🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва се

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От следващата седмица голямата промяна, която някои чакат със свито сърце, а други с големи надежди, започва да се случва. В първия епизод на бурната 2017 г. основна (за нас) роля ще играят българският и американският президент, които встъпват в длъжност в края на тази и началото на следващата седмица. Когато те излязат на преден план, страховете за техните политики може да се оправдаят, може и да не се, но със сигурност някои въпроси ще започнат да получават отговори.

Тръмп вече започна да внася яснота. Който се е надявал непремерените му изказвания за Европа, Русия и НАТО да останат само в предизборната кампания, е грешил много – той продължава в същия дух. В интервю за един германски и един британски вестник новият президент на САЩ удари най-сериозния шамар на европейските си съюзници досега. Той обяви, че не вижда проблем от разпадане на най-същественото достижение на европейския континент – интерграцията в Европейски съюз. Това, разбира се, не е никаква изненада за човек, чийто съветник по въпросите на ЕС е британският националист Найджъл Фараж, но Тръмп не спря дотам. Той отново критикува НАТО, с което предизвика вълна на възмущение от Прибалтика до Берлин.

"Съдбата ни е в собствените ни ръце", отговори лаконично в Берлин германският канцлер Ангела Меркел. Понякога кратките изречения носят повече смисъл от цели романи. Лидерът на най-силната европейска държава, която от края на Втората световна война до днес вижда САЩ като гарант на европейската и на собствената си сигурност, обясни с пет думи, че старите съюзи вече не са това, което бяха.

А новите тепърва ще се градят. Докато Тръмп и Европа се гледаха изпод вежди, в швейцарския курорт Давос пристигна китайският президент Си Дзинпин. Това беше първата и най-голямата китайска правителствена делегация в малкото градче, което е символ на глобалния "елит". В програмна реч Си обясни пред присъстващите и пред света, че Китай поема знамето на глобализацията, хвърлено от Тръмп. Това ще е много различен водач – с много различни интереси и цели.

Тази седмица се проведе и по-малкият по мащаб, български Давос – срещата на бизнеса с правителството, която "Капитал" домакинства за 11-а поредна година и чиято цел е да улови бизнес сантиментите у нас и перспективите, които дава политическата класа. На събитието, разбираемо, блуждаеше безпокойство. България в момента изглежда като кораб в спокойно море, който се радва на слаб попътен вятър, но пред който на хоризонта е задаващата се геополитическа буря. Този, който ще поеме кормилото, трябва да разчита ветровете отдалеч и да даде увереност как ще премине през нея.

Кой ще е този – какво знаем за него? По думите на премиера в оставка: "Никой от вас не би взел един военен, пожарникар или какъвто и да е и да му даде цялото управление на фирмата. А това си правим ние с държавата."

Кормилото на държавата тази седмица поема генерал Румен Радев. През следващите поне три месеца България практически ще бъде президентска република, защото новоизбраният държавен глава ще трябва веднага да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. Тази седмица той също избра да освети малко повече това как ще управлява, пак в интервю за германски вестник. За разлика от Тръмп обаче неговите първи изказвания по-скоро успокояват, защото омекотяват някои крайности от предизборната кампания, но неяснотите все още остават.

И така, САЩ вече не е тази държава, която сме свикнали да виждаме, Европа по един или друг начин се променя, Китай се опитва да влезе в нова роля, а в България се сменя цялата власт. Всичко това се случва, преди да е свършил януари. Това е само началото.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 4
  absent avatar :-|
  Абсент
  • + 2

  има ли модератори да баннат този отгоре веднъж завинаги

  Нередност?
 • 5
  pxg11513626 avatar :-|
  pxg11513626
  • + 2

  " По думите на премиера в оставка: "Никой от вас не би взел един военен, пожарникар или какъвто и да е и да му даде цялото управление на фирмата. А това си правим ние с държавата." "

  А като подаде оставка и искахте избори, не се ли сети, че точно така ще се получи?!

  Нередност?
 • 6
  petrinsky avatar :-|
  petrinsky
  • - 2

  Проблемът не е в правомощията на президента -те са такива каквито са. Проблемът е в това да се осигури честност и гласност на действията на прокурори, съдии, адвокати. Има събуждане в съдебната система. Дано не е само за да се харесат на новия президент. Предлагам генерал Радев да възложи като първа задача на служебния кабинет провеждане на референдум с ясен въпрос:
  Съгласни ли сте броят на депутатите да бъде 132, в това число мажоритарно избрани 101 в 101 едномандатни избирателни окръга и 31 избрани по партийни листи.
  Не се позволява включване на кандидати безпартийни. Всеки желаещ да влезе в парламента трябва да е в състояние да събере съмишленици да организира партия, да изложи своята програма и да внесе депозит за участие в парламентарните избори . Всяка партия която желае да бъде на власт е длъжна да внесе депозит от 20 хиляди лева, да посочи свои кандидати в минимум 51 едномандатни района и да предложи от 11 до 31 (максимум) кандидати за депутати в партийния списък. Ръководството на всяка партия подрежда своите кандидати в националния списък. В него могат да се включват и представители на партията включени в едномандатните райони. Партия получила под 1 процент от гласувалите, губи своя депозит. Партии получили под 4 процента, но над един процент получават обратно своя депозит, но не влизат в парламента. ББроят на действителните гласове на влезлите в парламента партии се приема за сто. Всяка партия получава допълнително брой депутати от своя списък от 32 пропорционално на броя на получените гласове в едномандатните райони.
  Не е необходимо да се свиква Велико Народно събрание за броя на депутатите. Гласът на народа изразен в референдум е по-висок от решението на 400 велики депутати, които ще храним поне две години и няма гаранция че ще изработят по-добра конституция.
  ,

  Нередност?
 • 7
  xm... avatar :-P
  xm...

  ... Той (Тръмп - бел. моя) отново критикува НАТО, с което предизвика вълна на възмущение от Прибалтика до Берлин ...

  Не че нещо, авторите, ама това е на нивото на култовото "от Ванкувър до Владивосток" ...

  Айде от мен една карта на НАТО.
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/North_Atlantic_Treaty_Organization_%28orthographic_projection%29.svg

  Нередност?
Нов коментар