Глътка чист въздух в софийския смог

Мерките срещу замърсяването

http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/
http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/    ©  http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/
http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/
http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/    ©  http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/pavlovo/

За мръсния въздух в София тази седмица има една добра и една лоша новина. Лошата е, е през последните дни нивата на фини прахови частици - едни от най-вредните съставни части на смога, бяха на моменти до осем-девет пъти над нормата. Това е отровно и всъщност не е точно новина, защото през зимата се случва по няколко пъти в седмицата. Всяка година.

Последните дни и седмици обаче недоволството срещу мръсния въздух в София става все по-голямо, по-организирано и по-видимо. За пръв път някой забеляза, че сайтът, измерващ замърсяването, е спрял да работи за няколко часа.

Това всъщност е много добра новина. Първото условие всички институции, от които зависи решаването на този проблем, да се задействат, е на нас самите да ни пука.

Това се доказа и от действията на столичното кметство през тази седмица. След протест от последните дни Йорданка Фандъкова обяви, че в идващите дни ще представи подробна програма за изчистване на мръсния въздух. Първите идеи в него звучат като добра компилация от чужди практики - безплатен градски транспорт в дните с наднормено замърсяване, засилване на техническите прегледи на автомобилите и изграждане на система за ранно предупреждение.

Това е стъпка в правилната посока, но много малка. Истината е, че решаването на проблемите с много от най-сериозните замърсители не е по силите само на местната власт. Дори и засилването на техническите прегледи не зависи от Фандъкова, а от Министерството на транспорта и КАТ.

Плановете на софийското кметство не могат да предложат решение за един от най-големите виновници за мръсния въздух - отоплението с дърва и въглища. За всичко това е нужно да се задействат другите власти. Те обаче няма да го направят, преди да усетят недоволството на хората, и затова първите стъпки в тази посока са обнадеждаващи.

Смогът няма да си отиде от само себе си и ако натискът продължи, следващата зима може и въздухът да е поне малко по-чист.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  "За всичко това е нужно да се задействат другите власти. Те обаче няма да го направят, преди да усетят недоволството на хората, и затова първите стъпки в тази посока са обнадеждаващи."

  А тея власти кой въздух дишат? Всеки един от хората, от които зависят БЪРЗИТЕ и крути мерки, диша същия смог.

 • 2
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Проблема въобще не е в СО или пък правителството. Те веднага биха забранили старите коли или пък отоплението на дърва и въглища ако гражданите биха изтърпяли такава мярка. Грозната истина е, че 80% от българите са посредствени тъпаци, които държат повече на "евтиното" отопление и ръждясалия Гоуф, отколкото на здравето си.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Семейство без 2 коли - живи бедняци. Семейство с тинейджър без 3 коли - лоши родители.

  Докато тези мисли са залегнали в подсъзнанието на българина, нищо не може да спре замърсяването на въздуха в София.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "tvr18355030":

  Някои нямат избор, пък и не е нужно. Отопляването на дърва пречи само в големи градове.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  И без да съм бил там, си го представям пред очите, как тарторите на ГЕРБ в София са се събрали на софрата, плюскали, пили, дъвкали чесън, пърдяли, псували, ръсили цинизъм след цинизъм по адрес на избирателите и драскали по мазните салфетки, кое е по- на сметка - да си пазим твърдия електорат собтвеници на кюмбета, дизели-дараци и оглозгани трошки по улиците, или да пуснем малко фандък на цайсатите еврогейове, хипарите, примадоните, соросоидите и меките китки, преди да им е пораснала работата.

 • 6
  wtz53314030 avatar :-|
  wtz53314030

  Това, което се чудя е .. печки на дърва и въглища? Защо никой не коментира отопление на газ? Защо е безумно по скъпо от ток, защо няма газопреносна мрежа изградена в кварталите с тузарските къщи а и не само? 500 лв., да те включат на газ.. като ти си плащаш и тръбите - ако няма на твоята улица? Ама за да е безплатно - поне трима от същата улица да се включат. Да не говорим за "инвестициите" в оборудването - и какво - накрая пак по скъпо от климатика.
  Значи, някъде нещо е сбъркано.
  това горното за таксите - важи точно за квартал на картата. като няма регулации и е тотално безхаберие + монопол на определени дружества. Ясно е че ще си купя дърва - дреме ми за въздуха.

 • 7
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Не знам, сигурно ли е, че именно отоплението с дърва замърсява въздуха? За въглищата, мисля, че да - много лошо миришат. Но дървата? Това е традиционният начин за отопление в България, а не вярвам въздухът преди въвеждането на въглищата за отопление и появата на автомобилите да е бил мръсен. Там, където горят дърва, мирише приятно. Обичам жив огън на запалени дърва, но не и на въглища. Не вярвам причината за замърсяването на въздуха в София да са дървата, не бива да вървят заедно с въглищата. А хората се отопляват с твърдо гориво (тук се включва всичка, което може да гори)

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Извинете, продължавам: просто защото всичко останало им е по-скъпо. Кой би робувал на една печка, която трябва да се чисти и да се зарежда, ако можеше да си позволи с врътването на едно копче да си включи отоплението?
  Така че, според мен мръсният въздух в София си е част от нашата мизерия и първо трябва да се преборим с нея.

 • 9
  orchis avatar :-|
  orchis

  Някой може ли да ми каже защо махнаха имервателната станция от Орлов мост?

 • 10
  kareta avatar :-|
  Karera

  До коментар [#9] от " orchis ": Заради строежа на метрото


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората