Завива ли Борисов на изток?

Призивът на премиера за демилитаризация на Черно море

Бойко Борисов
Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Правителствена Информационна Служба
Бойко Борисов    ©  Правителствена Информационна Служба
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бойко Борисов неведнъж е показвал, че когато иска да бъде господар на положението, се опитва да тича по тънкия ръб между две противоположни гледни точки. Той е срещу АЕЦ "Белене", но и казва, че не бива да изключваме изцяло тази възможност. Против БСП, но подкрепя Мая Манолова за омбудсман. Левскар е, но помага на ЦСКА. Накратко, опитва се да е добре с всички, или най-малкото да направи жест към всички, така че те да му дължат услуга.

Доскоро премиерът използваше тази тактика в мътната българска политика, но през последните дни пренесе специфичния си стил и на международната сцена. Там обаче тези тънки номера минават по-трудно - ползи едва ли ще има, докато щетите ще се усещат дълго време.

Изказванията на премиера около срещата на върха на НАТО - предложението му Черно море да стане "демилитаризирана зона" и призивът му да не се засилва напрежението тук бяха посрещнати с възторг в Москва и с повдигане на вежди в нашата част от Европа. Изказванията му - тяхната посока и категоричност зададоха въпроса дали наистина той се опитва да коригира стратегическия курс на България?

Краткият отговор е, че най-вероятно не. Борисов, може и да е цар на дребните отигравания, но не е стратегически играч и да му се приписват такива сложни комбинации (в случая за щастие) е погрешно. За поведението му има две възможни обяснения, като и двете са опити за тактически решения на конкретни проблеми.

В момента един от приоритетите на Борисов е да се намери изход от ситуацията след решението от арбитража за Белене, както и да отпуши строежа на "Южен поток", който е негова фикс идея. В момента всички варианти и за двата проекта минават през някакво сътрудничество с Русия и вероятно това е първата причина Борисов да се страхува от категорична позиция по време на срещата на върха на НАТО. Всъщност българската делегация там не заяви нищо подобно на казаното от премиера.

Второто възможно обяснение е вътрешнополитическо. С наближаването на президентските избори на лидера на ГЕРБ ще са му нужни още повече партньори, за да си гарантира победа. Част от партиите, от които той ще има нуждаq са откровено русофилски - като започнем от ДПС (за която освен това големите проекти с Русия вероятно са дори по-примамливи дори от европроектите) и стигнем дори до ВМРО, които все пак са в управляващата коалиция. Това прави ястребовата позиция срещу Русия изключително неудобна за Борисов. Това важи не само за президентските избори, но и за намиране на конюнктурни мнозинства в парламента по текущи въпроси.

Големият проблем от това е, че заради две дребни отигравания премиерът удря по доста по-важната стратегическа ориентация на България към западния свят. Мнението на Борисов няма да попречи на плановете на НАТО, но поставя на България етикета на непостоянен партньор, който се мотивира от сравнително дребните си всекидневни интереси, а не от принципи. Рискът с тази политика е в сегашната ситуация страната да бъде маргинализирана и изолирана от процеса по взимане на решения. Колебливата позиция на България няма да й донесе никакви ползи от Русия, но за сметка на това ще има съвсем осезаеми щети за отношението към нас в НАТО, а дори и с останалите страни от Източна Европа.

Така че Борисов може и да не отива на изток, но цената на дребното сметкаджийство ще бъде завой настрани и заораване извън пътя.

21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  emilm13 avatar :-|
  emilm13
  • - 21
  • + 11

  Добра фактология - много слаб анализ! "Капитал", личи ви, че не харесвате Б.Б. и се опитвате да го принизите. Днес той направи перфектното изказване (по време на учението "Бриз"), а малко след това "закопа" БСП и Корнелия (жалко за името на майката на братята Гракхи!). Не зная дали казаното от него е негово, или си е намерил добри съветници, но истината е, че върви в правилна посока и, вероятно, ще спечели следващите и президентски, и парламентарни избори!

  Нередност?
 • 2
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov
  • - 12
  • + 12

  Не може България в лицето на Б Борисов да затъкне чифте пищови и да се изправи срещу Русия по долни гащи!?Преди всичко на България и трябват хора да извличат ползи от различни международни положения.Преди всичко трябва да бъдем БЪЛГАРИ и да милеем за България!?Няма по света някоя световна сила,която да няма скрити интереси спрямо България!!!!!!???

  Нередност?
 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 4
  • + 14

  До коментар [#1] от "emilm13":

  "...или си е намерил добри съветници..."

  Ако имаше добри съветници, щяха да му кажат да престане да дрънка глупости. Ще демилитаризираме - ние въобще милитаризирани ли сме? Не, но ще накараме другите да се демилитаризират. Някой трябва да му обясни на Б.Б., че за да бъдеш неутрален, трябва или да имаш достатъчно военна мощ, та никой да не те закача, или неутралитетът ти да бъде признат от по-силните, за да не ги дразни никой. Същото е и с идеите за обезовъръжаването - не може ти да нямаш оръжие и да накараш въоръжените до зъби да се съобразяват с твоите призиви. Това е смешно!

  Нередност?
 • 4
  onufrii avatar :-|
  onufrii
  • - 15
  • + 5

  само мога да похваля
  Ако наистина го направи следващия път и аз ще гласувам за него(досега не съм ) и даже чистосърдечно ще му простя за нещото дето ни го беше пробутал за президент

  Нередност?
 • 10
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • - 5
  • + 7

  Какъв ти тук завой ??? Мутрата Бойко Борисов е комунист и партийната му книжка е при ГОЦЕ Първанов !!! Основен ментор му е Бригадир Аспарухов, а товариш Путин за него е повече от Винету !!!!
  ИПОНецът и агент БУДА Бойко Борисов винаги е слугувал на топ-червената мафия !!!!

  Нередност?
Нов коментар