Две назад, една напред

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Разбира се, корицата в този брой на "Капитал" можеше да е и за поредицата скандални назначения на заместник-министри от т.нар патриоти. През седмицата те си организираха политическа вакханалия, като избраха за изпълнителната власт няколко човека с много пробити CV-та и предложиха показателни законови поправки в полза на собствениците на земеделски земи предимно покрай морето.

Прекаленото вглеждане в българската политика обаче предизвиква неприятни позиви. Нейните проблеми са елементарни, очевидни и много назадничави. Те все пак заслужават внимание, защото са показателни за нивото на хората, които ще управляват през следващите години. (Може да видите анализ на назначенията във втория ешелон и на законопроекта за земеделските земи в броя.)

Има обаче и процеси с доста по-дълъг хоризонт, които ще променят много толкова всекидневни дейности като карането и притежаването на коли. През последните години електромобилите започнаха истинска революция, която ще мине през много индустрии. Заради по-добрите технологии (батерии, зарядни системи и пр.) възможностите им се увеличават, а цената намалява и съответно ще се продават все повече. Умните държави се готвят за това и дори помагат да се случи по-бързо. България практически не прави нищо. Добрата новина е, че това няма да спре прогреса - електромобилите ще дойдат и тук с всичките си предимства (по-малко ремонти, по-чист въздух, тишина). Лошата е, че липсата на подготовка ще забави създаването на достатъчно зарядни станции и ще създаде в началото проблеми с електропреносната мрежа. Въпреки това вече има бизнеси, за които е по-изгодно да минат на електрически коли, а понякога това може да е от полза и в личен план. (Всичко по тази тема - в темата на броя.)

Българската политика традиционно седи с гръб към бъдещето и съответно с лице към миналото. Това се вижда много ясно дори при такива действия като подготовката за председателството на ЕС. Всички усилия на три правителства подред се изчерпват с това България да ремонтира няколко сгради и улици. Нищо за това като какви цели ще има по време на това председателство, което иначе дава възможност за много повече от ремонт на два булеварда и НДК, за да не се изложим пред чужденците. Този сюжет поразително напомня на един абсурден обичай от соца - посещенията на дипломатическия корпус в областните центрове. През 80-те години на миналия век всяка година се ремонтираше центърът на един град, за да може Тодор Живков да заведе в него всички посланици. Един по един градовете получаваха едни и същи мраморни площади, фонтани а ла НДК и кметство с алуминиева дограма и кафяви огледални прозорци. Дипломатическият корпус, разбира се, не вярваше на това представление, защото през това време от магазините изчезваха ту картофите, ту месото, а и имаше режим на тока. Този нескопосан опит да се впечатлят чужденците обаче явно е останал в политическото ДНК, защото сега се повтаря почти дословно с напъните около председателството на ЕС.

Държавата може и да е загърбила бъдещето, но то все пак настъпва благодарение на усилията на отделни хора. Дизайнерът на шрифтове Ботьо Николчев, заедно с негови колеги е успял да се пребори един от системните шрифтове на Mozilla да бъде с българска кирилица. Повечето шрифтове, с които пишем и четем са разбработени в Русия и се различават от модерния вариант на българските букви. Сега българската кирилица ще влезе в модерността и това е изцяло добра новина.

Модерността идва и в света на недвижимите имоти - за една година броят на апартаментите в София, които се отдават под наем от Airbnb се е увеличил двойно. Вече и в България има компании, които предлагат управление на жилищата, наети през платформата.

Да гледаш назад, разбира се, не винаги е лошо. Това може да се види от селекцията на най-старите киносалони в Берлин или от историята на софийската улица "Кирил и Методи".

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората