🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изгони патиците, излъжи хората, остави перките

Калиакра и ЕС

Pixabay CC0 Public Domain    ©  Pixabay CC0 Public Domain
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Черноморският регион е позабравен и в България, и в Европа. По време на председателството може да отправим ясно послание за съвместни инициативи, особено в областта на околната среда, която е приоритет." Това заяви преди месец Сергей Станишев по време на обща дискусия с Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски.

Ирониите на съдбата понякога трябва да бъдат оценявани. Защото точно в областта на околната среда и точно в Черноморския район, Станишев, Сакскобургготски и Борисов вече имат обща инициатива: мълчаливото заблуждаване и на ЕС, и на местните хора за природата на Калиакра и нейното бъдеще.

Три правителства в продължение на десет години изрекоха една след друга куп лъжи: първо, че одобрените проекти за вятърни перки и голф-игрище няма да имат никакво влияние върху природата там и местообитанията на куп птици, някои от които са застрашени видове и се намират само в България. После - че ефектът бил малък. След това - че природата вече така и така била увредена, да търсим споразумение. После - че сме постигнали споразумение и никой няма да плати цената на лъжите.

През това време Европейската комисия ни осъди, а може да се окаже, че ще плащаме още много - и за времето досега, и за напред, ако се окаже, че преференциалната енергия на перките не е била съобщена в Брюксел. Местните хора вече не вярват на никого и се поддават лесно на манипулации. А птиците... на кого му пука за тях освен на шепа еколози? Поне така звучи от устата на вицепремиера Валери Симеонов.

Това далеч не е единственият такъв случай. Същото е и с прословутите заменки на земи, същото е и с големите обществени поръчки, същото беше с "Белене". Всички заблуди в някакъв момент гърмят и ги плащаме ние. Толкова по-евтино би ни излязло, ако държавата се управляваше без лъжи. Но, уви, този приоритет няма да е в центъра на председателството.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  През оная работа им е на всички за природата в нашта мила кочинка. И всички гордо биещи се в гърдите псевдопатриоти, които разправят на вред, каква хубава природа сме имали, ама при първа възможност разорават и изрязват дърветата, за да могат да изипят 100 кубика бетон, че разбираш ли къде срали къмпингуващите. Обаче хотелчето нищо, че е със септична яма и пише не изхвърляйте хартия в тоалетните.
  Както няккой, някъде беше писал... "Дори и турците през онова време не са съсипали България толкова и не са издивателствали така с народа."

  Нередност?
 • 2
  maa10377228 avatar :-|
  maa10377228
  • + 1

  До коментар [#1] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Че то какво са ни направили турците - оставили са ни гори, пасища, реки, църкви, език и вяра. А след днешните (днес започва не от вчера, ами от '44) какво ще остане?

  Нередност?
Нов коментар