Държава или мафиотски клан

НДК-гейт

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Омерта. Това е думата, която характеризира най-добре огромната мрежа от скрити механизми и обвързаности, по които се харчат държавните пари в България. Италианската дума идва от латинското "смирение" и обозначава един вид код на честта, според който е забранено да сътрудничиш на властите или да се месиш в престъпленията на другите, дори да знаеш за тях.

На този принцип работи цялата система, изградена от ГЕРБ (и не само) в последните десет години: не разказваш за далаверите на другите, защото или ти участваш в подобни, или искаш да участваш, или зависиш от партията по някакъв начин. Тя обхваща далеч повече от просто министерства и общини. В нея се включват надзорни органи като Комисията за защита на конкуренцията, съдебни като Върховния административен съд, и репресивни като прокуратурата и полицията.

Именно заради тази негласна система видяхме в действие покрай скандала с НДК. И затова той заслужава внимание. След като тази седмица за няма и 48 часа Мирослав Боршош първо беше отстранен, после възстановен на началническия пост, самият НДК мина от един министър към друг, а парламентът реши да прави анкетна комисия, за всички стана ясно, че нещо в огромната сграда в центъра на София мирише на развалено. Според министър Лиляна Павлова и краткотрайния наследник на Боршош Борислав Велков миризмата е от неадекватно финансово управление, което не се отчита правилно, най-вероятно източва пари и е нагласило поръчката за гигантския ремонт. От своя страна Мирослав Боршош се оплака от натиск да сключва обществени поръчки, които не отговарят "на правилата и закона".

Това разчупване на омертата за малко изложи на показ скритите механизми, за които които медиите, обслужващи сплотените три власти, също мълчат. В няколкото часа на открита война се появиха твърдения и обвинения, на които трябва да бъде отговорено: за източени пари, за нагласени поръчки, за лошо управление, за де факто фалирало предприятие и за ремонт, който е окраден и е доникъде половин година преди старта на българското председателство на ЕС. Бойко Борисов побърза да замаже пролуката по начина, по който босовете на мафиотски кланове решават нещата - събра двете страни и без много обяснения ги помири, а те му благодариха.

Нормалната държава не работи така. Поднесена публично скандална информация задължително подлежи на проверка, фактите се изясняват и се поема отговорност. В момента текат поне пет отделни проверки в Двореца на хаоса. Ако държавното предприятие НДК, което данъкоплатците са финансирали с 45 млн. лв. само за последната година, се източва и управлява неадекватно, виновните да понесат отговорност. Ако не е така, това означава, че министър Павлова е излъгала в публичните си твърдения за нарушенията и също трябва да понесе отговорност. Решението, наложено от премиера Борисов, е по принципите на мафиотския клан с тази разлика, че разполага с държава.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  "На този принцип работи цялата система, изградена от ГЕРБ (и не само) в последните десет години."

  Ще ви се да е е изградена последните 10 години...

  Основите се положиха още преди да избухне демокрацията, а тоталното отъждествяване на мафията с всички държавни структури сътвориха онея брадясали пръчове с огромните западни халки. Онея, дето приватизираха и ликвидираха. Онея, дето всичките са за бесилото. Онея, при които годишната инфлация беше четирицифрено число, а близо милион българи или измряха, или
  си взеха чантичката под мишница и се махнаха от тази фекална яма, в която целенасочено беше превърната родината ни.

  Мирише на лошо още от 1992-ра година, господа Капитал-исти.

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  а 73-те години рушняшко робство...?

 • 3
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41

  Що за фалшиви тълкувания и даже новини?
  Да не би Борисов да спря някоя проверка, да не би лично да не подкрепи комисията в парламента?
  Да не би Павлова да не изпрати всичко в прокуратурата?
  Какво е замазано и скрито?

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#3] от "sokrat41":

  На себе си ли ги задаваш тези въпроси или жегата ти идва в повече?

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  А най-интересното тук е медийния комфорт на нашия премиер-Тиква, който винаги излиза чист като момина сълза от всяка разкрита престъпна схема на неговото (поредно) управление. Все едно той е някакъв случайно попаднал тук турист, а не човекът който стои в центъра на цялата тази корупция вече повече от 15 години.

 • 6
  3800.200av_port avatar :-P
  Ivan Stoyanoff

  Червената Лява България е получила "Окръжно номер 5" от Путинова Русия - на оръжие братя!
  И послушницата на Москва, бидейки в политически и идеологически нокдаун се е впрегнала в отчаяна борба, ръкопашен бой, истерични крясъци и съвсем публично трошене на домашна посуда. На всички медии е приказано да съобщават, да измислят, да фабрикуват и показват само черни новини, съобщения и внушения. Ако няма такива ще ги измислим, но черна информация ще залива навред. Ако няма голяма автомобилна катастрофа, ще я причиним и пак ще има отчаян вопъл "у нас няма държава". Ако няма земетресение ще съобщим за такова с магнитуд 1.1 по скалата на Рихтер, което било усетено в цялата страна и това силно обезпокоило хората, но те в това време спели и нищо не разбрали. Ако няма взривен частен завод за утилизация на боеприпаси, че взривим някой!
  Важното е да извикат с пълни гърди: Къде е държавата, къде са управляващите?
  Капитал също се е включил в червения оркестър за да ни внуши, че ако на власт беше БСП, такива неща в никакъв случай не можеха да се чуят.

 • 7
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Това, което наблюдаваме около НДК, е просто една малка тресчица от огромната греда, която ни бие по главите от 9.9.1944 насам. Даже е хубаво, че имаме малко скандалче. Кога при управлението на комунисти/социалисти се е случвало? Никога! Те винаги са се разбирали кой какво ще открадне.

 • 8
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Омерта. ГЕРБеристан. Клан-клан недоклан. Бандата на тримата дебелаци - Биби, Шиши & Цаци. Mafia @ Sofia. BG out, EU in. ASAP. PS: UK is OK.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората