Политици по пижами

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

"Свирепа арена, или цирк" е заглавието на книга за българската политика от Тошо Пейков, станал известен като "мандатоносителя на Царя". С регистрацията на неговата партия Симеон Сакскобургготски влезе във властта преди повече от 15 години. Ако в заглавието има въпрос, то отговорът му е, че българската политика е и двете. Понякога прилича повече на свирепа арена, а последните дни е повече цирк.

Депутатските листи на старите партии заприличаха на гротескно състезание по издигане на абсурдни кандидатури.

Стартирайки в зората на прехода в дясната част на арената, режисьорът Евгений Михайлов и някогашният съветник на Филип Димитров Боздуганов направиха тази седмица няколко чевръсти салта към партията на Лютви Местан ДОСТ и сега водят една от софийските й листи. След зрелищен флик-флак "патриотът" Слави Бинев финишира в листата на ДПС.

От плитката кал с джвакане изскочи "разследващият политолог" Антон Тодоров – автор на книгата "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите". "Шайката "ГЕРБ" е най-мрачната измама, известна като "български преход", пише "политологът" в книгата си през 2013. Сега е кандидат за депутат от ГЕРБ.

От лявата част на арената БСП сервира като нови лица (наред с деца и внуци на някогашната червена номенклатура) конспиратолог, който преди време я е наричал "стълб на олигархията", русофили и еврофоби. Светльо Витков, който на миналите избори плю Реформаторския блок, днес е част от него. Светльо Витков. В Реформаторския блок.

Парадоксът във всичко това е, че партиите го правят, за да привлекат интерес към себе си. Те усещат желанието на избирателите за промяна, но дали предлагат такава?

Лумпенизацията на българската политика има обяснения.

Основният проблем на старите партии е, че те не могат да предложат реална промяна, защото са в хватката на корупционния картел, който е превърнал организациите им в машини за изпомпване на публични средства към гравитиращи обръчи от фирми. Никоя политика не може да постигне резултат върху такава гнила основа – вижте какво се случи с програмата за санирането. Или с фондовете за образованието.

Единственото здраво и смислено послание, от което да се започне, е връщането на законността, което да гарантира, че институциите, изпълняващи каква да е политическа програма, работят в интерес на хората. Но нито ГЕРБ, нито БСП, нито вероятните им подгласници в бъдещия парламент не си поставят такава цел. Обратното. Усещането е, че надпреварата е за това кой да се добере до пулта на корупционната машина.

Точно затова са мразени старите партии. За да замажат, опитват да се представят за нещо различно от себе си. Да крякат в глас с най-лумпенските послания от фейскбук. Да превръщат кампанията в цирк и да привличат публиката с клоунски номера. Нещо като политически VIP Brother, в който всички се разхождат по пижами и си бъркат в носа.

Социалните мрежи и начинът, по който промениха публичната комуникация, са друг силен фактор – тук тенденцията е глобална. Една от големите теми на световния дебат са именно машинните алгоритми, които са настроени да промотират скандалното. Колкото повече реакции обира някой в мрежите, били те негативни реакции, толкова по-показвани са неговите постове. С което например можем да си обясним новия изненадващо уличен стил и крайностите от фейсбук профила на лидера на социалистите Корнелия Нинова напоследък. Човек не би го очаквал от достолепна дама с нейната биография. Колкото до Борисов, патриотите и останалите популисти, те са отдавна на тази вълна.

В този плясък от лайкове и хейтове не пробиват сериозните теми. Растеж и доходи обещават всички, но как да се случат, като пазарът на труда се задъхва от липса на хора.

Динамиката на промените в света около нас изискват много повече внимание върху външната политика и съответно повече хора, които да се занимават с това. За големите партии обаче това, изглежда, е странична тема, защото не е "ресурсна политика", не се разпределят пари. Нещо повече – нова мода в БСП е отричането на света – поне тази част от него, в която свободата на хората е важна и да биеш жена си не се приема за нормално. (Неотдавна Русия декриминализира домашното насилие, ако не се повтаря често и не нанася сериозни физически травми).

Другите теми от броя:

- Европейската комисия отправи сериозни критики към БНБ за това, че след проверките на банките все още не са адресирани основни проблеми като кредитирането на свързани лица и оздравяването на някои институции от "системно значение".

- "Фикосота" реши да напусне млечния сектор шест години след като влезе в него.

- Банков депозит или държавни ценни книжа.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран