Циркът "Туркия ке падне"

Истерията срещу гласовете от Турция предотвратява взаимното обезсилване на ДПС и ДОСТ в крайния изборен резултат

Иронията е, че т. нар. емигрантски трансфери на българите в чужбина крепят социалния мир в контролираното от Доган ретроградно статукво.
Иронията е, че т. нар. емигрантски трансфери на българите в чужбина крепят социалния мир в контролираното от Доган ретроградно статукво.    ©  Цветелина Белутова
Иронията е, че т. нар. емигрантски трансфери на българите в чужбина крепят социалния мир в контролираното от Доган ретроградно статукво.
Иронията е, че т. нар. емигрантски трансфери на българите в чужбина крепят социалния мир в контролираното от Доган ретроградно статукво.    ©  Цветелина Белутова

Воеводи и национални фронтоваци разиграха истерия заради гласовете от Турция, сякаш за пръв път българските изселници там ще участват в избори. Група патриотични учени призова управляващите да спрат намесата на Турция във вътрешните работи на България и да не допускат "малобройна, но шумна група протестъри да вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Турция" - удобно пропускайки факта, че се нарушават правата и на всички етнически българи в чужбина.

В неделя пък, когато откриваше с турския посланик Сюлейман Гьокче нов корпус на завода за автомобилни части на турската компания "Теклас България", премиерът Борисов призова "да не се занимаваме с глупости". Преди това, на 9 май, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви в националния ефир, че Турция не се меси във вътрешните ни работи.

На 28 април, когато изборните промени, ограничаващи гласуването в чужбина, бяха приети, Цецка Цачева, достойна за длетото на Роден фигура в авангарда на ГЕРБ, дари публиката с прозрението, че "в развитието на цивилизацията всички стъпки напред са срещали съпротива". Но на 8 май лидерът й Борисов посочи, че президентът правилно е наложил ветото на текстовете за гласуването в чужбина. Защото старият изборен закон бил по-добър, но приели поправките под натиск. А на въпрос дали Патриотичният фронт ще застраши управлението отговори, че фронтът така или иначе не е част от коалицията.

В сряда ГЕРБ, т.нар. патриоти и т.нар. реформатори във властта отхвърлиха ветото на излъчения от ГЕРБ президент върху поправките, демонстративно нарушаващи конституцията. Публичното унижение обаче не е за него, а за тези, които паднаха в краката на Симеонов и Каракачанов и ги разцелуваха. Друго следствие няма - разбрали се били да внесат нови поправки, които ще отменят предизвикалите скандала.

За огромната маса неизкушени зрители на цирка "Туркия ке падне" всичко това не е промиване, а блокиране на мозъци. И максимално затрудняване на отговора кому беше изгодно максималното затрудняване на гласуването в чужбина.

Давани досега само за ДПС на Доган(60 хиляди на последните избори), евентуалното разделяне на гласовете от Турция в някакво съотношение с формацията на Местан би означавало не само смаляване на политическите активи на ДПС, но и взаимното обезсилване на двете части на монолитната досега политико-икономическа корпорация.

Още повече че по различни причини брожението срещу ДПС сред българските изселници в Турция датира много преди новогодишната сбирка в боянския сарай, на която Доган низвергна наместника си заради протурски изяви и даде указания за важността на Русия.

Ако са основателни предположенията, че неясна част от изселниците биха гласували за партията на Местан, гласовете им едва ли биха били достатъчни да надделеят над вота за ДПС в България. Което прави не по-малко основателна хипотезата, че предотвратяването на взаимното обезсилване на ДПС и ДОСТ в крайния изборен резултат обслужва електоралните интереси единствено на Доган.

А особената ирония на случващото се е, че като съпътстваща щета бяха ограничени правата и на българите по целия свят, на чиито "емигрантски трансфери" в голяма степен се дължи социалният мир в страната с етикета най-бедната в ЕС. Представете си какво би било, ако потокът от няколко милиарда лева годишно не се вливаше в бюджетите на местните домакинства.

Подобно на еврофондовете и парите на тези "безродници" по Симеонов на практика подкрепят натъпканото с патриот до патриота креатури на ДС ретроградно статукво, затискащо всеки опит за измъкване от блатото на "това, което имаме като държава".

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран