"Мене ме нема" на глобалната сцена

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Тръмп, Брекзит, променящият се Европейски съюз... трупат се въпроси, които изискват активна външнополитическа позиция от България. България засега отговаря като старовремска dial-up петолъчка "Из-бо-ри! За о-пе-ра-тор на-ти-сне-те ед-но.".

С две думи – ни приема, ни предава.

Във Вашингтон Доналд Тръмп започна антилиберална фиеста във вътрешната, външната и търговска политика на САЩ. Първо бяха Мексико, Китай. Последваха мюсюлманите, наред са Германия и ЕС – номинирани за препятствия пред America Great Again. В далечния ъгъл на Източна Европа българският политически елит се държи все едно границите са заградени с ветеринарни локви и нищо от глобалните турбуленции няма да изплиска дотук.

Опит да хвърли поглед извън местното блато направи новият президент Румен Радев. По принуда – излезе в чужбина (с военен самолет) и трябваше да каже нещо. В интервю за белгийска медиа преди посещението си в Брюксел Радев подходи страхливо и без позиция: "Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война." Опасяваме се. Е, и? Каква е заявката на България, откъм институцията президентство?

Русия и САЩ далеч не са единствените теми, по които се налага ясно отношение. Великобритания започва преговорите с ЕС за Брекзит и има предложение към България и другите малки държави в съюза. Лондон слага на масата за преговори едни пари и вероятно сделка за българите, които живеят на острова, срещу подкрепа за по-изгодния за него вариант за излизане от съюза. Приемаме, отхвърляме, каква е нашата преговорна позиция? Това трябва да е национален дебат, но партиите и официалните, били те "служебно преходни", институции не регистрират такава тема. Не искат, не смеят, не знаят как да поемат отговорност.

България в сегашното си насипно състояние не може дори да номинира еврокомисар. Служебното правителство е с толкова ниска заявка, че отказва да се зaнимава дори с това. Първото интервю на премиера Герджиков беше под наслова "да се снишим" – това няма да стане, онова няма да стане, корупцията "не е моя тема". Е, супер.

Няма правило, че служебните правителства са недъгави и не могат да случват проекти. Кабинетът "Софиянски" подписа с Международния валутен фонд и подготви въвеждането на валутния борд – в сила и до днес. Първото служебно правителство на Плевнелиев ограничи щетата от КТБ. Министрите, назначени от новия президент Радев, може и да останат повечко месеци на власт, затова пък нямат никакви заявени цели. Нула.

Партиите – реални претенденти за властта и нововключващи се, също са с нула отношение към глобалната картина.

БСП говори за реваншизъм и нови индустриални политики в икономиката, сякаш тази икономика е отрязана от останалия свят. Останалите са взрени в пъпните си комплекси.

И така. Увлечена в дидактическо взиране в неоконсерватизма, българската политическа класа с всичките й претенции изпуска влака. Размахът на гражданските елити се ограничава до частни спорове във фейсбук.

Безсилие.

Другите теми в броя:

Универсалният базов доход – ще се превърне ли в инструмент за изравняване на неравенствата
CEZ си тръгва от България – кой взема бутона на тока Румъния кипи като през 1989 Състоянието на банките Впечатляващ българин – професор по маркетинг в Kellogg – интервю
Какви обезщетения дължат авиокомпаниите при отлагане на полети

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората