Хибридна война и мним мир

Българските реакции по повод изказванията на депутата Толстой

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева
Българските служби скандално бездействат за влиянието на Русия в България

Българската реакция по повод арогантните словесни еквилибристики на един треторазреден руски депутат беше пресилена и ирационална.

Независимо от това дали става дума за правнука на знаменития автор на "Война и мир" или не, разговорът пое в грешна посока. Да се обръща толкова внимание на маргинален политик, който, ако не се шегува, говори глупости, е безсмислено.

Това обаче не означава, че темата за влиянието на Русия в България трябва да се неглижира от българската държава, така както това се случва в момента.

Далеч по-важно е, вместо да произвеждат на конвейер възмутени декларации, държавните ни мъже най-накрая да мобилизират специалните служби и да проучат докъде се простират мрежите на руската държава в България, както вече направиха повечето страни по източната периферия на ЕС.

Защото косвените индикации, че такива има, са повече от достатъчно.

Независимо дали става дума за държавно субсидирано заселване на руснаци по Черноморието ни, скрито (и не толкова) овладяване на стратегически сектори от българската икономика, тайно финансиране на политически партии, масирана пропаганда чрез контролирани медии и "ферми за онлайн тролове" или обучение на "народно опълчение" от динковци, които да оковават "пришълци" със "свински опашки".

И ако българските служби и институции продължават да бездействат по тези въпроси, това ще е най-очевидното доказателство, че докато всички громят повърхностните изцепки на Толстой и подобни, Русия вече ни е купила.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Не забелязах руска реакция на заканата на вицепремиера Дянков "да напляскаме Русия". Изречена не на улицата, в небрежен разговор!Тежък комплекс за малоценност и малотрайност на политматериала.

 • 2
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Не мисля, че реагираме пресилено. Подобна реакция на всяко подобно руско изказване е наложителна и здравословна. Надявам се все повече руски зомбита се връщат към българско самоосъзнаване. Не може селските патриотари да ми говорят за орки и талибани по отношение на проблемите по границата, а за 100 хил. лева да си каним зелени човечета на кило и да позволяваме на неизвестни офшорки да купуват дялове в ключови отрасли. Живеем в 21 век, а повечето ни така наречени патриоти още боравят с понятия и илюзии от 19-ти. В днешно време дори и патриотизмът трябва да е съвременен, модерен с разбиране на по комплексната социално, политическа, военна и икономическа среда. Всеки може да крещи Левски и да мрази турците.

 • 3
  jd89 avatar :-|
  jd89

  Отново показахме колко сме малки и комплексирани. Да се създава подобна грантова истерия от неуместната шега на един шоумен-депутат. Ами ако и руснаците се хващаха на думите на Митов и Плевнелиев (и то казани със сериозен тон) за "руската агресия" и почти обявяването на война, какво щеше да стане?
  Купили били половината Черноморие, щели да купят и останалата част от България. Кой адекватен човек ще си помисли че става въпрос за нещо различно от покупка на имоти? Какво купуват руснаците, нали имоти? Очевидно преувеличени думи, като всяка шега. България не се била продавала. Имотите не се ли продават?

 • 4
  jd89 avatar :-|
  jd89

  "масирана пропаганда чрез контролирани медии и "ферми за онлайн тролове" или обучение на "народно опълчение" от динковци"

  Това са приказки, изсмукани от пръстите. И срещу тях стоят реални факти за финансирани от американски фондации медии и НПО-та, протестъри, анализатори и пр. грантова флора и фауна. Руснаците (самият Путин чрез подставено лице!) нали уж придобиха ТВ7 и щели да бълват пропаганда, какво стана, май я закриха защото нямат никаква продукция и въртят записи...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Каква е тази паника бе умове? Кой е стратегическия сектор, окупиран от руснаците?! Вестниците на Пеевски ли, дето никой не чете? Или онази нефтопреработвателна фабрика, дето вечно е на загуба, докато собственикът строи хотел след хотел? Е, имало много руснаци по черноморието! Ами да има! Има и много турци около Бургас, като гледам не са тръгнали да рипат...

  Дълбоко се съмнявам, че нашите служби не са проверили влиянието на Русия. Също така не мисля, че подобни слова могат и трябва да минат без декларация. Българската икономика е все по-независима от Русия. Това го показват много от икономическите статистики, които редакторите на ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНА медия капитал би трябвало да са чели.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "UK graduate":

  #КОИ са тези ключови отрасли бе, колега?!

 • 7
  manoll avatar :-|
  manoll

  До коментар [#6] от " Георги Георгиев ": След Нефтохим, следващото по големина е БТК през ВТБ. Не пропускай ядреното гориво, нито няколко партии и партийки - комбинацията от тях ни струва над милиард за нещо, което няма ползваме никога

 • evpetra

  Определено трябва да се реагира на всяка руска проява на арогантност! Слава богу, това вече не влече след себе си опасни последици, както беше при комунизма - тогава нямахме право да защитаваме личното и националното си достойнство, "съветските другари" винаги имаха право.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората