Големият шлем на Борисов

Енергийните планове

Президентът Георги Първанов ще остане в историята с големия си енергиен шлем - "Белене", Бургас - Александруполис, "Южен поток" и договорът за отработеното ядрено гориво. Този шлем се оказа толкова голям, че се изхлузи от главата на българската държава и на Първанов и нищо от това не остана освен огромната сметка за данъкоплатеца. Само за "Белене" сега ще платим над 1 млрд. лв.

При Бойко Борисов шлемът е модифициран - газов хъб "Балкан", "Южен поток" и наследството на "Белене". На фона на всички драматични събития през последните дни (тероризъм, Brexit, бежанци), премиерът реши отново да се занимае с руските енергийни проекти и да занимае и Брюксел с тях.

Всеки път, когато български политик тръгне да реализира руски енергиен проект, това струва на данъкоплатците поне милиард лева.

Държавата е неспособна да реализира толкова големи инвестиционни проекти по две причини - корупция и недостиг на компетентност. Всичко става на принципа "дайте да дадем, защото е хубаво да минава през България". И то не би било лошо, ако има икономически смисъл. От арбитража на "Белене" например стана ясно, че проектът никога не е имал цялостен договор, нито пък бизнес план. Има само единични поръчки на компоненти и вероятно подкупи, свързани с тях.

Сега е времето българските граждани да попитат премиера Борисов, преди той да пита Брюксел - къде е бизнес планът за т.нар. газов хъб "Балкан"? Колко ще спечели данъкоплатецът, след като инвестира в него? Откъде ще дойде газът и кой ще купува допълнителните количества? Или идеята е, тъй като има едни пари в една фирма, да ги изхарчим? Все пак някои хора могат и газопроводи да строят, освен пътища и ВиК.

Иначе много неща е добре да имаме - независими регулатори, непробита прокуратура, нормално образование, здравеопазване, по-малко бандити по улиците. За тези неща Борисов в Брюксел мълчи. А и там вече, изглежда, нищо не го питат.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Напоследък Бойко взе да гледа на Североизток и да прави мили очи на Путин. Явно вече не е сред фаворитите на Юнкер и гледа да смени хранилката. Въпреки това е бита карта.

 • 2
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Няма газопровод в света, който да няма "икономически смисъл". Освен това всеки такъв има и геополитически смисъл. Няма смисъл обаче от писането на подобни кахърни анализи и агитационните речи на Мартин, Илиян, Иван и др. п. адмиратори на евро-атлантизма. Както и от предлаганата далавера-диверсификация на доставките (взимаш руски тръбен-плащаш за скъпия втечнен). Егати алъш-вериша! Как пък за толкова години на това кръстопътно място не можаха нашите лидери да сътворят нищо от значение за региона, бе! Като не стана "Южен поток", а направете "Север-Юг"! Ама нямало газ! Газ от север ще има, щото там отива втори поток, ама Германия няма да позволи да се краде.Затова ще си играем с конекторчета за домашно-политическа употреба...

 • 3
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  До коментар [#2] от "venelingeologia":

  Викаш, ти го построй газопровода, газта сама щяла да дойде :-))))

  Голям експерт, голямо нещо

 • Slick

  Спешно се нуждаем от оставката на Борисов. Харизмата свърши.

 • 5
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#1] от "пустиняк":
  Викаш от днес за вчера и хоп, Юнкер разлюби Баце, в когото пък преди това се беше влюбил от пръв поглед?!?!
  Хибридните похвати за воденето на подобен тип пропаганда в стил отрицание на отрицанието се долавят вече прекалено лесно и от студентите по политология.
  Бита карта или Асо пика е Борисов, ще се види на следващите ПАРЛАМЕНТАРНИ избори. Да, съгласен съм, че не е открит и агресивен русофоб, като Плевнелиев. Но на втория не му се налага да управлява малка и бедна държава, между чука и наковалнята на ЕС и СССР ІІ на Путлер. Така че колкото и да не ми допада, не мога да омаловажа основанията на Борисов, да не налита на Русия в прав текст. Предвидимо и коректно е, да се следва позицията на ЕС по повод санкциите и позицията на НАТО по повод общата ни сигурност. Това и прави Борисов с делата си. А приказките му са за медийна погача.
  Поне до сега това показват фактите. При положение, че от 1878 година насам без прекъсване, България е проядена като швейцарско сирене от руски/съветски шпиони на всички нива, практически е била задунайская губерния, а днес е пълноправен член на ЕС и НАТО, които НЕ СА организации на СССР ІІ, е достойно за уважение постижение на няколкото ни пробългарски настроени и действащи политици. И Баце е за ваше съжаление също един от тях. Да, по характерният си начин...

 • 6
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Не отричам, че има логика в думите Ви, но общото впечатление, че Борисов някак си очебийно демонстрира проруските си тежнения на последък. Но прав сте за това, че когато управляваш държава на кръстопът се изисква доста мъдрост с каквато той не разполага а и очевидно не може да се възползва от историческите натрупвания във взаимоотношенията ни с Русия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората