Оръжията ни са скъпи

Купуването на нови изтребители и корвети

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Тази седмица донесе една добра и една лоша новина за въоръжените сили на Република България. Позитивната е, че след близо четвърт век ослушване държавата най-накрая прозря, че е време да започне да инвестира в реални бойни способности за армията си, т.е. във войсково оборудване, което наистина може да се използва.

Става дума за проектите за придобиване на нов тип западен изтребител, за който само се говори от около десетилетие и за модулни патрулни кораби за бойния флот, които бяха одобрени от парламента в четвъртък.

В момента се случва много важен обрат в отбранителната ни политика, защото през последните години армията постепенно беше започнала да деградира в структура с предимно поддържащи и тилови функции и нещо като най-скъпата и неефективна социална служба в страната.

И ако някой ви каже, че държавата не е давала пари за превъоръжаване, не му вярвайте – през последните 15 години за инвестиции във техника са дадени над 1.6 млрд. лв., просто обикновено те са отивали не там, където трябва – за небронирани транспортни вертолети "Кугър", за транспортни самолети "Спартан" (без системи за самозащита) и учебни "Пилатус", за джипове "Мерцедес"...

Това, което обединява гореописаната военна техника, е, че ако бъде пратена на фронтовата линия, тя ще бъде просто подвижна мишена и ще генерира практически нулев отбранителен потенциал.

Лошата новина е, че изборът на проекти, по които ще се изхарчат поне 2.4 млрд. лв., отново не е подкрепен с детайлна аргументация и не почива на някаква ясно формулирана визия.

Властта отново фриволно жонглира със стотици милиони левове, без например да каже как за по-малко от 5 години цената на 8-9 изтребителя може да скочи от 700-800 млн. лв. на 1.5 мрлд. лв.

Или пък защо не оборудва с нови ракети използваните в момента белгийски фрегати за около 200 млн. лв., а иска да строи патрулни кораби за 800 млн. лв.

Или пък защо пренебрегва оборудването на батальонните ни бойни групи, които са приоритет номер едно по линия на НАТО...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Те военните са известни със щурма на моста, като раздавали акъл, ама откъде накъде да им плащаме за рано пенсиониране 20 заплати и т.н. за 0 свършена работа и милиарди прахосани за играчки.

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Каква е цената на един многоцелеви изтребител? Да речем нов, да речем ф-16. Ами цената му е равна на цената на една ракета от батарея с 400 плюс цената на обучението на пилота и пенсията за сираците му? Така, че - дерзайте, господа. Въоръжавайте се. Пари има - Голд-ман Сакс дава - със задължителната лихва, разбира се.

 • 3
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Цитат:
  "Властта отново фриволно жонглира със стотици милиони левове, без например да каже как за по-малко от 5 години цената на 8-9 изтребителя може да скочи от 700-800 млн. лв. на 1.5 мрлд. лв.
  Или пък защо не оборудва с нови ракети използваните в момента белгийски фрегати за около 200 млн. лв., а иска да строи патрулни кораби за 800 млн. лв."

  Властта е политическа. Политиците са хора, които нищо не са създали, нищо не могат да правят и затова стават политици, това е най-некадърната част от обществото.
  Оръжията са ни скъпи, защото клиентите ни са скъпи, поне така казват политиците.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Защо са ни кораби и изтребители, когато имаме на брой повече генерали и адмирали отколкото боеспособни роти?

 • 5
  blue_apollo avatar :-|
  blue_apollo

  8-9 изтребителя!!! Че те и за парад не стигат.
  Дано поне не похарчат парите за стари F-16. Преди си бяха наумили да купуват 30 годишни от Португалия. Това ще бъде от трън на глог.
  Трябват ни нови самолети и то много, не 8-9. Огледайте се кой е наблизо. Отново сме между две империи, които имат хиляди самолети, танкове и каквото още се сетите. Време е на армията да се отдели нужното внимание и да се финансира както трябва. Дори онези 2% от БВП все още са само една мечта. Нужно е повече - и пари и хора и здрав разум.

 • 6
  bobi.1 avatar :-|
  Боб

  [quote#0:"статия"]
  Или пък защо не оборудва с нови ракети използваните в момента белгийски фрегати за около 200 млн. лв., а иска да строи патрулни кораби за 800 млн. лв.

  Или пък защо пренебрегва оборудването на батальонните ни бойни групи, които са приоритет номер едно по линия на НАТО...
  [/quote]

  [quote#0:"статия, дневник"]
  Успоредно с придобиването на два нови многофункционални модулни патрулни кораба е предвидено и пълното възстановяване на способностите на двете фрегати "Дръзки" и "Верни", с които в момента флота ни разполага. Това каза за "Дневник" контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Само по този начин те ще могат те да бъдат използвани през следващите 15 години за участие в мисии и операции на НАТО, обясни той.
  [/quote]

  [quote#0:"статия, капитал"]
  "Това, което ми идва в съзнанието на тази трибуна, е думата "започна". Започнахме възраждането и модернизацията на българската армия", коментира след гласуването на проектите началникът на отбраната ген. Константин Попов. "Да, има какво да направим и за в бъдеще. Има следващи стъпки. Надявам се тук скоро да бъде проектът за Сухопътни войски, да имаме същия дебат и, разбира се, да се погрижим и за хората, които носят униформи", допълни той.
  [/quote]

  Ако цитатите са реални планове, а не само намерения, това отговаря на тези въпроси от статията. Но наистина щеше да е по-добре да се приемат всички неща наведнъж, за да не се забавят. И съм съгласен, че е важно военните поръчки да са по-добре документирани, за да се закупи най-подходящата техника вместо да се създава почва за корупция.

 • 7
  proza avatar :-|
  proza

  "Лошата новина е, че изборът на проекти, по които ще се изхарчат поне 2.4 млрд. лв., отново не е подкрепен с детайлна аргументация и не почива на някаква ясно формулирана визия."
  Оръжията ни са скъпи и неефективни и нищо не гарантира, че с похарчването на тези нови 2.4 милиарда, ще се купи най-доброто. Напротив, управляващите ще се нагушат с комисонни за калпаво въоръжение, а ние пак ще сме с голи задници пред противника.

 • 9
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Добра статия. Поставя правилно въпроса за какво ще се харчат парите на данъкоплатеца.
  Една ескадрила самолети на първо време ни трябва и то е ясно. Какви ще бъдат самолетите - да го решат експертите. Със съвременни бойни системи и добре обучени пилоти.
  Ама тая история, дето оня с гелосаната коса - др. Домусчиев искал да заварява ламарини във Варна е пълен абсурд. И да си купува чернокожи ритнитопковци от Гана, Мали или не знаем откъде. 800 млн. лева. Егати кражбата! В "Дневник" го писаха някъде, че най-съвременната шведска фрегата барабар с въоръжението струва 180 млн. долара казано иначе 310 млн. лева. Готов кораб с всичко.
  А тоя иска да краде и да заварява ламарини. Егати и крадците.

 • 10
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  И като как 8-10 самолета ще струват 1,5 млрд ? По средно 150 млн. за бройка. Тия луди ли са. Па това е цената на Ф-18 нов. Барабар с обучението на пилотите и въоръжението. КРАДЕ МИ СЕ МАЙКО !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората