Шегата настрана

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Само за два дни като президент на държавата с най-голямата икономика и най-разпространената валута в света, Доналд Тръмп успя да покаже, че не е блъфирал в предизборната си кампания и че действията му ще бъдат толкова радикални, колкото и думите. Изненадата от това пролича в заглавията след встъпване му в длъжност - в стил "Доналд Тръмп наистина е имал предвид всичко, което казва". Сега какво?

Очакванията и анализите са за нищо по-малко от нов търговски и геополитически ред. Такъв, в който лидерът на Китай Си Дзинпин говори за глобализация и свободна търговия, а този на САЩ изгражда протекционистични бариери – физически и търговски.

В първия си работен ден Тръмп оттегли подписа на САЩ под транстихоокеанското партньорство (както беше обещал) и заплаши NAFTA – Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Ако и тези стъпки не са само "опипване на почвата" (каквито надежди все още се прокрадват), резултатът за глобалната търговия е трудно предвидим – със сигурност ще бъдат нарушени изградените вериги за снабдяване, ще нараснат производствените разходи, ще се намали конкурентоспособността и печалбите на редица компании (вижте повече в текстовете "Тръмп в световната търговия" и "От икономическата доктрина на Тръмп").

Кой ще пострада и кой ще спечели в непосредствено бъдеще, а после дългосрочно? Ще запази ли американската икономика лидерската си роля и способността да инвестира в иновации и да дърпа света напред, как ще се трансформира ролята на САЩ в глобалните алианси за сигурност – това ще са големите въпроси занапред.

Едно е ясно – новият американски президент поема политика на изолационизъм и който не го приема на сериозно, ще сгреши. Макар че светът все още е настроен да се шегува и да му се подиграва – като например холандците, в чийто клип, наситил социалните мрежи през седмицата, се обяснява какво е Холандия, "така че и Тръмп да разбере". Клипът завършва така: "Напълно разбираме, че ще е първо Америка, но може ли втора да е Холандия?"

Което логично повдига въпросът за България, която също е с нов президент и ново, назначено от него правителство. (Кой кой е четете тук).

Шегата настрана. В тази обстановка България трябва да бъде непрекъснато нащрек и да има много ясна идея какво място иска да заеме в новия свят. Той се променя не само заради САЩ и Тръмп. Близката ни Турция е на път да се превърне в авторитарна държава от азиатски тип (вижте повече в текста "Султанатът на Ердоган" и в интервюто с турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз).

Смяната на управлението в София и предизборната кампания на пръв поглед изглежда, че пречат да се намери вярната посока, но всъщност може и да помогнат.

Една от добрите новини е, че новият президент Румен Радев не поднесе неприятни изненади. Назначенията в неговата администрация и в служебното правителство показват умереност и не предполагат резки завои в неприятни посоки. Съставът на служебното правителство показва, че то няма да се набива на очи по време на кампанията и това е добре. Ако има тема, която трябва да стане фокус на разговорите между партиите през следващите месеци, тя е къде искаме да бъдем в новия свят.

През идващите години външната политика на България ще бъде много по-важна и до голяма степен ще определя и вътрешната. Ако искаме да бъдем в центъра, а не в периферията на Европейския съюз например, трябва да се борим за влизане в еврозоната, банковия съюз и Шенген. Ако останем в периферията, бавно ще се изпързаляме към държава от типа на Молдова. Засилената интеграция обаче зависи от вътрешната политика – от волята за справяне с коруцпията и олигархичната икономика.

И да, светът, изглежда, се отправя към нов стил на преговори и меркантилизация на международните отношения – това е политиката на Тръмп, така явно ще се водят и преговорите за Brexit. В тази игра България трябва много добре да знае силните и слабите си страни. Тези, чиито стратегически цели минават през България, вече са си направили анализа и действат (вижте материала за "институтите" на Москва и Леонид Решетников).

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Don Triumph will make America great again като се опълчи срещу методичното разрушение на глобалния капитализъм от страна на Китай, Мексико и останалите бързо развиващи се икономики. ВъпросЪт е ще въведе ли Румен Равен РумЪнския модел? Засега Мрежата на Олигархията и Задкулисието поведе с 1:0 с пробутването на Огнения Герджик за премиер като благодарност за провалената продажба на Булгарбатак на БАТ за 200 М€ и след това подарена за 100 М€ на ДСП-шиши от ДПС-библиотекарите. А шареният кабинет от целия полит спектър е идеален камуфлаш за всички български балъци. Ако послушно изпълнява партийните поръчения на МОЗ, Герджика ще остане и редовен премиер, а кумеца му Кольо Фичката (бивш гл.прокурист на МОЗ) ще му е съветник. Така генерала от ВВС вече е в оплетен в мрежата и как ще бори ВСС? Добре че Владеещия Мира Путин пое от миналото лято защитата на южния фланг на НАТО - източно-православните Балкани от турския башибозук и азиатските орди, та Гумения Радев нема да има проблеми с отбрана, нито с покупките на бойна техника. От него се иска само да даде въздушното пространство и СССР ще му предостави услугата оборон all inclusive. Иначе се подгответе за връщане на социализЪма в национален и интер-национален мащаб по случай изтичането на наказателните "100 години самота" на ВОСР. Оставям ви сами да откриете името на мъдреца в Гугъл, който е предрекъл, че "комунизма е много хубав, но пътя до него е много опасен".

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Не съм съгласен, че България трябва да се стреми към влизане в еврозоната. Това ще отнеме възможността на БНБ да печата пари, когато сметне за добре и ще направи България още по-зависима от ЕЦБ. А печатането на пари подържа едни от най-големите икономики на света, а именно съединено американската, японската и британската. Тези държави отдавна нямат златно покритие на валутите си.
  Да може би търговците и икономистите ще кажат, че фирмите губят от обмяната на валутата и още куп неща, но според моето скромно мнение по-добре да губим от това, от колкото да загубим незавимоста си да печатаме пари.

 • 3
  gwl1485090968515356 avatar :-?
  Hannibal

  Без съмнение, очаква ни много интересна година!

 • 4
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Помните ли, когато маоцзедунците обявиха война на врабчетата, защото им изкълвавали ориза?! Дни наред безбройният китайски народ дрънкаше тенекии из пространството и не даваше на клетите врабци да кацнат и да си починат, вследствие на което падаха безжизнени на земята!
  Струва ми се, че Патока Доналд също е във война с врабците! Но без да се интересува от края на тази история! А тя е, че реколтата на китайците намаля още повече, защото ги нямаше врабчетата, които унищожаваха вредителите!

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Олеле какъв крет@н- хоросана имам в предвид.

 • 6
  knb avatar :-|
  Кнб

  Еврото е особена валута, която се издава само срещу частен дълг и само на заем. Няма централна банка, която се грижи за инфлация и икономически растеж и безработица. Има само една страна с право на вето в борда. Затова е такова нещастие и води до кризи. За да има принадена стойност тази стойност иска нов заем, т.е. дефицит и данъци или да се намери начин някой да ти плаща отвън, както на Германия и плащат прайм рейт. Поради това растежа в еврозоната не може да е повече от 3%. И именно поради това не трябва да се превръщаме в заложник на еврото. Между другото посланника на Тръмп в ЕО казва че до година, година и половина еврото ще изчезне. Ought to disappear е точната фраза, която употреби. Виждаме че каквото казват го правят. Така че Бг може и да влезе в еврото за радост на Германия, ама дай да видим да не излезе плащайки борчовете. Най-добрата позиция е изчакване и леко променяне на курса от 1.95 на 2.02 като подговящ ход.

 • 7
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Отношението на автора към кабинета на Радев е леко наивно и с приповдигнат ентусиазъм. Страхувам се, че този "балансиран" кабинет ще е реваншистки и отмъстителен, какъвто е самата фуражка Радев. На поста в МВР е човек уволнен от ГЕРБ, в МЗ е човек яростно критикувал Москов. Външно министерство е поето от международника на БСП, човек на пряко подчинение на Кремъл. Всичко това съчетано с тлъстата прокурорска бухалка на политическата мафия прави картината не толкова розова. Все пак се надявам авторът да е прав, а аз да греша.

 • 8
  koleto avatar :-|
  komitata


  До коментар [#2] от "Яж Лаина": Това обаче са страни с изключително силни и големи като мащаб икономики, с валути, които са конвертируеми от десетилетия и служещи за разплащания в международната търговия, което разширява възможностите за подобна финансова политика (печатането на пари), но за малка страна като нашата "печатането" на пари ще притиска икономиката и ще ощети в средносрочен план значителна част от хората с ниски и средни доходи.

 • 9
  chuden_chudenov avatar :-|
  chuden_chudenov

  Като анализ статията е ОК- но като изводи тотално погрешно= Хора ОПОМНЕТЕ СЕ= Времената се смениха. Не трябва да си купуваш фабрика на 8 срещу 9 септември. Този филм го гледахме преди 27 години (поне по-старите от нас) Да не допускаме грешката , когато останахме на опашката на промените. В началото бяхме с Чехия, Полша и Унгария, а накрая се оказахме с Румъния и дори след Румъния. Сега трябва бърза преоценка на ситуацията и "кръгом и напред" До преди месец говорихме за евро-атлантически ценности. Сега какво ще се борим с тях ли? Това вече го играхме с Хитлер. Пак ли Европа срещу Атлантика и Русия?

 • 10
  chuden_chudenov avatar :-|
  chuden_chudenov

  До коментар [#4] от "BoGry":

  Ако случайно се интересуваш от темата с врабците кажи защо изчезнаха от България години преди Доналд "Велики" ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал