Те ще са за дълго и ще струва скъпо

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Българската политика често прилича на бълбукащ бульон от скандали и хаос. Това се вижда най-добре около избори, когато се решава въпросът как да се разпределят дяловете в бъдещето правителство. Сега сме в такъв момент и ситуацията изглежда трудна за предвиждане. Това обаче е само на пръв поглед.

След като резултатите от изборите дадоха първоначалните позиции на партиите в борбата за властта, сега има три основни въпроса:

- ще успеят ли партиите да се разберат за правителство

- кой точно ще влезе в него

- колко време ще издържи

Отговорите и на двата въпроса стават много лесни, ако за момент сменим филтъра, през който обясняваме какво става в българската политика. Преди време политологът Антоний Гълъбов беше казал, че когато прогнозираме действията на партийните играчи, правим една основна грешка – мислим, че участваме в игра на демокрация, докато истинската игра е на олигархия. Идеи, ценности, ляво, дясно – всичко това е само дървен танц за пред публиката. Всъщност основната мотивация на политиците е достъпът до пари и разпределянето им.

Ако за момент погледнем на случващото се сега от тази гледна точка, следизборният бульон се избистря.

През следващите три години държавата има да разпределя много повече пари, отколкото през предишните мандати. До 2020 г. има за усвояване 16.4 млрд. лв. от еврофондове. Фискалният резерв е на рекордно високо ниво от 11 млрд. лв. и от тях 4 млрд. могат да бъдат изхарчени от правителството. След 2018 г. достъпни за политиците ще станат и 2.6 млрд. лв. от Сребърния фонд. Всичко това е само плюс върху бюджетните разходи, които за 2017 г. са близо 37 млрд. лв. и има ясна тенденция да се увеличават. Предстоят големи сделки за превъоръжаване на армията, нови инфраструктурни проекти като магистрала "Хемус"...

Тези сметки предполагат, че правителство с голяма степен на вероятност ще има още сега. Още едни избори няма да променят нищо, а ще се загуби в буквалния смисъл на думата ценно време.

За да може олигархията да усвоява качествено натрупаните пари, има нужда от стабилност. Разпределянето на еврофондовете например е дълъг и сложен процес. Ако правителствата се сменят често, всеки ще дърпа към себе си и в крайна сметка парите може и да бъдат загубени за всички. Обратното – ако са заедно, може да усвоят повече ресурси.

При тази хипотеза следващото правителство ще трябва да издържи поне три години.

Най-рационалният вариант това да стане е коалиция, която включва ГЕРБ и БСП. Вероятно и по тази причина "патриотите" Каракачанов и Валери Симеонов го предлагат толкова упорито. От тяхна гледна точка това изглежда удобно, но поне на етапа е трудно да се направи – би било много очевидно за какво става дума, би имало малка подкрепа, а и вече беше отречено по няколко пъти от лидерите и на двете партии. Не че това е проблем.

Реалният вариант тогава е друг – стабилно мнозинство, което в сегашната конфигурация може да дойде от три и повече партии. ГЕРБ и "патриотите" имат мнозинство от само няколко гласа, а това е рисковано при планове за по-дълго управление. Включването на Марешки (полуофициално) и на ДПС (полускрито) ще направи основата за бъдещата бюджетна вакханалия много по-стабилна.

За да има истинска стабилност обаче, партиите, които не са директно във властта, също трябва да получават дивиденти от нея – така опозицията ще бъде само оперетна част от разпределянето на благата.

В името на стабилността място на втория ред може да се намери дори и за някои от останалите извън парламента десни партии.

Разбира се, при това положение няма да има никакви промени в държавата – те по дефиниция са обратното на стабилност. Борбата с корупцията и реформата в съдебната система също ще трябва да се отложат. От всички промени те заплашват най-много фундамента на подобно управление – спокойното разпределяне на парите.

Демо версия на това какво ще се случва получихме тази седмица от КЗК, която реши, че няма картел при търговците на горива при все доста убедителните доказателства за обратното. В хипотезата за олигархия действията на КЗК могат лесно да бъдат обяснени – тя работи за интересите на политическия картел.

Разбира се, всичко това е повече теория – животът е 4 D и има повече нюанси. В следващите дни обаче със сигурност на повърхността ще се говори само за идеи, ценности и програми, а под нея – повече за ресурсни министерства, еврофондове и големи проекти.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  nick_wolf1 avatar :-|
  Николай Николов

  За съжаление, толкова е таванът на българското т. нар. общество. Върховенство на правото, независими институции, истинска пазарна икономика не го вълнуват. Българите се вълнуват от това да могат да си купят телевизор с един декар екран, кола на старо, която да качат на тротоара, смартфон последен модел на изплащане с двугодишен договор, и да идат на Гърция. Докато се усвояват еврофондове, горните са гарантирани. Ама, че някой крадял милиони от тези еврофондове, ама че парите се разпределят непрозрачно и корупционно? Много важно. Снишаваш се, за да не те погнат бухалките (прокуратура, регулатори, медии - зависи на какво ниво оперираш), пък ако намериш връзка да те пуснат и в некоя схемичка - берекет версин.
  Олигарх у нас е думичка с подменено съдържание, с която се замерят по медиите, но масата народ дори не знае какво значи. Нещо повече, българите всъщност масово искат да бъдат олигарси или поне на хранилка при олигарсите. В тяхното съзнание успех в голяма степен означава да се наместиш на някоя хубава бозка и да цоцаш от нея, докато може. Алтернативата е да се образоваш, да не те мързи, да се бориш с конкуренцията и т.н. Прекалено много усилия, те са за хилавите балъци с очилата. Особено пък, като гледаме ежедневно примери за "успели" хора, които не блестят нито с образование, нито с интелект, нито с нищо.
  Е, при такъв мат'рял, съвсем нормално е елитът, демек избраниците, да са алчни, корумпирани и нагли. Ако е обикновена чушка, българинът ще нарушава правилата за движение по пътя, ще скатава данъци, ще краде на дребно, ще строи където му падне, ще си хвърля боклука на улицата, ще подкупва катаджии и дребни чиновници и т.н. Като се издигне, вече ще краде на едро, ще прави схеми за търговия с влияние, ще корумпира магистрати, началници в администрацията и политици, ще изнудва бизнесмени и те така.
  На последните избори българите, къде съзнателно къде не дотам, гласуваха повече за ГЕРБ, отколкото за БСП, защото БСП от престараване на задоволят Масква, срещу подкупи за малцина избрани, се осират пред Брюксел и им спират еврофондовете. А като няма еврофондове, българинът няма да може да виси по 10 часа в задръстване от/към Гърция по официалните празници и ще му падне качеството на живот. ГЕРБ крадат и с гъза си от еврофондовете, но поне проектите се отчитат от нашата администрация пред еврочиновниците и парите се усвояват, като част от тях протичат и до най-ниските нива, като с тези пари се подхранва примитивната консуматорщина на българите. Което на този етап от развитието на нашето общество е достатъчно.

 • 2
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#1] от "nick_wolf1":

  Аман от словоохотливи стенкачи.

 • 3
  nick_wolf1 avatar :-|
  Николай Николов

  До коментар [#2] от " smotlixx ": Няма проблем, не ни обръщайте внимание и следващия път - пак за ГЕРБ😊

 • 4
  lottalove avatar :-|
  mr.lottalove.

  Капитал, ако е така, защо и трябваше на олигархията да губи пари и време за предсрочни избори и то няколко пъти?
  Парите са същите.
  Нещо куца анализът ви!
  Олигархията е една и съща при всички правителства след началото на т.н.преход.
  Без изключение!
  Но държавата и политиката й не са само олигархия , както представяте нещата.

 • 5
  nick_wolf1 avatar :-|
  Николай Николов

  До коментар [#4] от " mr.lottalove. ": Защото Боко, макар и свръх, е все пак човек и си има своите слабости😊 Например самовлюбеност. Не всичко е премерен тактически ход. Понякога си е чиста глупост или его.

 • 6
  jxj24394852 avatar :-|
  jxj24394852

  И кви пари са загубили? Тея 60 милиона са джобни пари за тях...

 • 7
  cristo_n avatar :-|
  cristo_n

  Хубав коментар, ама нещо не се отнася за сегашната ситуация. Иначе е идеален ако БСП беше спечелила - гушкаха се с ДПС, правеха едно "експертно" правителство или една тройна коалиция и всичко по-горе е право в десятката. Обече... спечели ГЕРБ, а когато ГЕРБ управлява, тези неща по-горе са само червени опорни точки.

  Явно много ги е яд от редакцията, че един близък до тях олигарх наля бая пари в едни нови измислени "десни" проекти, и те се провалиха.... сориииии...

 • 8
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Много логично написана статия.За съжаление нищо съществено няма да се промени за добро в България с тази крадлива паплач ,която е окупирала властта!

 • 9
  svd avatar :-|
  не на безразличието

  До коментар [#4] от "mr.lottalove.":

  какво са загубили,те са крадени тоест не са били никога техни.........сега ще цапнат 600млн..благодарение на такива гьонсурати като теб

 • 10
  lottalove avatar :-|
  mr.lottalove.

  До коментар [#9] от "не на безразличието":

  Ти въобще разбра ли какво казах бе, умник?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО