда от това, да ни се напомня ежедневно какъв блюстител на българщината се е настанил в земята на Аспарух и Крум. Тешекюлер, дето се вика....

 • 3
  the_core avatar :-|
  The Core

  Редакцията на Капитал да си отпечата статийката в 2 екземпляра, да ги навият на фунийка и..
  Единият за БХК!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тези сформирани от мутри "отряди" са белег за неспособността на полицията да охранява границата. Що се отнася до Борисовото говорене то е пореден пример за несъобразяването му със закона.

 • 5
  ncg1414166877380251 avatar :-|
  Шахта Процесор

  Долу беззаконието и тези които го подкрепят!
  Хората които преминават границата са бежанци, каквито са били половината ни дядовци и баби.
  Участваяйте в подписката на БХК!

 • 6
  osho avatar :-|
  osho

  Драги вестници и всевъзможни медии, продъжавайте да отразявате тази история. Това е добре за България. Нека всеки запазил смартфона си, но загубил паспорта си да бъде осведомен какво се случва на нашата граница.

 • За да останат ХОРА в България.

  Вече съм твърдо убеден , че издръжката на БКК, Капитал, и разните подобни идват от едни и същи места... Явно без тяхните пари, оцеляването им несигурно...

  Не мога по друг начин да си обясня, че ПКапитал;/Дневник са се рпевърнали в ежедневник на всички антибългарски организации начело с БХК.

 • 8
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  "И ловец съм и рибар съм на закона мамата е*ал съм, чужди булки в коли, язовири и гори.."

  Чалгаджията много обича да нарушава закона, но много мрази други като го нарушават!

 • 9
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#7:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Не мога по друг начин да си обясня, че ПКапитал;/Дневник са се рпевърнали в ежедневник на всички антибългарски организации начело с БХК. [/quote]

  Какво антибългарско има в желанието да се спазват законите? Това, че някой те засича на пътя или минава нелегално границата, не означава, че ти имаш право да излезеш с една бухалка и да го претрепеш!

 • 10
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Ако бяха бежанци щяха да си стоят в богата и демократична Турция, а не да идват в бедна и недемократична България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK