10 години по-късно

България в ЕС

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Летели ли сте скоро със самолет над България? Ако сте собственик на земя, т.е. имате око за тези неща, със сигурност ви е направило впечатление, че нивите вече имат прави ъгли, няма ги онези обширни синори със смес от жито и бурени. Погледнато отгоре, нивите приличат на скучната Германия.

Да, подобието на Германия не ни прави германци (може би за добре), но това е един от ефектите на 10-годишното ни членство в Европейския съюза. Много се е променило, някои неща са станали като " в Европа", но ние често не ги забелязваме.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  petrofff avatar :-|
  petrofff

  Моля да коригирате "някоЙ неща" на "някоИ неща", че малко дразни.

 • 100jan

  Реших да не чета нататък, след като стигнах до "подобието на Германия не ни прави германци (може би за добре)" ощ в началото на материала, ама окончателно спрях да чета след като се натъкнах на "накой неща". Сигурно статията е много интересна, ама неграмотни изблици на някой си (да, точно така, някой си с И кратко) нямам намерение да чета. А и предпочитам да приличам на германец, не на бай Ганьо...

 • 3
  htg30391107 avatar :-|
  Atrium

  Дайте по-задълбочен анализ. И не плюйте по емигрантите - в крайна сметка те биха се завърнали, стига да им се предложи европейско заплащане и цивилизована държава, в която да се върнат.

 • 4
  knb avatar :-|
  Кнб

  Абе добре е че не ни прави германци, че то германците напоследък са пример за меки марии. Но все пак -- че няма разстояние между нивите не е добре за културите. Да не би да засяват с ГМ култури?

 • 5
  knb avatar :-|
  Кнб

  Че някои са продпочели Дания е разбираемо. И е личен избор, много често от предизвикан от мизерията. Лошото е че някои компании са предпочели България но им се дава да си изнасят цялата печалба. Всъщност изнасят малко по малко страната. Тези дето са останали в България работят като в Дания (а и по-добре) и получават толкова, колкото да преживят, но да не може да се развива икономиката по липса на пари.

  Та къде точно сме по-добре? В банките? Че сме станали по-богати? Че сме станали повече? По-развити и образовани? В дълговете и борчовете? Ако сме толкова по-добре, защо нямаше масови веселия по улици и площади?

  Или може би "по-добре сме" трябва да се разбира по-добре сте. Абе може, ама колко сте? И кой ще ви пази утре ако сте много малко? Почетната рота?

 • 6
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  ЕС се оказаха молко по-добри командири от онези на прехода. Признавам, че очаквах още по-лошо. От тази гледна точка оценявам нещата даже добре.

 • 7
  niko_tin avatar :-|
  niko_tin

  10 години по-късно - България в ЕС
  ***
  Теглиме чертата и гледаме - преди десет годин България е произвеждата тава, тава и тава и изнасяла тия работи за толко и толко. Внасяла е за толко и тарговскийо баланс е бил какъв на плюс али на минус? Днеска произвежда какво и изнаса за колко + инфлацията и тарговския баланс накаде е отишал?

  Преди десет годин България е имала толко населений, днеска има колко?

  Преди десет годин българина е имал таквази покупателна способнос, напримирно можал е да си купи толко парче от партамент, толко коли на 10 години и толко месо и леп, днеска има каква?

  Преди десет годин българина е бил толко образован, днеска колко? Тия дека ги пишеме днеска ги има 40% с функционална неграмотнос, дека знаят да четат, ма не разбират кво четат увеличили ли са са, али са са намалиле?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход