Това е само началото

Промяната в крайна сметка може и да е за добро

Старият и новият тоблерон във Великобритания - по-малко върхове, по-малко шоколад
Старият и новият тоблерон във Великобритания - по-малко върхове, по-малко шоколад    ©  Darren Staples
Старият и новият тоблерон във Великобритания - по-малко върхове, по-малко шоколад
Старият и новият тоблерон във Великобритания - по-малко върхове, по-малко шоколад    ©  Darren Staples

Дори тоблеронът от тази седмица няма да е същият. Поне във Великобритания, където разходите на производителя за внос на суровината са се вдигнали значително заради слабия паунд - резултат от Brexit. За да се запази цената за потребителите, шоколадовите триъгълничета, наподобяващи алпийския връх Матерхорн, ще са по-нарядко. Промяната предизвика вълна от справедливо възмущение в британските социални мрежи.

Този first-world problem е най-малкият от всички, които се появиха през последните дни. Резултатите от президентските избори в България са на път да свалят от власт ГЕРБ и с това да започне сериозна промяна на политическия терен.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Добро заглавие, стандартни опити за манипулация и на края нищо съществено. Това е статията.

  Промяната идва, защото управленческата неолиберална система със своите системи партии, които имат различни имена, декларират различни политики и се джафкат като гладни кучета за кокал, но когато вземат властта управляват по един и същ, осветен от системата начин. Тоест, това е управленческо блато, подобно на комунистическото, с незначителната ралика, че едната система е еднопартийна, а другата многопартийна, но с партии, които управляват по принцип по един и съки тначин с едни и същи резултати.

  Не че няма разлики между партиите, ИМА! Но разликите в тяхното управление засягат различните социални и политически групи на елита и нищо друго. Свалят един, назначават друг, вместо една, се толерира друга група от областта на икономиката и търговията. И толкова. Има смяна на хора и групировки, но вътрешната и външната политика остават на практика непроменени. Отношенията между труда и капитала остават същите. Процесът на разширяване и задълбочаване на пропастта между бедни и богати продължава да расте, народът продалжава, вече и абсолютно, да обеднява. Което, ако не се промени, ще доведе до непредсказуеми трусове и катастрофи в обществото, а и на самото общество.

  Това поне от няколко години, след последните проведени Форуми в Давос, е известна на всички, от които зависи управлението на системата. Но те не взеха никакви реални мерки и не показаха с нищо, че това ги интересува. Затова народът се надигна, и така дойдоха английският брекзит и американският Тръмп.

  Могат ли системните партии и техните сегашни лидери да решат проблема? Много е съмнително. Защото мерките трябва да са революционни, иначе от тях няма да има полза. Няма полза и от такива нови партии, които системата иска да създаде и вероятно ще ги създаде, като тези на Слави и на Марешки. Защото те също ще са изцяло или почти изцяло системни. Тоест, провеждащи досегашната политика на системата. И дори партиите на Каракачанов, на Валери Симеонов и на Сидеров и техните лидери не за достатъчно несистемни, за да извършат истинска и работеща промяна, която да изчисти 27 години нечистените авгиеви обори на българската политическа конюшна.

  А че промените са необходими, по това спор не може да има. Въпросът е, кой и как ще ги извърши и дали след като се променим, няма да останем същите. Но истинската промяна не може да бъде направена от системни партии и от системни политици, тъй като именно тяхната политика е това, което трябва радикално да се промени.

 • 2
  kirka80286 avatar :-|
  kirka80286

  До коментар [#1] от "glog":

  Чудесен коментар, къде по-добър от самата статия.

  "България от години е в застой, дори деградира като качество на институциите." Това е така, трагичното е, че годините са 27, и през тези години ни се изредиха - в повече от един смисъл - всички. Което само идва да докаже тъжната истина, че "Пременил се Илия - пак в тия."

  В началото на филма на Влади Въргала - Шменти капели, много добре е синтезирано в каква подла и нагла илюзия ни хвърлиха. Точно както и в предходния коментар. Комплименти за автора.

  Нищо не падна и нищо не се промени. Само се до-срина и си смени името, и цветовете.

 • 3
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  мда - ше минат доста години, според мен може и трета световна да има преди да почнат да се оправят нещата, едва ли е било възможно да се предотврати това развитие, хората просто се успокоиха прекалено много след края на Студената война

  междувременно обаче да взема да си купя един тублерон докато още стават за нещо ....

 • 4
  unsworth avatar :-|
  unsworth

  До коментар [#1] от "glog":

  Действително този коментар е далеч по-смислен от редакционния материал. Няколкото опорни точки, подхвърлени с очевидни пропагандни цели в определена посока, са почти напълно изпразнени от съдържание.

  Шокиращо е с каква лека ръка се подминава неравенството като причина и за Брекзит, и за Тръмп. Наказателните вотове, разбира се, носят още от същото, но и демокрацията не предлага никакъв друг инструмент на Аверидж Джо (средностатистически гражданин) за промяна.

  Системата не се нуждае от ремонт, а от събаряне и построяване на чисто на базата на ценности, различни от печалба, дивидент и ръст. Изчезването на елементарната социална справедливост в държавите от Г-7 и надигащото се недоволство там могат да бъдат искрите, които да подпалят революцията, освен ако не е твърде късно. Ако се окаже, че системата вече има необратимо надмощие, просто ще си доизживеем животите и ще оставим на идните поколения да стигнат до нашите заключения за безнадеждност.

  Иначе отвреме на време ще четем, че "това е само началото", а между редовете ще съзираме насоки кого да припознаем като "спасител".

