По пистите на демагогията

Ски влекът "Заека" на Витоша

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

"Ние сме задължени да осигурим адекватни условия за практикуване на зимни спортове за нашите деца, за да могат да спортуват и да обикнат природата. За мен като министър на младежта и спорта най-важно е да създадем условия както за професионален, така и за масов спорт, който е важен за здравето на нацията."

С тези мотиви Красен Кралев отново се включи в хора на настоящи и бивши министри, които подкрепиха изцяло изграждането на втори кабинков лифт в Банско, а вероятно и нови писти. Логичният въпрос е какво точно правят в спортното министерство, за да изпълнят своето задължение.

Човек може да си помисли, че искат да се случи нещо хубаво, но някакви външни фактори ги възпрепятстват – или нямат къде, или не им стигат парите, или пък може би пък лошите зелени коварно слагат прът пред ските на прогреса. Ако беше така, можеше да им се влезе в положението. Но, за съжаление, не е.

Когато се говори за развитието на Банско, министърът, умишлено или не, пропуска тоталната разруха на Витоша. Вярно е, че повечето лифтове са чужда собственост (по случайност на същите хора, които са свързвани със собствеността и на концесията в Банско). Но не всички.

От поне 10 години един влек край хижа "Алеко", известен като "Заека", е счупен. Той не попадаше в общата ски карта на Витоша, продавана от "Витоша ски". Служеше за обучение на децата на писта "Заека", където първите си стъпки в ските и сноуборда са направили състезателите, гръбнак на националните ни отбори днес – Александра Жекова, Алберт Попов и Камен Златков. Там се провеждаха и първите състезания по сноуборд в България.

Годините си минаваха, а влекът така и не беше ремонтиран, въпреки че негов собственик е "задълженото" за развитието на детския спорт ММС. Да нямаше финанси, едва ли, като се има предвид колко пари отидоха за ремонт на футболни стадиони и строежа на многохилядни зали. Каращият втори мандат Кралев много пъти можеше да изпълни задължението си да помогне за развитието на детските ски и здравето на нацията. Не направи нищо. Не защото няма условия. Желание няма.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Много хубава статия. Със сигурност е така, но тези спортисти "гръбнак на националните ни отбори днес ", охотно рекламират точно тези хора, които умишлено предизвикват "тоталната разруха на Витоша".
  Някой не им ли го е казвал? Защото може би не го знаят или осъзнават.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Никой ли не помни рекета на дъщерната на Цеко Минев офшорка Витоша ски преди 3-4 години, когато затвори планината за цял сезон, за да получи правото с промени в закона да я превърне в разорано подобие на Пирин над Банско?

  Тогава рекетът не мина, но и Витоша остана демонстративно запусната и практически неизползваема за зимен туризъм.
  Целта на Витоша ски е същата като на близнака си Юлен - освен концесия на съоръженията да придобие право да разполага безконтролно с планината. В тогавашните планове за Витоша между Алеко и платото трябваше да се направи огромен полигон за АТВ-та, изравняване на морените (!) и правене отгоре им на нови писти.

  Концесионната такса за Витоша е смешна - равнява се на цената на малък панелен апартамент в крайните райони. И е нелогично защо Столична община упорито продължава да преподписва концесионния договор с Витоша ски?

 • kdo52372883

  Абсолютно вярно, браво на автора. Георгиус & Со. предпочитат да изсекат и застроят половината Пирин (или целия, ако #Валери им даде) - но не и да направят един-два елементарни (и евтини) ремонта на съоръженията на Витоша.

  А за обектите, собственост на ММС, въобще без коментар. Тия хора в това министерство не могат барем грам грижа да положат, позор! И то не защото е скъпо или трудно, напротив! Правят го умишлено, за да остане Витоша все така ограничена дестинация - и за да може в Банско Георгиус (т.е. Цеко) да лапа целия ски-поток. Толкова е очевадно, че е чак отвратително! Гнус!!!

 • 4
  lks24520573 avatar :-|
  sosy_jopy king

  Вън Цеко от Витоша

 • 5
  soldierism avatar :-|
  soldierism

  Имам лекото съмнение обаче, че ако се почне строеж на Витоша и модернизиране на съоръженията, пак ще има протести и на любимата Витоша нищо няма да се промени

 • 6
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#5] от "soldierism":

  Всичко зависи , какво ще се прави. Като гледам, какво искат да се направи над Банско, на Витоша ще е подобно и едва ли ще е само ремонт.

  Незнам защо искат да превърнат от 3 месеца сезон, някаква огромна индустрия - няма как. Банскалии са доста "дебилни" - когато им придойде Глазне - държавата им виновна а всъщност проблема е че няма какво да "спира" водата - разбирайте ГОРА.

  Обаче искат нови писти разбирайте по-малко ГОРА!.

 • Никола Йорданов

  Софиянци ходят да карат ски на Боровец и банско. Ако работеха съоръженията/ поддържаха пистите като хората ... обезценените имоти в Банско отдавна щяха да са фалирали една банка.

 • 8
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Нито заекът, нито другите влекове на Витоша имат разрешение за строеж, а изтеклият, но все още действащ план за управление на планината забранява издаването на нови такива. Да обясня на зелените какво значи това - значи, че в момента, в който лифт на Витоша се счупи малко по-сериозно той няма как да бъде подменен, защото нов лифт не може да бъде монтиран по трасето на стария - разрешение за строеж няма, а ново не може да бъде издадено. За това не чакайте нови лифтове, докато няма нов план за управление, който да ги позволява. Впрочем, активно съботиран от именно зелените... Кой печели от неприемането му? Банско, Боровец и Пампорово. Предвид активната дейност и срещу Банско може лесно да заключим, че зелените играят за Боровец или за Пампорово.

 • 9
  deadsmurf avatar :-|
  deadsmurf


  До коментар [#8] от "
  Батков-вън
  ":

  Съгласна съм, че план няма и заради това не е възможно да се сложат нови съоражения, но притеснението на "зелените" е в чий интерес ще бъде изработен новия план. Затова в случая пак е избор между голямото и малкото зло. Пак ще стане ти му подадеш пръстите пък то ти отхапе ръката.

 • 10
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#8] от "Батков-вън":

  Не намираш ли разлика между СТРОЕЖ и РЕМОНТ? Като ти протече покрива си струтваш къщата и я изграждаш наново ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО