Физиката на изчезналото привличане на Пеевски - Василев

Физиката на изчезналото привличане на Пеевски - Василев

Амбициите на собственика на КТБ за закрила по американския закон "Магнитски" минават през агресивен PR

15805 прочитания

© Капитал


Покрай буквалния магнетизъм на името на добилия нова местна слава американски закон "Магнитски" логично е човек да го налегнат малко физико-финансови мисли.

Днес Цветан Василев се опитва да се представи за дисидент, изправил се срещу цялото статукво в България и съответно репресиран жестоко. За да има шанс в това начинание и да убеди поредица американски институции в своята версия за случилото се, той средно умело изкривява светлината и представя истината само от един ъгъл. И тук дори не говорим за безумието да ползва като защитна теза това, че е финансирал "антикорупционния" политически проект на Николай Бареков. Най-сериозното му предизвикателство е да успее да накара широката публика да повярва, че той никога не е бил едно с Делян Пеевски.

Във физиката няма частица и вълна - зависи как го гледаме всеки обект проявява характеристиките на едното или на другото. Така и някогашният дует Василев - Пеевски беше това - по финансовата част се изявяваше единият, по осигуряването на политически, съдебен, медиен и всякакъв комфорт - другият. Между другото физиците му казват на това корпускулярно-вълнов дуализъм (да не се бърка с корпулентен!)

Ако можем да продължим с фриволните аналогии, от около двеста години учените са разбрали какво е това интерференция. Най-лаишки и грубо казано, когато две вълни с еднаква честота се насложат и се напаснат добре, те могат взаимно да се усилят. Или да се унищожат. Подобно до 2014 г. интересите на двамата интерферираха и така успяваха да завладеят много повече от всеки поотделно. Ако трябва да го разбием:

- Какво щеше да прави Василев без Пеевски? - вероятно същото, но в много по-малък мащаб. Практиките на КТБ не са уникални и се срещат и в други банки, само че без политическия и институционален гръб те не можеха да се развихрят до размах да се усвоява практически всичко към свързани лица.

- Какво щеше да прави Пеевски без Василев? - вероятно същото, но с някоя друга банка. Когато ползотворното им партньорство се развихря преди около 10 години, КТБ не е особено голяма и друга институция също можеше да изиграе тази роля. Сега Пеевски продължава без проблем да си осигурява финансов гръб от няколко институции (ПИБ, ББР, Д банк)

След раздора между двамата интерференцията се разпадна. Вълните им не се унищожиха взаимно, а по-скоро едната тотално скри другата. Как изглежда резултатът:

- Преди според разни медийни класации, макар и с не много ясна методология, Василев беше сред най-богатите хора в страната, най-влиятелния българин, банкер на годината и Мистър Икономика. Пеевски - редови народен представител, притежаваше на хартия два апартамента и стар Opel.

- Сега Пеевски е официално най-богатият български депутат с декларирано имущество за десетки милиони (и още многократно повече недекларирано). Василев е заточен в Сърбия, обвиняем, има дял във фалирала банка, частичен контрол над няколко предприятия и възможност да съди държавата и да си търси правата в Страсбург, Вашингтон или някъде другаде. За целта обаче трябва да се покаже само в светлината на жертва, а не и на съучастник.

Чисто практически последното е трудно. Погледнато отвън, разбира се, може да се разкаже историята за банкера, който говори за корупция, като директно назова с името му премиера Бойко Борисов и затова е смачкан. За "най-бедната и корумпирана страна в ЕС", каквото е неизменното описание на България в международните агенции, това не звучи неправдоподобно. Въпреки частта "в ЕС".

На практика обаче извън тесен кръг негови сподвижници, никой не приема версията му: банката беше управлявана перфектно, но беше съборена. И това не е само в границите на България, където според Василев всички са в комплота срещу него. Всички международни институции, описвайки институционалния провал на БНБ, споменават КТБ като криминален случай. Затова и въпреки желанието му българският банкер трудно може да се окичи с Магнитски, Ходорковски или друг подобен ореол. За целта Василев трябва да си плаща прескъпо за адвокати. Да си ползва контактите от Атлантическия съвет, където някога името му попадаше срещу финансиране. Да се пазарува медийно отразяване (още през февруари в създаден по поръчка псевдоновинарски сайт Василев е обрисуван а ла Магнитски). Доста е спорно доколко това ще е достатъчно.

Иначе въпросният закон "Глобален Магнитски" е нов - по него досега няма никаква практика. Явно има желание в САЩ да се покаже твърдост и да се задействат казуси по него и да се наложат санкции. Със сигурност обаче има доста по-откровени и отявлени прояви на нарушение на човешките права по света и ще е интересно доколко защитата на Василев ще може да убеди две комисии в Конгреса, две в Сената и президента на САЩ, че именно този противоречив казус на сблъскване на елементарни балкански частици трябва да е първият.

И накрая, само да покажем, че познанията ни по физика не са замръзнали в зората на квантовата механика, можем да продължим с все по-фриволните аналогии. Действията на Цветан Василев от Белград и желанията му за защита от САЩ плачат да бъдат описани натуралистично по айнщайнски като spooky action at a distance. А Пеевски, ами той със своето имущество продължава да си е нещо като Хигс бозона - всички знаят, че съществува и има огромна маса, с която влияе на всичко наоколо, но дълго време никой не може да го докаже. Или поне не иска.

Покрай буквалния магнетизъм на името на добилия нова местна слава американски закон "Магнитски" логично е човек да го налегнат малко физико-финансови мисли.

Днес Цветан Василев се опитва да се представи за дисидент, изправил се срещу цялото статукво в България и съответно репресиран жестоко. За да има шанс в това начинание и да убеди поредица американски институции в своята версия за случилото се, той средно умело изкривява светлината и представя истината само от един ъгъл. И тук дори не говорим за безумието да ползва като защитна теза това, че е финансирал "антикорупционния" политически проект на Николай Бареков. Най-сериозното му предизвикателство е да успее да накара широката публика да повярва, че той никога не е бил едно с Делян Пеевски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  _az_ avatar :-|
  _az_

  Пеевски е досущ един Пигс бозон. Много добри метафори, отличен анализ.

 • 3
  efron33 avatar :-|
  efron33

  А и не чета материали където го няма автора на статията

 • 4
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  До коментар [#3] от "efron33":
  Не четеш, да бе.

 • 6
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Браво, прекрасна статия!
  Изглежда невъзможно Василев да убеди две комисии в Конгреса, две в Сената и президента на САЩ, че е света вода ненапита. Най-вероятно няма да направи сефтето за закона "Магнитски". Според мен си е наредил пасианса не за американците а за вътрешно ползване. Гледа да си изиграе картите така, че пеевски и цацаров да сключат сделка с него - да заровят томахавките и прокуратурата да опраска делото (няма по-добри прокурори в Европа от цацаровите в това отношение). Не е ясно само дали Хигс бизоните ще се хванат на банкерския блъф. Явно ц.василев е като котката на Шрьодингер - докато се крие е едновеременно и опасен и безопасен, без да се знае кой вариант е ще излезе на яве.

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Цветан Василев вече е дал показания. Това не са "желания за защита". Той си е осигурил защитата с документи и аргументи. Изглежда още не сте разбрали, кои американски фирми ще имат присъствие на процеса и кои чужди адвокати е ангажирал. Закъснявате и с разследванията на губернатор Ричардсън. Много сте назад с информацията, тъпчете на едно място и не можете да излезете от аурата на свинята. Законът Магнитски не осигурява защита, а санкционира. Да бяхте проверили кой е създал сайта през февруари,а!

 • 8
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Физика на мъглата, лъжата и тъгата: преди 3 години от КТБ изчезнаха 4 млрд лева, а сега се появиха в най-новия БГ милиардер мамин "коли и беси". Но както е предсказал пророка Ахмед, бакера ще отиде в затвора за 42, а бизнесмена в рая на 42. Милиардера се сдоби с първи инфаркт на рождения си ден при среща с руснаците в Дубай за обезщетение на 9,9% дял в КТБ, на които е обещал сградата на Булгарбатак и СофБТ, а персонала на холдинга е преназначен в БлаБТ. А бенкера го пазят едни руски здравеняци...

 • 9
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Корпулентно-вълнов дуализъм. Пигс бозон. Ахахахааа... благодаря ви, че ме разсмяхте! Перфектен коктейл от журналистика, физика и хумор!

  А извън хумора, да кажем следното. Мустакът е щета и безспорно носи вина. Обаче... огромна доза по-голяма вина носи Пигс бозонът и неговият цайсат закрилник (или по-скоро ратай) - Главният Търбух. Ако покрай цялата тази гюрултия тия двамата го отнесат - поне в някаква степен - то това за България всъщност ще бъде едно безспорно добро. Щото #СВИН съд го не лови. Български, демек. Затова трябва чужд. И колкото по-западен, толкоз по-добре. Австрийската прокуратура неотдавна го е подпукала, подочувам... барабар с Хидроинженера. Да видим докъде ще го докарат... чакаме новинки от Виена (clap)

 • 10
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Физико-финансовите мисли са без фриволни аналогии, но пък с точно предаване процесите и на интерференция на вълните V и P, и на разпада ѝ. Поздравления за автора!
  Трябва да бъде пресечен всеки намек за паралел м/у Сергей Магнитски и мустакатия габровец, това е гавра с понятия като "морал", "професионализъм" и "вяра в тържеството на истината", заради които Магнитски остава да се бори в Русия. И заради които го убиват.
  Всяко едно от тези понятия, свързани с Цв. Василев, образуват оксиморони.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Във водовъртежа на три кризи

Във водовъртежа на три кризи

КапиталНО

КапиталНО