 • 5
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#1:"glog"]И дори партиите на Каракачанов, на Валери Симеонов и на Сидеров и техните лидери не за достатъчно несистемни, за да извършат истинска и работеща промяна,[/quote]

  какво значи да не са системни - че те тия тримата са точно представители на системноста - финансирани от россия - точно това очаква мажоритарната избирателна система - изнасилвана от руските пари - следват секвите руски проекти - докато тая държава се закрие

 • 6
  lenilaf avatar :-|
  lenilaf

  В Щатите повече хора са гласували за Хилъри Клинтън, а не за Тръмп. Избран е, заради системата, не заради хората. Популистката вълна в САЩ е факт, но не мисля, че има нещо общо с нашата. Там все пак изглежда, че хората не са загубили съвсем разсъдък и имат политически процес, който е много по-задълбочен и смислен от нашия. Нашите "политици" са като едни амеби всравнение с американските, където традиции, мисъл и гражданско участие са на светлинни години напред, защото имат и здрави корени в историята, а интелектуалният елит на нацията е активен постоянно. Така че, освен умора от статуквото, аз други допирни точки между САЩ и България не виждам.

 • 7
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#4] от "unsworth": Наказателните вотове, разбира се, носят още от същото, но и демокрацията не предлага никакъв друг инструмент на Аверидж Джо (средностатистически гражданин) за промяна.
  ======================================

  Unsworth, благодаря за оценката. Но ми позволи да прокоментирам този ти коментар.

  Демокрацията (непряката демокрация) като система за политико-икономическо управление на обществото се различава от другите системи от този род основно (принципно) само по това, че при нея управляващите се избират от тези, които ще бъдат управлявани от тях. И по нищо друго. Така че не е изключена възможността един управляващ цар например да управлява държавата си много по-ефективно от една скапана демократична система от вида на неолибералната демокрация например. И в неговата държава хората да разполагат с по-голяма свобода и да имат по-добри възможности за житейска реализация, отколккото в САЩ например.

  Това не означава, че демокрацията е по-лоша от другите управленчески системи. Означава само, че демократичната система не гарантира нищо друго, освен това, как са определени хората в държавата, които вземат управленческите решения. И на потенциално е по-добра от другите. Защото ако принципите на демокрацията наистина се спазват и ако на избирателя му се осигурят условия, при които кандидатите и техните помагачи няма как да въздействат върху това, за кого той ще гласува, тя осигурява най-големи възможности за ефективно управление на държавата, без да се нарушават правата и свободите на нейните граждани.

  Тоест, демокрацията, ако не е манипулирана, предоставя най-големи възможности за управлението и за развитието на обществото. За съжаление, тя тотално се манипулира.

  Прав си, системата не може да се ремонтира. Защото ако нейните основни принципи, върху които е построена, не бъдат изоставени, каквито и други промени да направим, след това спазването на тези принципи отново ще ни довведе до същите резултати.

  Системата не подлежи и на развитие (еволюционна промяна). Защото, подобно на комунизма, фашизма и нацизма, и неолиберализмът е изграден върху система от основни изходни принципи и постулати, приети, без да е доказано, че са такива, за иманентно верни, което прави от системата на практика една изцяло догматична сакрализирана парадигма, която може да бъде унищожена, но не може да бъде променена. Каквито, както е казал Т. Кун, създателят на теорията за парадигмите, са всички парадигми. Особено тези, зад които стоят големи материални и не само материални интереси. А точно такива парадигми са били комунизмът, фашизмът и нацизмът. Такава парадигма е и неолиберализмът.

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#5] от "Sinite - завоят наляво забранен": Какво значи да не са системни - че те тия тримата са точно представители на системноста ....
  =========================================

  Господин Sinite, спокойно! Не правя ляв завой! Но преди да реагираш така емоционално, би било по-добре преди това да се поинтересуваш и да разбереш, че по приетата напоследък (а може би и от по-рано) терминология, СИСТЕМНИ СА ТЕЗИ ПАРТИИ, КОИТО, НЕЗАВИСИМО КАКВА ПОЛИТИКА ДЕКЛАРИРАТ, ВОДЯТ НЕОЛИБЕРАЛНА ГЛОБАЛИСТИЧНА ПОЛИТИКА. А другите са несистемни. По-точно, противосистемни.

  Поради това партиите на Меркел и на Юнкер например са системни, а партията на Мари льо Пен не е. Та като казваш, че АТАКА е системна партия, ти всъщност казваш, че неговата партия е за ЕС и за САЩ на Обама, а не за Русия. Е, щом ти казваш, може и да ти повярвам!

 • 9
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#6:"lenilaf"]Така че, освен умора от статуквото, аз други допирни точки между САЩ и България не виждам. [/quote]

  напълно съм съгласен с теб

  според мен в щатите влияние оказа и факта че имаха за първи път чернокож президент - вериятно много хора не го приемаха - просто сега, освен всичко друго, гласуваха и за типичен бял янки

 • 10
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  До коментар [#8] от "glog":

  в тоя ред на мисли съм съгласен

  по-скоро несъгласието ми е свързано с това, че партиите в БГ (да не използвам конкретни имена в деня за размисъл за да не ми изтрият коментара) не попадат в този тип класификация - по-скоро тук въпросните партии едниствено целят прокарване на про-руски интереси и най-вече проекти тип белеНЕ и ЮП

  иначе за момента няма партия или поне аз незнам - дори и тези новите популистки проекти - които да са против ЕС, може би говорят единствено против НАТО, но то пак идва от проруското им финансиране. Тук ще започне да се говори против ЕС в момента в който спрат еврофондовете, които за съжаление се използват за отклоняване към подходящи джобове

  според теб какво точно трябва да се промени в политиката на системните партии? понеже ако кажем, че подобна партия е тази на Фараж и Лю Пен - те не предлагат нещо конкретно - освен говоренето против ЕС - след като в Англия успяха - сега май нямат друга цел и са пред разпад


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал