Защо най-голямото българско научно откритие от последните години струва 50 хил. лв....

... И още четири факта от новия брой на "Капитал"

№1

Европа има 50% от бюджета на САЩ за отбрана, но само 15% от капацитета на американската армия

Доналд Тръмп тази седмица е в Брюксел за среща с останалите лидери на страните от НАТО. Това е важно, защото се очаква да отговори на много важния въпрос - стоят ли САЩ още зад Европа с армията си, както през всички години след края на Втората световна война. Американският президент вече каза веднъж, че е скептичен за НАТО. Ако Европа остане да се грижи сама за сигурността си, ще трябва да помисли повече за интеграция на армиите си (много трудно) и за увеличаване на инвестициите си в отбрана. Това се налага, защото континентът е заобиколен от потенциални кризи - от агресивната Русия, през Сирия и тероризма на Ислямска държава, до разпадналата се Либия.

№2

Български учени направиха световно откритие с бюджет от 50 хил. лв.

Доскоро се смяташе, че преходът от маймуна към човек е започнал в Африка, но шефът на природонаучния музей в София, проф. Спасов, заедно със свои колеги от Германия, доказа, че това се е случило първо в Европа. За доказателство му послужи зъб, намерен от любител в пясъчна кариера около Чирпан, която се е използвала за строежа на магистрала "Тракия". Другият елемент от пъзела е челюст от същия животински вид, намерен от германски археолог край Атина през Втората световна война. Тя се е съхранявала през цялото време оттогава в дървена касетка в германски университет, а когато са я отворили, вътре е имало и кутия български цигари от 1944 г. Целият бюджет на научния проект е бил 50 хил. лв. - половината са дадени от БАН, а другата половина от ОББ.

№3

Да, можеш много лесно да спечелиш над един милион лева за един ден

Трябва само да си гъст с някой разбран министър. Доказва го историята на Ясен Игнатов. Той, очевидно близък до бившия икономически министър Божидар Лукарски, получава право на строеж в "София тех парк" на цена много под пазарната и светкавично го продава на следващия ден на голяма строителна фирма, с минимум 1.6 млн. лв. печалба. Дали това се нарича точно "спечелване" е отделен въпрос. Подходящата дума по-скоро е друга.

№4

Германските туристи тази година ще са повече от руските

Според прогнозите тази година в България през лятото ще почиват повече хора от иначе рекордната 2016 г. Причината за това не е, че нещо драматично се е подобрило в условията, или услугите по морето. Възходът се дължи на въшни фактори, като страха от тероризъм в Турция и изчерпването на капцитета и съответно повишаването на цените на другите алтернативи като Испания и Гърция.

№5

6 млрд. долара ще инвестира Netflix през тази година в производство на съдържание

От платформа за разпространение на съдържание Netflix доста бързо се превръща и в производител. Това е тренд, в който се включват и други големи компании. Amazon, HBO и други вече продуцират сериали, пълнометражни и документално филми, а понякога и чисто журналистическо съдържание.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

Още от Капитал