Готови ли сме за новия свят

Има причина на английски Близкият изток да се нарича среден. Погледнат от Западна Европа, той е комфортно далеч. Погледнат от София обаче, Ориентът започва буквално от прага ни. Ето защо пожарът, който гори в Истанбул и Анкара, може много по-лесно да се пренесе тук, отколкото някъде на Запад. Понятия като "ориенталска диктатура", които звучат екзотично в Париж, изведнъж може да заменят термина комшии в София.

България има много, което да загуби от случващото се в Турция. Първо - стабилен съсед. Второ - икономически потенциал и възможности. Трето - вътрешно спокойствие, предвид влиянието на Турция в духовенството и политиката у нас. Но най-важното: може да загуби възможността си да се измъкне от постоянната обреченост на граничен регион, където по дефиниция нищо не се случва и всичко е лошо. Дълги години България беше периферия на соц света, опираща в членки на НАТО. Сега заплахата е, че се превръща отново в граница на два свята: този на европейските демокрации и този на ориенталските диктатури.

Събитията в Турция са поредната криза от последните месеци - турбулентни процеси, които променят света и ни засягат пряко. Новата ситуация иска и много по-различна външна и вътрешна политика, за да се минимализират рисковете, а защо не и да се търсят ползи. За да се случи това, трябва да се засили дипломатическият капацитет и да има много ясна стратегия за поведението на България. До момента не виждаме нищо от това, а кризите стават все повече, все по-големи и все по-близко до нас.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  doxen avatar :-|
  doxen

  "За да се случи това, трябва да се засили дипломатическият капацитет и да има много ясна стратегия за поведението на България. До момента не виждаме нищо от това, а кризите стават все повече, все по-големи и все по-близко до нас." Чакай ти от синекурните комунета да свършат нещо конструктивно. Ако могат ще се скрият в дън земя, докато премине бурята пък после, после ще му мислят. Само дето няма къде да се скрием.

 • 2
  9001 avatar :-|
  9001

  България трябва моментално да започне да укрепва границата с Турция по всички възможни начини - огради, застави, техника за наблюдение, разполагане на армейски части и жандармерия, изграджане на съоръжения за задържане на големи групи хора и пр. Очевидно на Турция не може да се разчита по никакъв начин да спре нашествието на мюсли, и психопата в Анкара ще използва пълчищата измет за изнудване на Европа. Ако ние не се погрижим да не ги допускаме, няма кой.
  Но това е абсолютно наложително не само за да се прекрати навлизането на всякаква измет в страната в момента. Гражданска война в Турция изобщо не е нещо невъзможно в обозримо бъдеще, и тогава към сегашните "бежанци" могат да се прибавят и турци.
  Относно външната политика, България трябва изключително настоятелно да изисква помощи за укрепване на границата, и то не само парични, и да настоява за създаването на общи сили за охрана на външните граници на ЕС, както и за събиране на проникналите пришълци в лагери извън Европа и по средиземноморските острови.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО