Открийте разликите с Орешарски

Назначението на КЗК

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Когато ГЕРБ най-после си тръгне от властта, всичко ще трябва да се изгражда наново. За мандат и половина елитните кадровици на Борисов - с Цветан Цветанов най-отпред - успяха да разстелят "дългата скамейка" в почти всяка институция.

Колкото по-удобен, некомпетентен и без професионална алтернатива е някой, толкова за по-подходящ е смятан. И обратното - ако е най-професионален сред номинираните, независим и порядъчен - представете си макроикономиста Георги Ганев - то той не става. Ганев не попадна в новия състав на КЗК, който управляващите най-после благоволиха да изберат. За сметка на това своето място в една от най-важните комисии, регулиращи бизнеса намериха "роднини", "милиционери" и хора със съмнителни обвързаности (вижте текста Партиец, газовик, партиец, нефтохимик). Разбира се, Ганев не беше допуснат, за да не стига до гражданското общество мисията на политкомисарите в КЗК. Защото не е за казване.

Под външен натиск една-две институции се сдобиха с професионални лидери (БНБ, ДКЕВР), които за всеки случай бяха подпрени с по един "цветан" и един депесар в екипа - да не стават грешки. Извън малкото изключения, с всяко следващо назначение ГЕРБ демонстрира, че целта не е да създаде нормална среда за бизнеса. Не. Целта е да бъде контролиран, прихващан и "облаган" всеки паричен поток или независим бизнес.

За всички кадрови грехове на ГЕРБ, неизменен съучастник в парламента е ДПС. В други думи, разликите с кабинета Орешарски стават все по-малко.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Единствената разлика са комунистите,но те пак са там,като първи капиталисти!

 • 2
  diegos avatar :-|
  diegos

  Най голямата разлика е, че липсват протести. :)
  А било едно и също... явно протестърите срещу Орешарски са били на Баце хората. Както сам си каза...
  :)

 • 5
  mara71 avatar :-|
  mara71

  Отново заблудиха хората, които гласуваха за ГЕРБ с лидер Борисов. През това време бяха покрили Цветанов, уж че го съдят. Отново управлява Д(П)С. Този път чрез Цветанов.

 • 6
  4ort avatar :-|
  4ort

  Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено.

 • 7
  ozd05563707 avatar :-?
  ozd05563707

  До коментар [#2] от "diegos":

  Така е, няма ги вече ХУИ - всички са я във властта, я около нея, обикалят сутрешните блокове, дават интервюта, получават хонорари и грантове за демократична борба и т.н. Последно чух ХУИ да протестират срещу Вълците на Путин. Все едно, че те ни пречат на държавата, а не нещо нещо друго. И сега като ги няма Вълците, цъфнАхме ли? Или направо вързахме? Абе жалка история.

 • 8
  barel avatar :-P
  пустиняк

  "За мандат и половина елитните кадровици на Борисов - с Цветан Цветанов най-отпред - успяха да разстелят "дългата скамейка" в почти всяка институция."
  Е, че те (по стара соц традиция) така си избират кандидатите - на маса. Ако яде и пие с началството и говори за бъдещите си "проекти" на масата - става.

 • 9
  veskobg avatar :-P
  veskobg

  Какво толкова. Същото като в Турция, само, че в умерена форма, която ЕС да понесе. Пеленгаторчика Цвъки кадрува, слушкат го наред и той ги слушка, Бучвата варди границата на САЩ с Мексико, щото вече уварди нашата. Няма нищо общо с Орешарски. Може да е всякакъв Орешарски, но поне разбираше от икономика и управление. Тези разбират само от заплахи и рекет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО