Те не искат утре, а вчера

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бъдещето ни винаги се ражда между конфликтите, които се случват сега.

Три от текстовете в "Капитал" този брой показват тебеширените линии, между които ще тичаме през следващите години - концепцията за нов тип магазини на Amazon, новата картина на българското общество, очертана по-ясно след последните избори, и резултатите на българските ученици от международните тестове "Пиза".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  glog avatar :-|
  glog
  • - 6
  • + 4

  СПОРЕД СТАТИЯТА: Много хора печелят от иновативните модели, но и немалко губят, а губещите напоследък се организират за съпротива.....

  Те искат стария, затворен свят, в който животът им може и да не е бляскав, но изглежда сигурен и познат. В него те не са богати (или дори свободни), но поне Те искат стария, затворен свят, в който животът им може и да не е бляскав, но изглежда сигурен и познат. В него те не са богати (или дори свободни), но поне не са заплашени от измислени врагове като мигрантите или реалния риск от тероризъм, който всъщност винаги е съществувал.
  =======================================

  Два цитата от предложената статия. Първият казва почти истината. В смисъл, че на практика печелещите при неолибералния глобализъм са много по-малко от губещите. И то така, че на практика 1% от хората на планетата притежават над 50% от всички материални ценности и материални ресурси, повече от мсички останали 99%. Но само констатира, че губещите напоследък са се надигвали в защита на своите интереси в тази област, без да каже, дали те, след като са мнозинство, имат или нямат право да се борят в защите на своите интереси.

  Вторият е лъжлив. Борците срещу социално неадекватния глобализиран неолиберализъм не искат затворен свят. Напротив, те искат един отворен свят, толкова отворен, колкото е бил, примерно казано, около края на ХІХ и началото на ХХ век, когато движението по цялата територия на планетата на хора, идеи, стоки и материали е било много по-свободно, отколкото е от 1914, и особено след 1944 година, до сега. Тогава например е нямало шенгенски граници, нямало е икономически санкции, нямало ги е тези прегради за движение на идеологически, културни, научни и политически идеи. А медиите не са прилагали практиката на ДОБРОВОЛНАТА ЦЕНЗУРА.

  Лъжа е също така, че в сегашния си свят те само се чувстват, че ≪са заплашени от измислени врагове като мигрантите или реалния риск от тероризъм, който всъщност винаги е съществувал≫. Но че на практика не е така. Кое не е така? Започналото вече, най-напред относително, а после и абсолютно, спадане на доходите на хората на наемния труд? Свързаното с това падане на реалния жизнен стандарт? Целенасоченото лумпенизиране на големи маси от гражданите, каквито са например основната част от циганите у нас и от живеещите в гета жители на Запада? Масовото заселване на нашественици, които не са бегълци и преминават през границите между две мирни и признати за цивилизовани държави не там, от където е законно да преминат? Техните претенции държавите-приемници да се съобръзяват с такива техни културни и религиозни особености, които противоречат и са в пряк конфликт окултурните особености и с религиозните и културни традиции на приемащите? Че един пенсионер в България може да живее с пенсия под 200 лева на месец, докато държавата харчи за всеки нашественик по над хиляда? Или рязкото вероятно бъдещо засилване на ислямския тероризъм до степен държавите на ЕС, особено такива, като България, с големи маси ислямско население, да изгорат, и то не фигурално?

  Едно не ми е ясно. Хората, които ни управляват и които предпочитат идеите на глобализирания неолиберализъм по предположение са умни хора. Иначе не би трябвало да ни управляват. Нима те не виждат, че надутият пропагандно-малипулативен балон, според който на практика на хората се втълпява лъжата, че КОЕТО Е ХУБАВО И ИЗГОДНО ЗА БИЛ ГЕЙТС например, Е ХУБАВО И ИЗГОДНО И ЗА ПЕНСИОНЕРА С МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ИЛИ РАБОТНИКА С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, вече се е спукал? Народът, чрез своя стопах, чрез своите ниски заплати и високите цени в магазините, чрез социяалната и битова несигурност, в които е поставен, вече знае, че не е така. Че е бил лъган. И не вярва на приказките на никого, особено на тези, които са го лъгали до сега и сега се опитват пак да го излъжат. Та на тях той няма да повярва дори ако му кажат и нещо вярно. Защо тогава, вместо реални провмени в системата на управление, които да елиминират нейните вредни за обществото последици, те продължават да се опитват отново да надуят до предишните размери вече спукатия балон?

  Нередност?
 • 2
  drumbass avatar :-|
  drumbass
  • - 1
  • + 3

  Концепцията на амазон е интересна, но засега съм скептичен доколко могат реално да поддържат надежно такава система. За нея ще им трябват доста чипове и камери. За този аспект, не се говори, но те фактически ще имат и на видео кой какво пазарува, на базата на което в най-безобидна форма ще почнат да анализират например в какво емоционално състояние и с кого под ръка пазарувате определен продукт. Което ме подсеща, че не мога да си представя тази система как ще отчита двойка, която пазарува заедно.

  Иначе хора, "квалифицирани" в сканиране баркодове, не могат да очакват бляскаво бъдеще. Тук дори не говорим за индустриална революция, където все пак машините заменят наистина квалифициран, бил той и монотонен (нетворчески), труд. Премахването на касиерите обаче не пречи да се увеличат (преквалифицират като) консултантите, от които в повечето случаи все още ще има полза и нужда.

  Нередност?
 • 3
  dark_dirk avatar :-P
  Симо
  • - 3
  • + 4

  "Губещите от глобализацията и тези без умения да се впишат в новия свят се обръщат към нещо познато."

  А ти кво искаш бе журналисте ? Да изчезнат безследно ли ? Нали видя кои хора създадоха ислямска държава ? 700-те хиляди уволнени военни и цивилни от администрация на Ирак след като САЩ свалиха Садам Хюсеин. Като изхвърлиш хората на улицата какво очакваш да се случи ? Те да си седят кротко и да измират, за да може световните банкери и собственици на петролни корпорации да стават все по-богати и по-богати, "губещите" от глобализацията да работят за тях като роби от сутрин до вечер и да не виждат дори дневна светлина. Ами логично е тази система да се срути по някое време.

  Силвио Гезел още през 1918 г., след току що завършилата Първата световна война, предрича:

  “Въпреки тържествените обещания пред народите войната да изчезне завинаги, въпреки спонтанния вик на милиони: Долу войната!, в противоречие на всички предвиждания за едно светло бъдеще, аз трябва да кажа: Ако днешната парична система с лихвите си бъде запазена, то аз още днес се осмелявам да предрека, че няма да изминат и 25 години, когато светът ще застане пред нова, още по-страшна война.

  Аз виждам бъдещето развитие ясно пред мен.

  Днешното състояние на техниката позволява на стопанството бързо да достигне високи обороти. Ръста на капитала, въпреки големите загуби от войната, бързо ще тръгне нагоре и чрез свръхпредлагането ще осъществи натиск върху лихвите. Парите ще станат кът чрез спекула. Стопанството ще се свие и големи тълпи от безработни ще плъзнат по улиците. На всички гранични стълбове ще се види, забодена, една обява: За търсещите работа вход забранен. Добре дошли са тези, чиито портфел е пълен.

  Както в старите времена ще се усили стремежът към завладяване на чужди територии, като за целта се усили производството на оръжия. По този начин поне се създава работа за безработните. В недоволните тълпи ще се събудят диви, революционни течения и ще разцъфти отново отровното цвете на свръхнационализма. Държавите ще престанат да се разбират помежду си и единственото решение ще бъде: война.”

  Всеки може да сметне, че преди да изминат 25 години започва Втората световна война.

  Този коментар написан преди почти 100 години е валиден и днес. И да укоряваме "масите", че не се "адаптират" към глобализацията е просто смешно. Трябва да се търси истинската причина за глобалното разделение на свръх богати (олигархия), и множество бедни и затриването на средната класа. Насока в търсенето може да видите в линка в подписа ми под коментара.

  Нередност?
 • 4
  lil_alex avatar :-|
  lil_alex
  • - 1
  • + 1

  Предупреждение: хипстър-дистопията се отлага за неопределено време. Няма да има ИОТ, дронове няма да носят латета от небесата, умниците няма да превиват гръб, за да кодират платформи, през които да поръчвате етично отгледани зелени еуглени и гащи от коноп, докато трупат запаси от въглероден отпечатък, за да си позволят полет до Перу или друго място с кафяви хора, чрез които да получат доза усещане за морално превъзходство.

  Така е то.

  Нередност?
 • 5
  drumbass avatar :-|
  drumbass
  • - 3
  • + 3

  [quote#3:"Симо"]А ти кво искаш бе журналисте ? Да изчезнат безследно ли ? Нали видя кои хора създадоха ислямска държава ? 700-те хиляди уволнени военни и цивилни от администрация на Ирак след като САЩ свалиха Садам Хюсеин. Като изхвърлиш хората на улицата какво очакваш да се случи ? Те да си седят кротко и да измират[/quote]

  Да си потърсят работа, да се преквалифицират, да създадат бизнес. Защо трябва да се хрантутят хора, само защото са некадърни или не им се работи? Това му е се вика социализъм или държавна хранилка.

  Нередност?
 • 6
  dark_dirk avatar :-|
  Симо
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#5] от "drumbass":

  За да си потърсят работа или да се преквалифицират - първо трябва да има свободни работни места. За да се преквалифицират също така трябва да има центрове за преквалификация и да се осигуряват средства за живот докато се преквалифицират. За да създадат бизнес им трябва финансиране. А финансиране - само срещу кожодерски лихви. Или в България - от еврофондове, които ще свършат някой ден, а за да ги получиш трябва да си човек на точния човек. И да предположим, че си успял да си намериш работа или да се преквалифицираш и пак да си намериш работа. След това почваш да блъскаш от сутрин до вечер и накрая пак не ти стигат парите. А същевременно гледаш по улиците как една малка шайка гъзари кара луксозни коли и живее в луксозни къщи и по цял ден се чуди какви простотии да извърши. Тогава усещаш, че има нещо сбъркано в цялата система и че проблема не е само в теб. И понеже много хора не осъзнават къде е проблема се насочват към патриотизъм , протекционизъм и всякакви други политики, които биха запазили от заплахи тяхното и без друго трудно съществуване. Неразбирането на "елита" т.е. на богаташите на тези проблеми, ще доведе до тяхното помитане от оскотелите маси.

  Нередност?
 • 7
  debeliamark avatar :-|
  debeliamark
  • + 3

  [quote#6:"Симо"]а да си потърсят работа или да се преквалифицират - първо трябва да има свободни работни места. За да се преквалифицират също така трябва да има центрове за преквалификация и да се осигуряват средства за живот докато се преквалифицират. За да създадат бизнес им трябва финансиране. А финансиране - само срещу кожодерски лихви. Или в България - от еврофондове, които ще свършат някой ден, а за да ги получиш трябва да си човек на точния човек[/quote]

  Правилно е да се преместят в Канада - там раздават пари във вид на екзистенциален минимум ... Инак - тук и без това има достатъчно мързеливци.

  А виж - за еврофондовете съм съгласен - те са средство да се ограбят данъкоплатците - преливайки трудно изкарани средства в "проекти" с неясен ефект и огромно изкривяване на пазарните правила...

  Нередност?
 • 8
  slonsco avatar :-|
  Илиян Колев
  • - 1
  • + 2

  Това са хора,губещи от глобализацията само на емоционално,не на друго ниво.От глобализацията печелят всички.Едни повече,други по-малко.Просто да си пръв в селото вече нищо не значи.А има и друго.При социализма за по-добър живот имаше една резерва,като се провалят със задоволяване на материалните потребности,образно казано да бият по-малко,та имаше усещане за добра перспектива

  Нередност?
 • 9
  mitev2009 avatar :-|
  mitev2009
  • - 1
  • + 2

  Независимо от реакцията на губещите, които само въздействат върху темповете, начините и зигзага на историческия и обективен процес, в протичането на който се формира организационното проявление на глобалното, електронно общество, се откроява и фактът, че неговите членове са високо образовани и квалифицирани, и се ползват от техническите постижения на своята глобална, научна цивилизация. Глобално, електронно общество, което за момента нарича само себе си - "Кибернетично-общество". Общество, което постоянно се изпълва с обновяващо се съдържание, защото неговите членове постоянно се (само) образоват и (само) квалифицират.

  Нередност?
 • 10
  bilkata avatar :-|
  bilkata
  • + 3

  На вниманието на авторите на темата: Като реакция на молбата ви за точен превод на deep robotic learning в професионална група на преводачи във Фейсбук се разви обсъждане, което предполагам, ще ви е интересно. Групата е отворена и дискусията се случва тук: https://www.facebook.com/groups/pomosht.pri.prevod/permalink/1311159275607664/?comment_id=1311188095604782&notif_t=group_comment&notif_id=1481530257969249

  Нередност?
Нов коментар