"Дюрасел" депутати

Промените в Изборния кодекс

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Случващото се с Изборния кодекс е идеална илюстрация за начина, по който се правят закони у нас - със сериозна некомпетентност и арогантна безотговорност.

Две седмици преди президентските избори парламентът спешно се втурна да поправя изборния закон, след като депутатите вкупом и с изненада откриха противоконституционни текстове в него. Гласувани от самите тях, разбира се.

Ясно е как се стигна дотук – конюнктурни и лобистки поправки, партийни заигравки, безпринципно търсене на евтина популярност от "патриоти" по темата за задължителното гласуване и податливо на рекет мнозинство.

Разбира се, да се поправи предишната грешка сега е повече от задължително, но трябва и да се разбере защо се е стигнало до нея.

Нивото на българския парламентаризъм през последните години спада много стабилно. Няма седмица, през която парламентът да не осъмне с поредното идиотско законодателно предложение. Не минава сесия, в която да не се организират среднощни законотворчески маратони в комисия или в пленарната зала.

Този законодателни пируети, както виждаме от случая с Изборния кодекс, могат да заплашат основите на функциониране на държавата - провеждането на избори.

Всички дефекти в момента могат да се обяснят със системните усилия на различни политически партии да напълнят парламента с послушни армии от гласуващи според инструкциите на партийната централа. Парламентът днес - много повече, отколкото дори преди няколко години, е работно място предимно за лоялни, но в добрия случай посредствени парламентаристи. Те могат като зайчетата на "Дюрасел" да вдигат ръка, когато ги включат, но не и да формулират самостоятелна политика и да я изразят чрез закони.

Вината за това е на лидерските партии и желанието държавата да се управлява не чрез разговори и постигане на съгласие между различни интереси, а с грубото налагане на един от тях. Докато това не се разбере и поправи, грешките като тази с Изборния кодекс само ще стават повече.

Още от Капитал