Колко струва подкрепата за "Газпром"

Заплатите в "Южен поток"

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Един от аргументите за необходимостта от високи възнаграждения в държавната администрация и държавните компании е предположението, че те биха привлекли и мотивирали по-отговорни хора да поемат защитата на националните интереси. Това е логично съждение, тъй като работата само за чест и слава рядко привлича качествени служители. Високите възнаграждения обаче не са панацея. Показва го например случаят с БНБ, която допусна фалита на КТБ, след като поне пет години беше предупреждавана за тази опасност.

Има и по-фрапиращи примери. В случая с "Южен поток" (виж повече в текста Златните пешки на "Южен поток") заплатите не само не са мотивирали държавните мениджъри да стоят зад интересите на работодателите си. Високите възнаграждения, които те са получавали от смесената компания между "Газпром" и БЕХ (в някои случаи над 40 хил. лв. на месец), са ги стимулирали по-скоро да играят за руските интереси и за тези на строителите вместо за данъкоплатците.

Отговорът на подобни проблеми звучи скучно, защото е повтарян много пъти, но никога не е прилаган - трябват повече прозрачност и ефективен контрол. И тъй като второто е по-трудно да се получи, то по-лесно е да се създаде система, при която в по-голяма степен да се разкриват доходите на държавните служители и особено на мениджмънта на държавните компании.

В момента Законът за разкриване на имуществото на политиците и държавните служители не изисква те да декларират трудовите си доходи. Това само по себе си не е решение (корупцията едва ли ще бъде декларирана), но така поне ще се избягват ситуации като с "Южен поток - България".

Подобен подход крие рискове от засилване на популисткия елемент срещу нормалното заплащане за отговорните държавни длъжности, но пък има предимството да стимулира повече въпроси към дейността на такива институции като БНБ или държавни компании като БЕХ и дъщерните му дружества.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран