Чайка не птица, a Цацаров не заграница*

Посещението на руския генерален прокурор в София

Министерският съвет
Министерският съвет    ©  Министерският съвет
Министерският съвет
Министерският съвет    ©  Министерският съвет

Началото на тази седмица беше маркирано от едно изненадващо, но височайше посещение - в България за три дни дойде мракобесният генерален прокурор на Русия Юрий Чайка.

За посещението се разбра не от българската, от руската прокуратура, която се похвали на сайта си. Освен с главния прокурор Чайка се видя с премиера Борисов (с когото обсъдили икономически въпроси), митрополит Неофит (с когото обсъдили православието), правосъдниятминистър Цачева (която представила дебатите по обсъждането на антикорупционния закон).

На журналистически въпроси за посещението Сотир Цацаров се опита да се измъкне, като обясни, че Чайка е тук заради Борис Велчев, който преди десетина години подписал нещо си. Само дето когато преди четири месеца главният ни прокурор гостува на Чайка в Москва, версията беше друга - двамата се виждат, защото през 2015 г. Цацаров така се бил договорил. Иначе, увери Цацаров, всяка стъпка от посещението ще бъдат публични за медиите. Ама друг път. Прокуратурата пусна 12 снимки от четирите срещи на двамата и толкоз - без възможност за въпроси.

Според българската прокуратура темите на срещите били "противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност". Според руската прокуратура е било договорено обучение на български прокурори в Москва и кръгли маси в областта на тероризма, но и на противодействието на корупцията, а освен това били обсъдени теми като екстрадицията и оказването на помощ по разследвания.

Това не е първият път, в който Сотир Цацаров се разминава с истината. Или пък в който прокуратурата показва, че не дължи отчетност никому. Не е и първият път, в който главният прокурор се отърква в държави, където човешките права и демокрацията са вражеска проява. Проблемът е, че отчаяният му опит за търсене на международна легитимност (все пак медиите на Пеевски, които кърпят провалите му, не се четат на запад) може да постави под въпрос националната сигурност.

*Перифраза на поговорката от времето на СССР "Курица не птица, Болгария не заграница" (Кокошката не е птица, а България не е чужбина).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Тъй като Главният Цацир вече чертае и външната политика на Територията (освен всичко друго), аз предлагам да уволним външния министър. Тя хем нищо смислено не прави, хем взима нахалост заплата. Точно както и Цвъцка Гуцева. Най-добре и трите длъжности занапред да бъдат изпълнявани - по съвместимост - от Главния Цацир. Като догодина променим и Конституцията, за да има #ТОЙ право на (поне) още един мандат. Тъй де, съдебната реформа не трябва да спира!

  А спестените пари от закриването на Министерство на Прасовъдието и "Външно" Министерство - спешно да преведем на министър Каранасранов. Така той ще може да превъплати поне една своя лъжа в истина - да вдигне заплатите на работниците във ВМЗ с 50%. Ще останат и лично за него някакви, все пак сметката в Белиз трябва редовно да се захранва.

  И докато Другарят Генерал държи речи в ООН - и преди още да е долетял обратно - можем да сменим и името на Територията в нещо, по-така, по-звучно: Прокурорско-Пеевска Република България (ППРБ). Амин!

 • 2
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Според руската прокуратура е било договорено обучение на български прокурори в Москва "
  На какво руската прокуратура, действаща в условията на диктатура, ще научи българските прокурори?!

 • 3
  veneta.nedkova avatar :-|
  matematika

  Не е ли дошъл, да даде указания как се нарушават човешки права без това да носи негативите на закона Магнитски?!

 • abalt

  Посещението на чайката в навечерието на Деня на Независимостта крещи за това от кого зависим.А Боко ще работи за отпадане на санкциите срещу агресора.Срам!

 • 5
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Как са се изтупали двете шкембета, личи си, че шефа идва на визита.

 • 6
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Перифразата е много нескопосана. Чайката Е птица, а човек НЕ е държава, за да може да бъде “чужбина”. Толкова нескопосана, като опитите на медията при цялата си пристрастност да се прави на качествена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората