Скъпи Енрике, тука е така

Нападението над чуждестранни музиканти в центъра на София

Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на<a href="https://www.facebook.com/celiachavezmusic/?fref=nf" target="_blank"> Celia Chavez Music</a>
Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на<a href="https://www.facebook.com/celiachavezmusic/?fref=nf" target="_blank"> Celia Chavez Music</a>
Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на<a href="https://www.facebook.com/celiachavezmusic/?fref=nf" target="_blank"> Celia Chavez Music</a>
Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на<a href="https://www.facebook.com/celiachavezmusic/?fref=nf" target="_blank"> Celia Chavez Music</a>

Фактът, че в България се случват расистки мотивирани престъпления, които минават под радара на власти и общество, тази седмица стигна до ушите на... Енрике Иглесиас. Част от екипа на латино певеца беше нападната от късо подстриграни младежи по време на разходка край Народния театър, в "напълно сигурната част на София", както музикантите сами я определят. Причината за инцидента - расистки обиди към вокалистката от групата, която е тъмнокожа.

След връзването на бежанци със "свински опашки" и ритниците, които изяде ромско момче заради репликата си, че българите и циганите са равни, това е третият случай само в рамките на месец, в който България добива световна слава заради изстъпления, предизвикани от ненавист и нетърпимост към другия. Няма нужда да броим ударите върху репутацията на България в загубени инвестиции или туристи, за да признаем, че имаме проблем.

Обществената търпимост към езика на омразата, крещящият популизъм на националистическите партии и безотговорността на част от медиите, които единствено усилват мегафоните им, вече отключва епидемия от подобни престъпления - по-дребни и по-съществени. Бариерите на това кое е допустимо говорене и поведение паднаха и никоя институция не се наема да санкционира това.

Затова не ни остава нищо друго, освен да напишем на Иглесиас: "Скъпи Енрике, тука е така. Българското общество и власти са в плен на "златния пръст" на Валери Симеонов. Изгубихме трудно отстоявани територии на свободата и здравия разум. Живеем в страх, омраза и бъркоч от евтини манипулации. Но нищо, ти ела пак."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


81 коментара
 • 1
  grantovprotester avatar :-|
  grantovprotester

  Стотици бледолики стават жертва на негърския и ислямския расизъм в Западния свят ежедневно, но нищо не пишете за това. Обаче случи ли се веднъж обратното - пищите до небесата. Ами пищете си.

 • 2
  bozho777 avatar :-(
  Me

  Безспорно съществува расизъм в България, но интересно защо не споменавате нищо за расизма от страна на циганите спрямо българите. Моята леля беше буквално прогонена от къщата си именно от цигани. Не мога даже да си спомня колко пъти беше обирана от цигани, но след като и нанесоха побой тя не можа да издържи и се премести при моите родители. След този инцидент започнаха и нейните здравословни проблеми и не след дълго почина на 77 години. За съжаление нейния случай не е изключение, а ежедневие!

 • 3
  firefox avatar :-|
  firefox

  Коментарът е доста слаб, лишен от особена логика. Това, че има няколко случая на т.нар. расизъм в последния месец не води автоматично, до "тука е така", защото не е коректно да се правят такива генерални заключения. И то заради някакви простаци, които не харесват друг цвят на кожата, да слагате всички под общ знаменател.
  Проблемът е много измислен и Валери Симеонов също няма пръст в това.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И ето ги капитал отново да обвържат инвестициите, всички патриотични и други крайно десни партии накуп, поредната новина за насилие и гражданските патрули в една сложна плетеница тип "от 100 кладенеца вода".

  Ако имаше една адекватна политика по приобщаване на малцинствата и пазене на границата нямаше да се стига до такива неща. Но мастърите от НПО-тата и от бившото СДС не искаха това, когато имаха шанса да променят нещо. И сега народа им е виновен.

  Да се чуди човек как не вкарахте и стихотворенията в червената линия...

 • 5
  peaspiring avatar :-?
  peaspiring

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

  Какво общо имат НПО-та и СДС с расизма на средностатистическия българин?

  Българите са расисти поради простата причина че мнозинството не са пътували и мирогледа им се определя от телевизията и вестниците.

 • 6
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#2] от "Bobby Iordanov":

  Това не е расизъм. Циганите нападат по-слабите от тях. Без значение дали са българи, цигани или араби.

 • 7
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#1] от "grantovprotester":

  "пищите"????????????????????
  каза той и се хвана за кобура

 • 8
  xyha avatar :-P
  xyha

  До коментар [#6] от "peaspiring":

  И това не е расизам , може да са го набили заради червената или синята фланалка , или заради чалгата :-)

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "peaspiring":

  Расизма не е изконно човешко качество. Той е примитивна обществена реакция на масовата престъпност, съсредоточена около една конкретна група хора. Расизмът се заражда и управлява от политическите маси за да осигурява лесни лостове за влияние над населението. Както няма българи, които мразят арменци, няма и да има българи, които мразят цигани, но само ако културите им са част от цивилизования свят.

  Разбирам, че в момента да мразиш канибалите също е расистко, но има някои културни традиции, които просто няма как да бъдат допускани в едно модерно общество. Традицията на шумните сватби, крайното забулване и безработицата на помощи например.

  Но политиците не са направили нищо за да спрат този процес. Напротив-поощряват го. Затова не се съдете на расистите. Инфлацията и расизма са синдром, а не болест.

 • 10
  stewie avatar :-|
  Stewie

  кратко ,ясно и страшно точно


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората