За нелюбезните бизнесмени и държавния капитализъм

Тех паркът и Уолтопия

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

В България кризата на лидерство е повсеместна и бизнес общността не прави изключение. С годините едно по едно от публичната сцена отпаднаха малкото лица, които с авторитета на успешни предприемачи да си позволяват да говорят за ценности, за политики, да чертаят визии за бъдещето. Затова, когато един от глобално успешните български бизнесмени проговори, по-точно написа открито писмо, появата му предизвика сензация.

Трудно е да се прецени с какво основателят на "Уолтопия", фирмата за катерачни стени, впечатли публиката. Дали с това, че избра да проговори на езика на "невъзпитаните карикатуристи", или с посланията по същество, които отправи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  the8 avatar :-(
  The 8

  Едно уточнение относно написаното "...Дали с това, че ИЗБРА да проговори на езика на "невъзпитаните карикатуристи", или..."

  Този селяк не е "избрал", той май само така може "да говори", както и множеството други нашенски бизнесмени-селяци, които дори само на това основание НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ТОЛКОВА УСПЕЛИ!
  НО нали ги има много и помежду си се кефят един на друг, та си и правят общи бизнеси и печелят пари...На това обаче не би трябвало да се възхищаваме, както го прави КАПИТАЛ.....защото това налага съответните изводи за КАПИТАЛ...

 • 2
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Thumbs up: 'В държава, в която институциите, осигуряващи сигурност, правосъдие, здраве, образование, регулации, са провал до една, държавният капитализъм ще е проблем' Меко казано...

 • 3
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  "....грандиозните намерения на водещата в социологическите проучвания БСП да отделя милионни фондове за бизнес..."

  Позволявам си да не се съглася. БСП има намерение да създава милионни фондове (фонд "Индустрия" и Национален финансов холдинг) не за бизнес. А за кражба.

 • 7
  strannotia avatar :-|
  strannotia

  Прочетох първият път и замълчах. Втори, трети... еее, не може повече!

  Дайте да се уточним:
  1) Уолтопия са построили сграда върху държавна земя, придобивайки право на строеж, на не пазарна цена. Това си е Държавна помощ (Стейт ейд). Помислете: буквално нагоре по Цариградско шосе са Мегапарк и Дъ Мол. Това са фирми, които са КУПИЛИ на пазарни цени земи, теглили са кредити и са построили сгради, които управляват и отдават под наем. Уолтопия са получили възможността да закупят право на строеж, на не пазарни цени, след което с европейско финансиране са построили сграда, която отдават под наем с което правят нелоялна конкуренция.

  2) Това с тока, кой какво му бил обещал на г-н Пенчев... "В нормалните държави, как като мъже като си кажели нещата и нямало нужда от договори." Това са откровени глупости! Ако искаш ток - отиваш и се договаряш с ЧЕЗ или ЕСО. Съгласуваш проекти. Купуваш право на преминаване. Строиш канална мрежа. Полагаш кабели. Правиш инвестиции в трафове. Реновираш килии в подстанции. Ползваш. Справка всяка сграда в София с тези размери не е разчитала на обещания на "Ванката", а е минала по този път.

  3) Паркинга - глупост и алчност е това. Строиш сграда с лице на Цариградско шосе, която е ясно, че ще отдаваш под наем. Супер. За да си конкурент на клас А офисното пространство на всеки 20м2 офисна площ трябва да построиш едно парко място или да купиш едно парко място от общ паркинг. Вместо това г-н Пенчев си "спестява" инвестицията в алчността си всичко да е офиси, остава с недостатъчно парко места. После го били излъгали. Глупости!

  4) Тонът на писмото е меко казано неприличен. Когато се опитваш да решиш някакъв проблем пишейки писмо трябва да направиш съзнателен избор - искаш да се изпокараш с всички и покажеш колко си некултурен или искаш да постигнеш целта си с добро. На г-н Пенчев, това, което му бяга е, че светът около него не е като подчинените му на които може да приказва, каквото си иска. Справка британските 500 хил пунди дето плати фирмата му, когато реши да демонстрира незачитане на правилата във Великобритания.

  Според мен историята има две лица: едното, че наистина София Тех Парк се превърна в далавера на една конкретна строителна фирма, близка до предишната власт. Парите свършиха с тях и ентуасиазма. Никой не си е представял, че там ще се прави Голяма наука, защото наука се прави там, където икономиката има нужда от нея. Където няма се правят бутафорни проекти.
  Второто, г-н Пенчев е надушил евро далавера, но се е наложило да понесе тегобите, които всеки един девелопър прекрасно знае, като за това обвинява Държавата, която освен, че е вътре, трябва да му търпи глупостите. Уолтопия сега си плаче някой от играчите на пазара за отдаване на площи под наем да ожали суперфицията му, а други да видят технологичното обновление по евро програми, дето се е превърнало в сграда и тогава всички ние ще видим, че г-н Пенчев знае и културни писма да пише и да се извинява и благодарности без подкана да раздава.

 • 8
  marksman avatar :-|
  marksman

  Да ви уточня:
  1 Те са го "поканили" тъй ,че ако е купувал нещо на някакви цени.
  Ако някога сте имали бизнес ,може бе ще знаехте>

  2 Електро крадеца се договаря със собственика на обекта в случая Тех Парк.
  Ако някога сте имали бизнес ,може бе ще знаехте>

  3,4са толкоз безсмислени ,че не искам да ги коментирам.
  До коментар [#7] от "strannotia":

 • 9
  rrn10393129 avatar :-|
  rrn10393129

  Ехоооо,ей - четете ли тук бе ,прокурори.Въпреки абсолютно ниската подкрепа и изключителното недоверие към тази институция,
  тук в този линк има директни доказателства за престъпления ftp://public.sofiatech.bg/
  ако ми заплатите хонорар в размер на 30% от Годишния бюджет на БорКор ,ще ви изготвя и Анализ и Доклад за нарушенията в изключително големи размери.

 • 10
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Техпаркът, както казва Пенчев, развъди корупционни бактерии. Вместо да създава стойност, какъвто е смисълът от бизнеса, потопи 80 млн. лева инвестиции.”

  Teхпаркът, вън от далаверата с апетитния терен е само сапунен мехур! Косвено го потвърждава и самият Пенчев в интервюто си, признавайки, че вече са имали одобрен проект за строителсво на друг терен, срещу Бизнеспарка. Фактът че бившия президент Плевнелиев получи офис там, навежда на някои размисли, които едва ли ще се развият тук, поне докато не задухат други ветрове...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда