Очите на Борисов са му на тила

Очите на Борисов са му на тила

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

7953 прочитания

© Капитал


България през 2017-та прилича малко на октопод върху ролкови кънки - има много движение, но не може да се каже, че се върви в някаква конкретна посока. Пипалата на държавата дърпат всичко назад и настрани и ако нещо спира пропадането, това са усилията на отделни хора и компании.

Няколко текста в този брой на "Капитал" показват различните скорости на политиката и бизнеса.

Темата от корицата е за личния фалит, защото това е една област, в която България е тотално изостанала. Тя в момента е единствената страна в ЕС, която не е въвела производството по несъстоятелност за физически лица. Това обрича много хора на кошмара да са вечни длъжници и ги лишава от възможността да започнат на чисто. В същото време сегашният механизъм по никакъв начин не гарантира на кредиторите им, че ще си върнат парите обратно.

За това, че българската политика и държавно управление изостава (понякога шоково) от модерността има още няколко примера.

Идеята за преразглеждане на приватизационните сделки, като се отмени давността за тях, не е само юридическа глупост. Тя показва също как властта гледа предимно назад, встрани и най-вече в чуждите джобове, но никога напред. Ако под някаква форма идеята бъде осъществена, прокуратурата (в пълната и сегашна прелест) ще може да се занимава с хиляди български компании (вижте повече тук). Ако ГЕРБ наистина искаха справедливост в приватизацията, можеха да реформират съдебната система, когато за пръв път дойдоха на власт. Така сега нямаше да им се налага да превъртат правото, като увеличават давността за престъпленията при продажба на държавни компании. Ако ГЕРБ наистина искаха справедливост, щяха да направят така, щото кражбите на публично имущество да бъдат наказвани поне сега. Това обаче означава реална борба с корупцията, което за управляващите вероятно изглежда като харакири. Доста по-безопасно за тях, изглежда, е да се отклонява вниманието към миналото.

Когато нямаш бистър поглед напред и ясна политика какво правиш и защо, рискуваш всички да ти се качат на главата. Това се случва на премиера покрай председателството на ЕС. Понеже основната му задача е "да не се изложим пред чужденците", който може да го заплаши, че ще помрачи тази цел по време на председателството, получава всичко. (Повече за това кой какво иска от Борисов тук.)

Добър пример за това какво се случва с държавите, които живеят обърнати към миналото, е Русия. Кръглата годишнина от октомврийската революция е добър повод да се обърне внимание как тя гледа много повече назад, отколкото напред.

Приятно изключение от тенденцията политиката в България да се движи с гърба напред са усилията за влизане в чакалнята на еврозоната. Стратегията на ГЕРБ не е да показва някакъв напредък на България, защото такъв няма, а по-скоро разчита на подходящ политически момент в ЕС. Усилията може и да не са докрай успешни, но като утешителна награда България може да получи покана да влезе в банковия съюз, което ще е някакъв успех (повече тук).

Това, че държавата гледа назад, разбира се е неприятно, но далеч не е повод за униние - успехът е напълно възможен както на лично, така и на корпоративно ниво. Доказва го примерът за стартиращата компания "Евротръст технолоджис". Тя е разработила мобилно приложение, което събира на едно място електронен подпис, електронна идентификация и възможност за официално връчване на документи онлайн. Това решава много от проблемите, които зациклилата държавна подготовка на електронното правителство обещаваше да направи.

Капитал #беззарядно


Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов компактен формат, дизайн и осъвременено съдържание и вече излиза още в петък.


Може да го намерите в търговската мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, "Еко", "Петрол", "Ромпетрол", магазини "Фантастико", "Билла", "Кауфланд".

true

България през 2017-та прилича малко на октопод върху ролкови кънки - има много движение, но не може да се каже, че се върви в някаква конкретна посока. Пипалата на държавата дърпат всичко назад и настрани и ако нещо спира пропадането, това са усилията на отделни хора и компании.

Няколко текста в този брой на "Капитал" показват различните скорости на политиката и бизнеса.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход