Слабоумно благодарим

Вторият кабинет на Борисов осигурил средствата за преодоляване на последиците от фалита на КТБ

Взетият външен дълг се оказа амнистия за източилите КТБ и извънреден данък за гражданите.
Взетият външен дълг се оказа амнистия за източилите КТБ и извънреден данък за гражданите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Взетият външен дълг се оказа амнистия за източилите КТБ и извънреден данък за гражданите.
Взетият външен дълг се оказа амнистия за източилите КТБ и извънреден данък за гражданите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Пред мисията на МВФ премиерът Борисов се похвалил, че след банковата криза преди две години неговият втори кабинет осигурил средствата за преодоляване на последиците от фалита на четвъртата по големина банка в България - КТБ.

Да припомним как Борисов осигури тези средства - през декември 2014 г. мнозинството в парламента гласува нов външен заем от 3 млрд. лева, а финансовият министър уточни, че заради КТБ през 2015 г. ще има още две нови емисии държавни облигации на международните пазари. Депутатите пък направо гласуваха чек за 8 млрд. евро дълг (близо 16 млрд. лв.) до 2017 г., от който правителството да си тегли, когато му потрябват пари.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  pur6ing avatar :-|
  pur6ing

  Какво следва нататък, моля дайте прогноза...

 • За да останат ХОРА в България.

  прасчо пари не връща.. Но не е виновен той , а всички онези алчни балъци, които се напреварваха да вкарат парите си в КТБ.

 • 3
  dzl13506107 avatar :-|
  Димитър Чавдаров Тотев

  Идва срив (твърд вариант) или бързичка ерозия (мекичък вариант) на обществения консенсус, че "няма какво толкова да им търсим кусури на ГЕПБ, това е за сега, хората правят каквото могат". "Хората" се видя, че много валко могат, както е казано (и то чудестно) и във въпросния текст от Капитал: "така и баба знае".

 • 4
  neptun avatar :-(
  neptun

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":
  Къв ти е проблема? Защо хората да не внасят парите си в българска банка с лиценз, гаранционен фонд и т.н. Не са ли балъци тези дето плащат огромните заплати на чиновници в БНБ, КФН ...

 • 5
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  "Да припомним как Борисов осигури тези средства - през декември 2014 г. мнозинството в парламента гласува нов външен заем от 3 млрд. лева, а финансовият министър уточни, че заради КТБ през 2015 г. ще има още две нови емисии държавни облигации на международните пазари."

  А откъде трябваше да вземат пари, бе, другари от Капитал??? Щом не е със заем и нови емисии ДЦК? 4,5 милиарда откъде се копат? Напоследък съвсем тенденциозна антиГЕРБ позиция заехте и внушенията ви са все по-плитки. Редакционна политика ама пробвайте по-интелигентно, както сте доказали че можете. Така през просото като карате почти никого няма да убедите...

 • 6
  dzl13506107 avatar :-|
  Димитър Чавдаров Тотев

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  На въпроса ти "от къде да ги вземат" приляга само въпросът "а от къде ще ги връщат?" Но нали се сещаш, че те няма да се тези, които връщат?

 • 7
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  До коментар [#6] от "dzl13506107":

  Очевидно се опитваш да го извъртиш както ти е изгодно, но става каша. Въпросът е откъде другаде могат да ги вземат, щото Капитал ги обвинява, че били теглили заем и пуснали нови емисии ДЦК за да съберат 4,5 милиарда. От там насетне кой къде бие негрите и положението на нещастния народ са друга тема.

 • 8
  zlr avatar :-|
  zlr

  какво точно значи "другари от Капитал"!?!
  Хората много резонно се опитват да ти кажат, че като не разбираш от икономика и икономически лостове - то не заслужаваш да ръководиш държава ...

  краткият отговор на тъпия въпрос (който е посочен и от н.6, но явно не сте го разбрал) е; - ще се вземат точно оттам, откъдето ще се вземат и много повечето пари за покриването на дълга ...

 • 9
  dzl13506107 avatar :-|
  Димитър Чавдаров Тотев

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  Но точно това е темата на материала. Не е "друга тема". Темата е "има ли правителството въобще идей как да се справя с кризи по-ефективно". А не по най-лесния начин - бам кредит. Например, можеше ли правителството да не изпълни гарантиланото покритие от 100 000 евро? Можеше ли да отдели случая КТБ в друга категория, на основание, че този "институция" не е действала както се прадполага, че действа една обикновена банка? Първият отговор, разбира се, е "не"; "КТБ има лиценза като всички други"; "на нейните вложители се дължи същата гаранция, както ако която и друга банка беше фалирала". Не ми се обяснява сега защо тази логика, меко казано "куца". Само за едно си помисли - ако е като всяка друга банка, била ли е под същия интензивен надзор, както всяка друга банка. Ако не е била, значи БНБ носи част от отговорността. Ако БНБ носи част от отговорността, трябва ли всички сега да носят допълнителен публичен дълг, като БНБ (държавна институция) не е действала 100%?

 • 10
  mara71 avatar :-|
  Мария Янкова

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Трябваше да вземат парите от групировката Прас. Да хванат тези изроди за ушите, да им разтурят кочината и да ги принудят от който каквото са откраднали да го върнат. По-точно, тъй като това ограбване се оказа държавна политика, господата управляващи трябваше да издирят и подпомогнат всички потърпевши и след това да се заемат крадливата шайка. А те какво направиха? Оставиха бандата спокойно да продължава с ограбването на дребния бизнес, да придобива каквото иска и същевременно да им наливат милиони чрез обществени поръчки. Обществена тайна е, че има обикновени хора които са се мъчили години наред да постигнат нещо, което се оказа апетитна хапка за една групировка с водач депутат-рекетьор. Как да повярваме, че само заради един медиен комфорт от средства за дезинформоция ги оставят спокойно да доограбват банката и това струвало милиарди на данъкоплатеца, който работи в придобитите фирми за МРЗ или за 1/2 дори за 1/4 МРЗ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда