Удобният страх

Притеснението на властта от нова бежанска вълна

Преекспонирането на страховете от бежанска криза сега е удобно извинение за бездействието на държавата през последните близо две години откакто на власт е сегашната коалиция
Преекспонирането на страховете от бежанска криза сега е удобно извинение за бездействието на държавата през последните близо две години откакто на власт е сегашната коалиция    ©  Alexandros Avramidis
Преекспонирането на страховете от бежанска криза сега е удобно извинение за бездействието на държавата през последните близо две години откакто на власт е сегашната коалиция
Преекспонирането на страховете от бежанска криза сега е удобно извинение за бездействието на държавата през последните близо две години откакто на власт е сегашната коалиция    ©  Alexandros Avramidis

Бежанци от юг, непредвидими съседи с имперски комплекси и почти никаква помощ отникъде. Това е картината, която Бойко Борисов упорито описва през последните седмици. Той вижда сериозни външни опасности, инвестира много време и енергия в тези посоки и дори вероятно ще се опита да подчини предизборната кампания на този тон.

Потенциалните кризи са сериозни и, разбира се, трябва да им се обръща внимание. Подобно поведение обаче създава проблеми в две посоки. Първата е, че освен да се страхува, до момента не изглежда България да има някаква държавническа реакция. Ако има реална опасност от бежанци, прави ли армията учения за развръщане на военно-полеви лагери? Има ли организация за набавяне на храна, осигуряване на медицински грижи и каквото още е нужно, за да не се превърне една евентуална криза в катастрофа?

Вторият проблем е по-голям, защото не е хипотетичен, а съвсем истински. Загрижеността за евентуалната бъдеща криза в момента е много удобно извинение за бездействието на държавата в ключови за бъдещето ни области.

В момента част от европейската стратегия на Борисов е да се опита да изтъргува географската ни близост до Турция и усилията да се спрат бежанците срещу подкрепа за влизане в Шенген и евентуално чакалнята на еврозоната. Това принципно може и да е добре - все пак по-добре да сме във вътрешния кръг на ЕС, но не бива да забравяме причините да сме в периферията. България е извън еврозоната и Шенген заради масовата корупция, заради срастването на организираната престъпност с държавата и заради пробитата си съдебна система.

Това управление не успява да направи почти нищо сериозно в тази област. Опитите за реформи потънаха в блатото на размитата коалиционна отговорност, после наближиха президентските избори и надеждата, че ще има някаква промяна, съвсем изчезна.

Ако България имаше поне малък напредък в борбата с корупцията или организираната си престъпност, влизането в Шенген сега щеше да е много по-лесно. Ако бяхме започнали амбициозна реформа на съдебната система и тя вече беше дала отражения - включително и в икономиката, влизането в чакалнята на еврозоната нямаше въобще да изглежда толкова невероятно.

На този фон, сега, когато в ЕС започват разговорите за бъдещето на съюза, България изглежда извън техния контекст. Няма как страна, която не може да си оправи съдебната система, да иска да се интегрира повече с другите членки на ЕС. Единственият аргумент за значимостта на София е стената с Турция.

Преекспонирането на страховете от бежанска криза сега е и удобно извинение за бездействието на държавата през последните близо две години откакто на власт е сегашната коалиция. Това върши работа и защото задава съвсем различен тон на предизборната кампания, която вече практически е започнала. Обикновено избори в средата на правителствения мандат са и като вот на доверие за кабинета.

Сега обаче цялото внимание е насочено към "новата ситуация" и провалът на властта в ключовите за България реформи може да остане на заден план.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Ма то притеснението не е само на правителството.Притеснението е у абсолютно всеки българин (без БХК) - от най-консервативните и прости динковци, до най-образованите и либерални интелектуалци.

  Да, страхуваме се от бежанската вълна...да, знаем, че нямаме капацитет да се справим с такава маса хора, да, знаем, че ценностите им са коренно различни от нашите и дори след десетилетия не бихме живели омешани, да, знаем, че религията им е бомба със закъснител и където я проповядват е ОТВРАТИТЕЛНО.

  Така че не само правителството се притеснява, аз лично правя план за семейството си къде да се изнесем по най-бързия начин в случай на размирици и бежанска вълна.

  До скоро това звучеше като виц, но в тоя регион, в който живеем всичко може да се случи вече.

 • 2
  bally avatar :-|
  bally

  qdk12501326 - трол, регистриран на 11 юли т.г. да спами проправителствени тъпоии предизборно. Повечето са с някакви номера - като дамгосани добичета от стадо, сигурно за целите на отчитането

 • 3
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#2] от "bally":

  И твоите коментари са на показ нали знаеш...Така като ги гледам, всеки, който не се вписва в абсурдните ти представи за живота е трол, платен от герб, илюминатите или извънземните.Коментираш рядко по темата, но за сметка на това с открита злоба.Любимото ми тъпоумно изказване е под една от последните статии за метрото:

  "Аз в това метро не влизам - като им виждам пътните ремонти"

  :)

  Иначе аз съм трола а?Пий хапчетата и не се впрягай много.

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Прекрасно удобен страх, предизборно. Това, което ние българите правим най-добре, е да се страхуваме - от всичко, от всеки, по всяко време. Не нация, а население. От мишки. През следващите седмици, тези мишки ще бъдат обработени да гласуват за когото им посочат от ГЕРБ.

 • 5
  kornelia_18 avatar :-|
  kornelia_18

  Не знам кой от какво се страхува предизборно, но лично моят страх се усили много като бях в Резово и чух местните хора и командировани военни, които ги вдигат почти всяка нощ да прибират нелегални, че вече няма почти никакви сирийци аз само пакистанци, афганистанци, добре организирани, необразовани и абсолютно нецивилизовани. Официално тези неща се крият за да не се всява паника.

 • 6
  isosla avatar :-|
  Elysium

  Страх в момента може да има единствено в пограничните райони и в квартали с по-висок процент на живущи, идващи от Близкия Изток. Страх у останалите български граждани все още няма, защото не си дават сметка какво влияние върху техния живот оказват и ще окажат миграционните вълни в цяла Европа. Но причина за страха не са точно самите мигранти от всякакви бедни страни, а неспособността, нежеланието и сервилничеството на властимащите в България. Къде ни е армията? В МВР колко души като процент не са корумпирани, защото много хора с пагон се "облажиха" от мигрантските потоци.

 • 7
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Браво, най-накрая някои да мисли с главата на раменете си. Още повече, че напоследък се изливат големи пари за пропаганда и кафявите медии бълват всякакви дивотии на тема бежанци.. което означава, че има нещо от което вниманието трябва да бъде отклонено. Досега имаше много по-големи потоци и се видя, че българия почти никой не дойде, освен няколко транзитно преминаващи.. Но сега видите ли страхувайте се и не задавайте други въпроси

 • 8
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#4] от " karen_walker ": Тъй като ти очевидно не си мишка, а американка и то ходеща, трябва да ти напомня, че почти всички щати в САЩ с републикански губернатори заявиха, че няма да приемат в щата си дори и един сирийски бежанец.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората