x+y=успех

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

"Трудно е да заобичаш математиката - казва един известен афоризъм за нея - защото има злощастния навик като лошо куче да показва най-неприятната си страна, когато за пръв път се сблъскаш с нея." Може и да е трудно, но който се разбира с математиката, има много конкретни ползи, а през следващите години ще има и повече. Това е и причината в този брой на "Капитал" да има няколко страници по темата (виж тук, тук и тук). Ученето на математика е от онези сюжети, които лесно могат да бъдат пренебрегнати за сметка на някакви текущи скандали. Това обаче, особено сега, би било грешка от исторически мащаб. Всъщност ученето на математика може да бъде и интересно, и забавно. И не - държавата едва ли ще направи нещо по въпроса, но затова пък всеки родител може да се погрижи сам за това децата да са адекватни на времето си.

Държавите, в които децата се справят по-добре с тестовете по този предмет, са категорично по-богати. И тази разлика ще се засилва. Четвъртата индустриална революция - автоматизацията и роботите, ще остави милиони хора без работа и един от начините пазарът на труда да се адаптира е да се засили обучението по математически и инженерни науки. Математиката може и да е, както казва Айнщайн, поезията на логичните идеи, но ако прозата на българското всекидневие я победи, следващите години ще са дори по-лоши от сегашните.

В часовете по математика със сигурност са внимавали организаторите на най-големия турнир за електронни спортове - The International 7. Наградният му фонд през тази година е 24.7 млн. долара, с което той влиза сред най-добре платените състезания тази година, като изпреварва редица някога големи събития като турнири по голф и крикет (повече тук).

В политиката математиката изглежда често по-различно. "Само понякога, Уинстън [две и две правят четири]. А понякога правят пет. Понякога правят три. Понякога правят и три, и четири, и пет наведнъж. Колкото Партията каже." Това е реплика от "1984" на Оруел и описва добре различното измерение в странния свят на партиите и държавното управление. Българските политици не е като да не разбират от математика, просто я използват за по-практични решения. Като например това да си направят сметката, че за тях е по-добре да национализират оръжейната компания "Дунарит", за да не би случайно от нея да изтичат пари към Цветан Василев, който с тях да плаща на американски лобисти да говорят за (моля ви се) корупция в сегашното управление (виж тук).

Разбира се, освен математиката и политиката в този живот има и други важни неща. Едно от тях е как по-бързо да си върнем работната форма след отпуска. Тук има няколко конкретни съвета как по-бързо да излезем от ваканционния режим, без да губим ползите от почивката. Защото все пак лятото вече започва да свършва и идват по-активни месеци - смятайте какво ви очаква.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората