Мнения Daily: Какво е жълтопаветник?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Какво е жълтопаветник?

В интервюто си в "Панорама" Христо Иванов се противопостави на представата за демократичната общност в България, която се смалява и се бори за "едни люспи от все по-малката си жълтопаветна група". След което някои хора се разпознаха в този образ и се засегнаха

Мнения Daily: Какво е жълтопаветник?

И още: Как БСП ще торпилира плоския данък; Когато монополистът реши да стане "зелен"

38434 прочитания

В интервюто си в "Панорама" Христо Иванов се противопостави на представата за демократичната общност в България, която се смалява и се бори за "едни люспи от все по-малката си жълтопаветна група". След което някои хора се разпознаха в този образ и се засегнаха

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Словотворчество

Какво е жълтопаветник?

От коментара на Николай Стайков във фейсбук по повод разгорялата се дискусия, след като бившият правосъден министър и лидер на "Да, България!" Христо Иванов използва този термин в интервю за "Панорама" в петък

Жълтопаветник е този, който живее в център и широк център, посещава "провинцията" по-рядко, отколкото Гърция, но е компетентен и знае всичко на макрониво - от политика до футбол. Пише го смело и събира десетки лайкове във фейсбук, нищо че приятелите му извън София често си нямат идея за какво става дума.

Ако като се виждаш с роднините извън София, ти е леко неудобно да кажеш с колко пари живееш, защото тези хора са виждали такава сума накуп само еднократно под формата на потребителски кредит - жълтопаветник си, от високия среден сегмент.

Ако си мислиш, че много разбираш от политика, защото познаваш политици и даже ти казват здрасти и се снимаш с тях във фейсбук - жълтопаветник си, от най-чист вид.

Жълтопаветникът раздава морални съвети на килограми и има десет рецепти за оправяне на страната, но при всяка смяна на правителства се ослушва осторожно къде по новите назначения има познати и познати на познати, зер ще потрябва някой ден я за да уредим някого, я за някоя обществена поръчка или нещо друго за разговор на четири очи.

Жълтопаветникът коментира Широка лъка и Динко от Ямбол от името на просветените демократи с най-категоричен тон, без да е стъпвал там и да знае от какво се вълнуват хората по тези места - имат ли полицай в селото, какво ще правят с рушащите се училище и читалище и как да съберат пари за билет за "Уиз ер", за да берат портокали в Испания за 600 евро на месец.

За жълтопаветника почивката в страната е само в къщи за гости и хотели, където да види малко родна природа и да яде ритуално мекици, които снима за фейсбук, но обикновено не дояжда докрай.

Жълтопаветникът е виждал Перник и Радомир само от колата на път за Халкидики и би спрял там само ако му свърши горивото, докато чака да стигне ОМВ бензиностанцията, закъдето има карта за отстъпка и издават фактура, която да мине за фирмен разход.

Жълтопаветниците не са обаче само вредно племе. Те са важен пазарен сегмент на пазара на биочайове и домашно сладко в заспалите села и малките градове, където предприемчиви местни често им пробутват закупени от "Кауфланд" вносни бурканчета със сменени етикети, а мурсалският чай е гръцки, отгледан на полето, защото е с пъти по-евтин.

Ако някой се е познал, да не го приема лично, и аз все някъде в изброеното попадам.

---------

Предизборно

Как БСП ще торпилира плоския данък

От коментар на Десислава Николова за Бюлетина на ИПИ

БСП увери, че няма да отменя плоския данък и някои побързаха да си отдъхнат.

Неотдавна БСП представи някои основни моменти в предизборната си програма. Един от фокусите очаквано е облагането на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. БСП увери, че няма да отменя плоския данък (т.е. да го заменя с прогресивен) и някои побързаха да си отдъхнат.

Всъщност двете промени, които БСП предлага, представляват бързо торпилиране на плоския данък. Едната е представена (погрешно) с евфемизма "семейно подоходно облагане". Всъщност БСП предлага да се опрощават на родител 50 лева от дължимия данък общ доход за всяко дете на месец. Както бе обяснено от Драгомир Стойнев от БСП, ако заплатите на двамата родители са общо 1000 лева на месец и те имат 2 деца, то това семейство няма да плаща никакъв данък общ доход (ДОД).

Разбира се, за да се получи тази сметка, тези 1000 лева не трябва да са заплатите, а данъчната база за облагане с ДОД, което е сборът на двете основни заплати след удържаните осигуровки. Също така към момента не е възможно просто да не се удържа данък текущо всеки месец – всички облекчения се искат и се получават след изтичане на годината, с подаването на данъчна декларация (или с друга декларация, каквато отскоро се подава за получаване на годишни данъчни облекчения за деца).

Но всички тези технически детайли не са толкова важни. Не е важно и това, че в случая терминът "семейно подоходно облагане" не е правилно използван, защото всъщност става дума само и единствено за данъчни облекчения за деца.

Важното е, че така представеното "семейно подоходно облагане" реално ще отмени плоския данък за голяма част от данъкоплатците – всъщност най-голямата група, ако се съди по публично достъпната статистика. Хората с "начислен облагаем доход" до 600 лева, болшинството от които не биха плащали данък общ доход (ако имат деца), са около 1.7 млн. Дори и не всички от тях да имат деца, пак говорим за една значителна група от вероятно над 1 млн. души, за които този данък няма да важи. За тези с по-високи доходи пък реално се въвежда своеобразна безкрайно прогресивна скала на облагане (между 0 и 20%) в зависимост от дохода и децата.

Заедно с другата идея на БСП – доходите над 10 000 лева на месец да се облагат със ставка от 20%, това означава реално отмяна на плоския данък, колкото и да ни уверяват в противното. Макар и 20-те процента данък да засегнат едва няколко хиляди души (по данните, получени от НАП, към септември 2016 г. с такива облагаеми доходи са 7314), самото въвеждане на втора ставка на данък общ доход вече го променя от пропорционален в прогресивен. Ако се прибави и първото предложение за данъчните облекчения за деца, облагането на доходите би станало с три дискретни ставки – 0%, 10 и 20%, плюс още безкрайно много ставки в интервала между 0 и 20%.

Така че, ако БСП ви казва, че няма да отмени плоския данък, не им вярвайте.

----------

За клиентите - изненади

Когато монополистът реши да стане "зелен"

Коментар на Деница Ангелова, счетоводител в адвокатска кантора

"Топлофикация" нашумя с честите си аварии тази година и удължаването на ваканцията на учениците в определени райони. На това се даде глас.

Но какво се премълчава?

През лятото на 2015 г. "Топлофикация" решава да стане зелена и да спре издаването на хартиени фактури. Твърди, че заедно с изпращането на последните хартиени фактури през юли – август на 2015 г. те са били съпътствани с уведомително писмо, което известява корпоративните й клиенти, че вече ще издава само електронни фактури.

Обаче, както се пее в Закона за електронния документ и електронния подпис, получател на подобни електронни документи е лице, което е задължено да ги получава по силата на закон или пък недвусмислено е дало своето съгласие. Затова "Топлофикация" най-доброжелателно направи формуляр на заявлението за използването на новата онлайн услуга. Даже обеща на съгласилите се физически абонати и 2% отстъпка, която вероятно се покрива от спестените хартия и куриер. Всички сме в подкрепа на зеления дух и спестяването.

Какво се случи с корпоративните клиенти, които не подадоха заявлението или, с други думи, "Топлофикация" няма тяхното недвусмислено съгласие. Ами те просто спряха да получават фактури, респективно спряха да си плащат. Каква по-добра възможност от това за "Топлофикация" да си начислява законната лихва за просрочие.

Ама какво просрочие – ние нямаме фактури, тогава на какво основание да си платим сметката? Може би някак прогнозно, както те прогнозно ни начисляват? И защо чак след година и половина се сещат, че сме им клиенти?

Е, незнанието не било извинение. Важало и за търговските ни отношения.

Последствията

Разбира се, "Топлофикация" услужливо принтира неполучените фактури във всеки свой офис, изпраща ви ги по имейл или по пощата при поискване. Но какво от това? Сега фирмите ще плащат фактури от 2015 г., които ще им струват лихви за просрочие, загубен ДДС и корекция на подадените годишни данъчни декларации, а покрай тях може би и някоя данъчна проверка. Компромиси не се правят дори и за лоялни клиенти. Това все пак е светът на монопола и ние сме активни негови консуматори.

Какво казват данъчните?

Няма закон, който да задължава доставчика на стоки и услуги да предоставя издадената от него фактура. Нямало и да има.

Защо? Защото, който искал да му се плати, той гонел.

С "Топлофикация" обаче схемата е обърната. Ти гониш.

Словотворчество


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  mtb04351246 avatar :-|
  Vladislav Bonev

  Глупости, а как фирмите не забравиха да ползват услугите на Топлофикация? Няма безплатен обяд, на всеки е ясно че щом ползва парно и топла вода две години и нищо не плаща, значи нещо не е наред.

 • 2
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  "Жълтопаветникът раздава морални съвети на килограми и има десет рецепти за оправяне на страната"

  Много свежо, развесели ме ;)

 • 3
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  "Така че, ако БСП ви казва, че няма да отмени плоския данък, не им вярвайте."

  Само дето аз искам, даже много искам да се отмени плоския данък. Така че, тая кака, много се е объркала, ако мисли, че хората в най-бедната държава в ЕС са се много загрижили за печалбите на тия с доходи над 20 000 лева месечно.
  Е, има и малоумници дето са се загрижили, ама те обикновено живеят от заплата до заплата, та нямат време да се замислят, колко са десни ;)

 • 4
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  "Какво се случи с корпоративните клиенти, които не подадоха заявлението или, с други думи, "Топлофикация" няма тяхното недвусмислено съгласие. Ами те просто спряха да получават фактури, респективно спряха да си плащат. Каква по-добра възможност от това за "Топлофикация" да си начислява законната лихва за просрочие.

  Ох, много се нажалих за корпоративните клиенти на Толото, те видиш ли, ползвали, ама от 2015 не се сетили, че трябва да плащат, 'щото не било дошло по пощата писмото с фактурата, ах...

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Това за топлофикация са пълни глупости. А какво правим в случая, когато Топлофикация ти издава фактури, праща ги, куриера ги слага в пощата, но някой ги краде от там ? не дължим суми ? След като си абонат на услуга - плащаш.

 • 6
  affanasievich avatar :-|
  Бегемот

  а тези, които измислят думи като "жълтопаветник", "протестъри" и "соросоиди", не се ли наричат "червени боклуци", независимо от театъра на действията си?

 • 7
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  До коментар [#6] от "Бегемот":

  Според мен сами си ги измислят/е. Защото всичките ми ФБ приятелчета се всъщност кефят, уж недоволстват, ама само това пишат и говорят, как видиш ли ги наричали "жълтопаветници" ;)

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Жълтопаветникът раздава морални съвети на килограми и има десет рецепти за оправяне на страната, но при всяка смяна на правителства се ослушва осторожно къде по новите назначения има познати и познати на познати, зер ще потрябва някой ден я за да уредим някого, я за някоя обществена поръчка или нещо друго за разговор на четири очи."

  Това звучи много като Каролев. След като се освободи мястото на консултант в министерството на икономиката съм претръпнал в очакване от коя страна на Барекадата ще попадне. Отново.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "red.mary":

  А аз веднагически ще се махна от държавата, която ще ме таксува заради умствения капацитет, който ми позволява да имам (сравнително) високи доходи.

  И много други ще направят същото. А вие си искайте спасяване на нацията.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Vladislav Bonev":

  За разлика от физическите лица, разходите на фирмите стават с документи. Ако нямаш документ, няма разход - съответно не получаваш данъчен кредит. Тъй че оплакването е много резонно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

(почти) Всичко зависи от нас

(почти) Всичко зависи от нас

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK