🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шегата настрана

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само за два дни като президент на държавата с най-голямата икономика и най-разпространената валута в света, Доналд Тръмп успя да покаже, че не е блъфирал в предизборната си кампания и че действията му ще бъдат толкова радикални, колкото и думите. Изненадата от това пролича в заглавията след встъпване му в длъжност - в стил "Доналд Тръмп наистина е имал предвид всичко, което казва". Сега какво?

Очакванията и анализите са за нищо по-малко от нов търговски и геополитически ред. Такъв, в който лидерът на Китай Си Дзинпин говори за глобализация и свободна търговия, а този на САЩ изгражда протекционистични бариери – физически и търговски.

В първия си работен ден Тръмп оттегли подписа на САЩ под транстихоокеанското партньорство (както беше обещал) и заплаши NAFTA – Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Ако и тези стъпки не са само "опипване на почвата" (каквито надежди все още се прокрадват), резултатът за глобалната търговия е трудно предвидим – със сигурност ще бъдат нарушени изградените вериги за снабдяване, ще нараснат производствените разходи, ще се намали конкурентоспособността и печалбите на редица компании (вижте повече в текстовете "Тръмп в световната търговия" и "От икономическата доктрина на Тръмп").

Кой ще пострада и кой ще спечели в непосредствено бъдеще, а после дългосрочно? Ще запази ли американската икономика лидерската си роля и способността да инвестира в иновации и да дърпа света напред, как ще се трансформира ролята на САЩ в глобалните алианси за сигурност – това ще са големите въпроси занапред.

Едно е ясно – новият американски президент поема политика на изолационизъм и който не го приема на сериозно, ще сгреши. Макар че светът все още е настроен да се шегува и да му се подиграва – като например холандците, в чийто клип, наситил социалните мрежи през седмицата, се обяснява какво е Холандия, "така че и Тръмп да разбере". Клипът завършва така: "Напълно разбираме, че ще е първо Америка, но може ли втора да е Холандия?"

Което логично повдига въпросът за България, която също е с нов президент и ново, назначено от него правителство. (Кой кой е четете тук).

Шегата настрана. В тази обстановка България трябва да бъде непрекъснато нащрек и да има много ясна идея какво място иска да заеме в новия свят. Той се променя не само заради САЩ и Тръмп. Близката ни Турция е на път да се превърне в авторитарна държава от азиатски тип (вижте повече в текста "Султанатът на Ердоган" и в интервюто с турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз).

Смяната на управлението в София и предизборната кампания на пръв поглед изглежда, че пречат да се намери вярната посока, но всъщност може и да помогнат.

Една от добрите новини е, че новият президент Румен Радев не поднесе неприятни изненади. Назначенията в неговата администрация и в служебното правителство показват умереност и не предполагат резки завои в неприятни посоки. Съставът на служебното правителство показва, че то няма да се набива на очи по време на кампанията и това е добре. Ако има тема, която трябва да стане фокус на разговорите между партиите през следващите месеци, тя е къде искаме да бъдем в новия свят.

През идващите години външната политика на България ще бъде много по-важна и до голяма степен ще определя и вътрешната. Ако искаме да бъдем в центъра, а не в периферията на Европейския съюз например, трябва да се борим за влизане в еврозоната, банковия съюз и Шенген. Ако останем в периферията, бавно ще се изпързаляме към държава от типа на Молдова. Засилената интеграция обаче зависи от вътрешната политика – от волята за справяне с коруцпията и олигархичната икономика.

И да, светът, изглежда, се отправя към нов стил на преговори и меркантилизация на международните отношения – това е политиката на Тръмп, така явно ще се водят и преговорите за Brexit. В тази игра България трябва много добре да знае силните и слабите си страни. Тези, чиито стратегически цели минават през България, вече са си направили анализа и действат (вижте материала за "институтите" на Москва и Леонид Решетников).

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363
  • - 8
  • + 2

  Don Triumph will make America great again като се опълчи срещу методичното разрушение на глобалния капитализъм от страна на Китай, Мексико и останалите бързо развиващи се икономики. ВъпросЪт е ще въведе ли Румен Равен РумЪнския модел? Засега Мрежата на Олигархията и Задкулисието поведе с 1:0 с пробутването на Огнения Герджик за премиер като благодарност за провалената продажба на Булгарбатак на БАТ за 200 М€ и след това подарена за 100 М€ на ДСП-шиши от ДПС-библиотекарите. А шареният кабинет от целия полит спектър е идеален камуфлаш за всички български балъци. Ако послушно изпълнява партийните поръчения на МОЗ, Герджика ще остане и редовен премиер, а кумеца му Кольо Фичката (бивш гл.прокурист на МОЗ) ще му е съветник. Така генерала от ВВС вече е в оплетен в мрежата и как ще бори ВСС? Добре че Владеещия Мира Путин пое от миналото лято защитата на южния фланг на НАТО - източно-православните Балкани от турския башибозук и азиатските орди, та Гумения Радев нема да има проблеми с отбрана, нито с покупките на бойна техника. От него се иска само да даде въздушното пространство и СССР ще му предостави услугата оборон all inclusive. Иначе се подгответе за връщане на социализЪма в национален и интер-национален мащаб по случай изтичането на наказателните "100 години самота" на ВОСР. Оставям ви сами да откриете името на мъдреца в Гугъл, който е предрекъл, че "комунизма е много хубав, но пътя до него е много опасен".

  Нередност?
 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Не съм съгласен, че България трябва да се стреми към влизане в еврозоната. Това ще отнеме възможността на БНБ да печата пари, когато сметне за добре и ще направи България още по-зависима от ЕЦБ. А печатането на пари подържа едни от най-големите икономики на света, а именно съединено американската, японската и британската. Тези държави отдавна нямат златно покритие на валутите си.
  Да може би търговците и икономистите ще кажат, че фирмите губят от обмяната на валутата и още куп неща, но според моето скромно мнение по-добре да губим от това, от колкото да загубим незавимоста си да печатаме пари.

  Нередност?
 • 3
  gwl1485090968515356 avatar :-?
  Hannibal
  • + 2

  Без съмнение, очаква ни много интересна година!

  Нередност?
 • 4
  bogry avatar :-|
  BoGry
  • - 1
  • + 6

  Помните ли, когато маоцзедунците обявиха война на врабчетата, защото им изкълвавали ориза?! Дни наред безбройният китайски народ дрънкаше тенекии из пространството и не даваше на клетите врабци да кацнат и да си починат, вследствие на което падаха безжизнени на земята!
  Струва ми се, че Патока Доналд също е във война с врабците! Но без да се интересува от края на тази история! А тя е, че реколтата на китайците намаля още повече, защото ги нямаше врабчетата, които унищожаваха вредителите!

  Нередност?
 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar
  • + 2

  Олеле какъв крет@н- хоросана имам в предвид.

  Нередност?
 • 6
  knb avatar :-|
  Кнб
  • - 4

  Еврото е особена валута, която се издава само срещу частен дълг и само на заем. Няма централна банка, която се грижи за инфлация и икономически растеж и безработица. Има само една страна с право на вето в борда. Затова е такова нещастие и води до кризи. За да има принадена стойност тази стойност иска нов заем, т.е. дефицит и данъци или да се намери начин някой да ти плаща отвън, както на Германия и плащат прайм рейт. Поради това растежа в еврозоната не може да е повече от 3%. И именно поради това не трябва да се превръщаме в заложник на еврото. Между другото посланника на Тръмп в ЕО казва че до година, година и половина еврото ще изчезне. Ought to disappear е точната фраза, която употреби. Виждаме че каквото казват го правят. Така че Бг може и да влезе в еврото за радост на Германия, ама дай да видим да не излезе плащайки борчовете. Най-добрата позиция е изчакване и леко променяне на курса от 1.95 на 2.02 като подговящ ход.

  Нередност?
 • 7
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ
  • - 1
  • + 2

  Отношението на автора към кабинета на Радев е леко наивно и с приповдигнат ентусиазъм. Страхувам се, че този "балансиран" кабинет ще е реваншистки и отмъстителен, какъвто е самата фуражка Радев. На поста в МВР е човек уволнен от ГЕРБ, в МЗ е човек яростно критикувал Москов. Външно министерство е поето от международника на БСП, човек на пряко подчинение на Кремъл. Всичко това съчетано с тлъстата прокурорска бухалка на политическата мафия прави картината не толкова розова. Все пак се надявам авторът да е прав, а аз да греша.

  Нередност?
 • 8
  koleto avatar :-|
  komitata
  • + 3


  До коментар [#2] от "Яж Лаина": Това обаче са страни с изключително силни и големи като мащаб икономики, с валути, които са конвертируеми от десетилетия и служещи за разплащания в международната търговия, което разширява възможностите за подобна финансова политика (печатането на пари), но за малка страна като нашата "печатането" на пари ще притиска икономиката и ще ощети в средносрочен план значителна част от хората с ниски и средни доходи.

  Нередност?
 • 9
  chuden_chudenov avatar :-|
  chuden_chudenov
  • - 2

  Като анализ статията е ОК- но като изводи тотално погрешно= Хора ОПОМНЕТЕ СЕ= Времената се смениха. Не трябва да си купуваш фабрика на 8 срещу 9 септември. Този филм го гледахме преди 27 години (поне по-старите от нас) Да не допускаме грешката , когато останахме на опашката на промените. В началото бяхме с Чехия, Полша и Унгария, а накрая се оказахме с Румъния и дори след Румъния. Сега трябва бърза преоценка на ситуацията и "кръгом и напред" До преди месец говорихме за евро-атлантически ценности. Сега какво ще се борим с тях ли? Това вече го играхме с Хитлер. Пак ли Европа срещу Атлантика и Русия?

  Нередност?
 • 10
  chuden_chudenov avatar :-|
  chuden_chudenov
  • - 2

  До коментар [#4] от "BoGry":

  Ако случайно се интересуваш от темата с врабците кажи защо изчезнаха от България години преди Доналд "Велики" ?

  Нередност?
Нов коментар