Как открихме, че Черно море е солено

Измисленият скандал с т.нар. антируска флотилия

Верижната милитаризация на черноморския регион е процес, който тече от години и е нелепо България да се прави на изненадана.

"Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море платноходи, яхти, мир и любов, а не в курортите ми (! - бел.ред.) да се разхождат военни фрегати."

Тези думи на премиера Борисов, произнесени по повод нелепия скандал с така наречената антируска флотилия, може би най-точно илюстрират стратегическата наивност на българското държавно ръководство и генералното неразбиране какво е да си предвидим съюзник в един отбранителен съюз.

Верижната милитаризация на черноморския регион е факт, за който се знае от години. Тя е неизбежна в контекста на случилото се в Украйна и е процес, върху който страната ни няма пряк контрол и с който е принудена да се съобразява. Очевидно е и кой е източникът на нестабилността.

На практика всички държави в региона, които не са член на НАТО, имат на територията си "замразени" конфликти. Общият елемент между тях е... дългата ръка на Москва. В тази ситуация е нелепо да се смята, че България може да гарантира сигурността си с призиви за "яхти, мир и любов".

Единственият начин страната ни да не осъмне обгрижвана от "зелени човечета", е да бъде лоялен член на НАТО. За момента границите на алианса са онази червена линия, която Русия не е склонна открито да пресече.

Но това, че България не може да спре милитаризацията край акваторията си, не значи, че не може да влияе на процеса по начин, който отговаря на интересите й.

В този контекст иначе нелепият външнополитически театър, разигран от българските държавни мъже тази седмица (вижте повече в текста (Черно)морският шах на България, придобива някакъв смисъл.

Защото замесването ни в регионална отбранителна инициатива под шапката на Турция вместо на НАТО най-вероятно ще има силно негативен ефект за сигурността ни.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  tonywalker avatar :-|
  tonywalker

  Обгрижвана от зелени човечета хахахаха. Точно тук ли?

 • 2
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  Плоска статия, която дори не заслужава коментар.

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#2] от "dnevniklive":

  Заслужава. "Платена публикация."

 • 4
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  "Единственият начин страната ни да не осъмне обгрижвана от "зелени човечета", е да бъде лоялен член на НАТО. За момента границите на алианса са онази червена линия, която Русия не е склонна открито да пресече."
  ...........................................................................
  Май вероятността страната ни да осъмне обгрижвана от турски командоси като Северен Кипър които уж да я пазят от марсианските зелени човечета е сто пъти по-вероятна ако продължаваме да се правим на слепи за агресивните турски намерения.

 • 5
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Целият "скандал" беше предизвикан от неадекватната реакция на българските премиер и президент. Те превърнаха една от десетките "закачки" в информационната война между Турция и Русия в нещо реално съществуващо. С извънредна пресконференция и безсмислени коментари легитимираха едно нищо. Показвайки за пореден път, че не са нищо повече от шайка икономически интересчии, източващи държавата. И 100 години да бъдат на власт, държавници няма да станат. А тези "бомбастични" "новини" винаги се появяват и разрастват по един и същ начин. Целева публикацийка, звучаща интригуващо се пръква в медия с "правилна" ориентация. И след това даже не са нужни заповеди отгоре. Останалите псвдомедии, ръководени от тъпи, първосигнали търсачи на "рейтинг" и "кликове" започват само да раздуват балона, създавайки истинска паралелна реалност. И ако някой отговорен фактор в държавата - в случая и двамата наа-високопоставени!- е достатъчно порост или самовлюбен, за да коментира, се получава легитимация на "бомбастичната" псевдоновина. Което е била целта на пускащият новината. Независимо дали живее в Анкара, Москва или другаде.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Той и авторът май не разбра каква точно теза искаше да прокара. Нещо, като нищо... По принцип коментарите ви са уместни и забавни, но този завъртя едни 360 градуса и не постигна никакъв смисъл.

 • 7
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Излишна истерия...

 • 9
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Соломон Паси определя думите на Б. Борисов, че иска да има „повече яхти в Черно море, а не фрегати” като изказване на председател на яхтклуб, а не на премиер.
  Необмислените изказвания на премиера ще ни / а не - Му / струват много. В пряк и в преносен смисъл.

 • 10
  drug avatar :-|
  реалист

  Прочетете "(Черно)морският шах на България". Ще си позволя един цитат от този материал :
  "На първо място, от изказването се разбира един важен детайл: че предложението за съвместна черноморска отбрана идва под формата на регионална инициатива, а не като натовска такава. Преведено на по-достъпен език, това означава, че водеща роля в нея би имала не щаб-квартирата на алианса в Брюксел, а съюзническата страна с най-мощен флот в региона. А именно Турция.
  За България подобен сценарий, от една страна, е крайно неприемлив и "непродаваем" във вътрешнополитически план. При водеща роля на Турция подобна черноморска инициатива по-скоро би била рисков фактор, а не балансьор на засиленото руско военно присъствие. Без политическите "юзди" на НАТО и Северноатлантическия съвет, където всички решения се взимат с консенсус, Анкара би могла да..." , край на цитата и тук добавям мои съждения, ...се опита да вмъкне свое военно, а и политическо присъствие, у нас. Наличието на няколкото протурски партии, биха улеснили процеса. Ердогановата имперска политика със сигурност би се възползвала. Ние нямаме никакви сили да възпрепятстваме такъв ход на нещата, освен не включването в подобни неясни регионални инициативи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО