На кого да благодарим за добрата новина за АЕЦ "Белене"

Освен Първанов, Станишев и Сакскобургготски вина за загубените над 1 млрд. лв. носи и Бойко Борисов

Общите разходи по незавършения проект за АЕЦ "Белене" ще надхвърлят 1 млрд. евро
Общите разходи по незавършения проект за АЕЦ "Белене" ще надхвърлят 1 млрд. евро    ©  Stoyan Nenov
Общите разходи по незавършения проект за АЕЦ "Белене" ще надхвърлят 1 млрд. евро
Общите разходи по незавършения проект за АЕЦ "Белене" ще надхвърлят 1 млрд. евро    ©  Stoyan Nenov

Новината, че Националната електрическа компания е осъдена от Международния арбитраж в Женева на сумата между 550 и 620 млн. евро, но в същото време арбитрите не са одобрили всички претенции на руската "Росатом" по прекратения строеж на АЕЦ "Белене", беше приета в България почти като победа.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че НЕК е задължена да плати само за оборудване, което реално е поръчала, но не и за претенциите на руската компания за пропуснати ползи и допълнителни разходи. Както и че в същото време българската компания придобива реални активи, които може да изтъргува впоследствие.

Оттук насетне има две добри новини заедно с една лоша и една още по-лоша.

Да започнем с добрите. Първо, имаше голяма вероятност арбитражът да удовлетвори значително по-високите руски претенции, които бяха стигнали 1.2 млрд. евро. Така че по-ниската сума е облекчение. Тя беше предвидена още през 2012 г., когато кабинетът взе решение да спре проекта за АЕЦ "Белене" и призна, че НЕК е поръчала оборудване за 1 млрд. лв. Това са пари, които НЕК така или иначе нямаше как да не плати. В този смисъл решението на съда е победа за кабинета.

Втората добра новина е за самата Теменужка Петкова. През 2013 г. оглавяваната тогава от нея Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с доклад, с който обвиняваше НЕК в груби нарушение на Закона за обществените поръчки по проекта за "Белене". Най-важното според АДФИ обаче е, че НЕК е нямала цялостен договор с "Росатом" и за това е нямала право да прави поръчки за оборудване.

Международният арбитраж се съгласява с логиката на финансовите инспектори и постановява, че наистина за АЕЦ "Белене" е нямало цялостен договор, поради което руската компания може да претендира само за изрично поръчаното от НЕК оборудване, но не и за пропуснати ползи по целия договор за 3.9 млрд. евро.

Първата лоша новина е, че АДФИ има подобни разгромяващи доклади за "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и т.н. Но малко от заключенията й са били взимани предвид.

Най-лошата е друга. Ако НЕК беше прекратила строежа на АЕЦ "Белене" още през 2009 г., след оттеглянето на стратегическия инвеститор RWE, когато стана ясно, че проектът е обречен, държавната компания можеше и да не плати нищо днес.

Сега арбитражът постановява, че НЕК трябва да плаща само поръчано и произведено оборудване. Към края на 2009 г. то не беше изработено и ако НЕК беше сложила край на проекта още тогава, можеше да се лиши само от аванса, който беше превела през 2008 г. (132 млн. евро). Вместо това правителството на ГЕРБ продължи проекта, макар с уговорката, че той трябва бъде икономически изгоден. Основен негов двигател беше самият Бойко Борисов.

Така за две години агония "Росатом" успя да сглоби първия реактор и 70% от втория и да извърши още дейности за 200 млн. евро за площадката на "Белене". Именно това са 550-те млн. евро, за които сега НЕК ще плаща. Да не говорим за парите, които бяха платени и на консултанта WorleyParsons и неговия подизпълнител "Риск инженеринг".

Добре е данъкоплатците да знаят кой им връчва сметката от над 1 млрд. лв. за очаквано провалилия се проект за АЕЦ "Белене", чиято икономическа изгода никой не успя да защити. Той беше възроден от правителството на Симеон Сакскобургготски, ход му даде тройната коалиция, после стана част от прословутия Голям енергиен шлем на бившия президент Първанов, а първото правителство на ГЕРБ го подкрепяше почти до края на мандата си.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран