Твоя милост либерал ли си, консерватор ли си?

Твоя милост либерал ли си, консерватор ли си?

Modern talking

26764 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


"А бе, бай Иречек, я ми кажи твоя милост леберал ли си, консерватор ли си? Май-май, че си консерва, както виждам. И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра... Знайш, алъш-вериш е то, не е шега... Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли... Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам..."

Алеко Константинов, "Бай Ганьо", 1985 г.

Завоевателният поход на популизма изважда политическите послания и спорове от оста "ляво-дясно", налагайки разделението "либерално-консервативно". В българския вариант това води до причудливи комбинации, в които представители на традиционно смятани за леви русофилски организации например се оказаха сред най-горещите привърженици на новия американски президент Доналд Тръмп, идващ от най-консервативното крило на Републиканската партия.

През седмицата изявления на политици от демократичния спектър у нас подсилиха страстите на тази тема в социалните мрежи:

"Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология, особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства – пълната безпомощност пред Путин, пред нелегалните имигранти, да се защитят страните от тероризъм, да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства", заяви Иван Костов, бивш премиер и бивш лидер на ОДС и ДСБ, пред bTV.

"Трябва да се отървем от социално-либералните заблуди на прехода и да стъпим върху ценностите на консерватизма като този в Унгария и Чехия... Когато умореният от деня човек си пусне телевизора - там вижда картина, която не му харесва, която не е неговият дневен ред. Умореният от парадигми българин в дилемата между Кончита Вурст и Алла Пугачова избира Алла Пугачова", обяви Петър Москов, индивидуален член и говорител на Реформаторския блок, изключен от ДСБ, пред конгреса на РБ

"Има един логически парадокс в нападките срещу либерализма. Човекът, който говори, всъщност се ползва от право на свободно слово и мнение благодарение на същия този либерализъм. Другият вариант е мълчиш и маршируваш, включително самия ти, критик на либерализма. Нали не забравяме, че през XIX век либералите са националисти - те се борят за равни права в националното пространство, което дотогава е парцелирано от гилдии, феодали, привилегии. Националната идея е либерален проект", наложи се да поясни проф. Ивайло Дичев, културолог, във фейсбук

Въпреки историческото развитие и многобройните интерпретации по време и по място справочниците дават два ясни кода за идентификация. Либералният е "свободата преди всичко", консервативният - "редът преди свободата".

Либерализмът е политическа концепция, в чийто център са личната свобода и социалният напредък. Основни ценности на либералното управление са защита на гражданските права, пазарна икономика, основана на частната собственост и предприемачеството, прозрачност на взимане на решенията от властта, открити и честни избори, свобода на медиите и на вероизповеданията, свободна търговия.

Корените му са в епохата на западното Просвещение, когато през 1689 г. в своите "Два трактата за управлението" Джон Лок - английски философ, смятан за баща на класическия либерализъм, формулира принципа, че всички човешки същества принадлежат сами на себе си, и че това, което държавата представлява, е договор с гражданите за защита на техните права, живот и собственост. Историческите събития, които довеждат до цялостното формиране на класическия политически либерализъм, са буржоазните революции и декларацията за правата на човека и гражданите от от 1789 г.

Консерватизмът като политическа доктрина е насочен към запазване на исторически доказалите се институции и традиции и осигуряване на социалната стабилност в условията на естествения ход и приемствеността в развитието на обществото. Според тази концепция бързите и радикални промени разрушават обществените връзки, а основната цел на консервативното управление е осигуряването на ред и законност чрез върховенството на правото и равенството на всички граждани пред закона. Редът и законността предхождат свободата, защото са условие за нея. Неин резултат съответно е неизбежното социално неравенство, а частната собственост и пазарната икономика са предпоставката за просперитет. За баща на съвременния консерватизъм е смятан Едмънд Бърк, ирландски политик и философ от XVIII век.

Двете политически доктрини сами по себе си не са проблемът. Както ни напомня и героят на Алеко Константинов, важни са мотивите, с които се използват.

"А бе, бай Иречек, я ми кажи твоя милост леберал ли си, консерватор ли си? Май-май, че си консерва, както виждам. И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра... Знайш, алъш-вериш е то, не е шега... Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли... Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам..."

Алеко Константинов, "Бай Ганьо", 1985 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Извинявам се, но да сравняваш политическите възгледи на Иван Костов с тези на Пепи Шалчето, е все едно да сравняваш характеристиките на един Мерцедес с тези на Москвич - два различни свята.

 • 2
  emilm13 avatar :-P
  emilm13

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  Прав си, Костов няма политически възгледи - той служи на ГРУ, т.е. има такива възгледи каквито му наредят от Москва! Виж новата мода на русофилите - работа за Русия под формата на загриженост за ЕС. Преди дни, друг руски шпионин се изцепи в Берлин, как ЕС ще остане в изолация, ако САЩ махнат санкциите на Путин. Този пее същата песен "пълната безпомощност пред Путин" - ако бяхме безпомощни, защо Путин реве от санкциите и търси всякакви начини за махането им?! Ако санкциите бяха безполезни - никой нямаше да говори за тях!

 • 3
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  [quote#0:"статия"]Либерализмът е политическа концепция, в чийто център са личната свобода и социалният напредък. Основни ценности на либералното управление са защита на гражданските права,[/quote]
  Ами след като либерализмът се самоубива давайки право на малцинствени групи като муслимите които и понятие си нямат от него да налагат средновековното си мракобесие нормално е хората да търсят друга алтернатива за спасяването на християнската цивилизация!

 • 5
  latsy avatar :-|
  latsy

  До коментар [#2] от "emilm13":

  +++++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++

 • 6
  latsy avatar :-|
  latsy

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  Правете разлика между интелигент и политик. Лаборанта притежава интелектуален професионален потенциал, но притежава примитивен политически потенциал.

 • 7
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Трудно се прилагат тези политически философии към тесния светоглед на балканския примат. Защита на гражданските права, Джон Лок... кво?! Законност и ред и взимоотношенията им с личната свобода, Едмънд Бърк... а?!? По нашите географски ширини, масовият индивид продължава да живее с разбирания, за това как фукционира държавата, от времето на комунизма. Той иска "да вдигнат заплатите". И си представя, че това се прави от всевластното нещо "Държава", която каквото реши, това ще бъде! Как се събират парите, как се управляват, как се създават условия, за да могат да се генерират повече... сложна материя. НашенецО си знае - за да си добре, треА да имаш връзки. И да мОе се дорЕдиш и ти да крАднеш! А политическата ни класа е такива "нашенци", навлекли костюми, които не им стоят добре и преследващи гореспоменатата "идеология" с всички средства. Та не ги търсете за последователни позиции, принципи и принадлежност към политически философии. Що се отнася до "тея работи", не сме дорасли още до 17-и век.

 • 8
  nikolavj avatar :-?
  Никола Йорданов

  Дами и господа, вие към какво се стремите? Да възпроизведете себе си (на всяка цена, Бай Ганьо, яките мъжкари в природата) или да се приближавате към даден идеал (божествен, морален или друг)?
  В първия случай, аз ставам такъв, какъвто е изгодно за оцеляването (моето и на децата ми, МОИТЕ, даже не и тези на брат/ сестра ми). Във втория, готов съм като Тарас Булба да убия детето си (сам тебе родил, сам тебе убю), понеже не отговаря на идеала. (Те и спартанците са хвърляли посинелите от студена вода бебета в пропастта, ама там е малко по-друго.)
  Ако сте натрупал/а активи - пари, имоти, реноме - ще ги използвате на всяка цена за "детето" или ще ги дадете на "детето," само ако "отговаря на идеала?"
  Или има и по-нюансирани ситуации ... т.е. не всичко е "либерализъм-консерватизъм?"

 • 9
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Мотивите на Костов когато говореше пред "120 минути" ми станаха напълно ясни. Още малко можеше да развие мислите си, но кой да го попита по правилния начин? Докато мотивите на Москов пред конгреса на РБ-2 имаха друга закваска, друга цел и там той остана не докрай разбран. Защото самият той не разбра коя беше за него правилната страна в политиката.

 • 10
  zarpluh avatar :-|
  zarpluh

  В България няма нито едните, нито другите. Има шайка бандити и дървени философи, които гледат само да се нагрухтят и заграбят колкото се може повече.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да се огледаме на кръстовището

Да се огледаме на кръстовището

Когато отлагането убива

Когато отлагането убива