България търси хора

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

От Варна до Благоевград и от Видин до Бургас, България днес има един сериозен проблем - огромна част от компаниите в цялата страна се оплакват, че не достигат хора. Това може да се чуе от собственици на квартални магазинчета и ресторанти до международните фирми, които искат да увеличат производството. Източникът на този проблем е ясен - България е една от държавите в Източна Европа, която е загубила най-голям процент от населението си. Липсващите инженери, медицински сестри и строители са в Германия, Испания и Англия. (Виж темата за пазара на труда.)

Обсъждането на този проблем най-често се свежда до оплакване. Това обаче е излишно. Ситуацията наистина е неприятна, но има смисъл да се говори за решения, а не за проблеми. Липсващите хора например могат да се внесат отвън. Както ще прочетете, изследване на консултантската компания Colliers, поръчано от "Капитал", посочва най-удобните за България възможности в Украйна, Молдова и Македония. Там в момента безработицата е по-висока, а хората са културно близки. Решение е и на пазара на труда да се включи по-активно например циганското малцинство, което означава смислена програма за интеграцията му.

Разбира се, най-добрият изход от тази ситуация би бил връщането на емигрантите. Това е обаче и най-трудното решение. Европейският съюз вкара България в реална конкуренция с другите страни като място за работа и живот. За да се върнат заминалите, държавата трябва да им предложи по-добри или поне сравними възможности за развитие. Това означава добри доходи, качествено образование за децата, добро здравеопазване за възрастните, истинско правосъдие и като цяло нормални публични услуги. Обратната миграция към Централна и Източна Европа вече е започнала, но в България все още повече хора заминават, отколкото се връщат. И това е лесно обяснимо.

За да се обърне процесът, трябва нормална държава. Нормалната държава означава и сравнително малко корупция. Животът в корумпирана държава често свежда изборите на хората до три - да са ниско платени, корумпирани или корумпиращи. Всеки от тях е неприятен. Корупцията и правосъдието изглеждат и най-големите проблеми за момента и ако бъдат решени, би помогнало например и за по-добри здравеопазване, образование, полиция и прочее публични услуги.

Емигрантите от Западна Европа обаче трудно ще се върнат, ако има истории като тази за бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", който е започнал работа във фирма, печелила организирани от него конкурси. Тя заедно с други подобни случаи (виж коментар тук) дават на България онзи непривлекателен вид, заради който много българи избират неудобствата на емигрантския живот.

Разбира се, в света днес емиграцията често е остаряло понятие – хората заминават и се връщат, сменят компаниите и държавите. Пример за това са четирите истории за жени и мъже от българския рекламен бизнес, които са работили извън България, а после (някои от тях) са се върнали.

И естествено проблемите на пазара на труда не бива да се основание за бездействие – успехът е възможен и в България, въпреки недостатъците. Примери за това има във всеки брой на "Капитал", а в този може да видите как ще се развива доскоро българската компания Dynamo Software, след като беше купена от американския фонд за дялови инвестиции Francisco Partners, и как китайска IT фирма купи българската "ММ солушънс".

В броя ще видите още:

Историята за двете лъвчета, обяснена от начало

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Нищо ново в статията.

 • 2
  ntp12527421 avatar :-|
  Подуенски нюанс

  Който държи на честта си, уважението и самоуважението няма да се върне обратно. За културните и възпитаните, и интелигентните парите са важни, но не са всичко...
  То и украинците през БГ ще скочат на Запад и пак щуе ни останат коняка и рома....

 • 3
  vok46365604 avatar :-|
  vok46365604

  То ако можеле да се живее в БГ със сегашните заплати, хората нямаше да рискуват с чужбина....

 • 4
  fcs1432069766431253 avatar :-|
  Antoaneta PETROVA Ardashes

  Това е трагедията на лошата реклама и неправилното развитие на бизнес средата.Всеки иска да вземе повече, но не да даде,както поръчители,така и изпълнители. Целта е ясна- лесно натрупване на капитал, но капиталът сам за себеси е нищо в сравнение с човешкия фактор и неговите качества.Тук не може да се говори за социализъм и за капитализъм, а за човешка несъвместимост и поносимост- защо не аз , а другия?

 • 5
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Интересно как, когато стане дума за заплатите в Бг и хоп - еми не можели да бъдат по-високи, защото... бла, бла, бла... Е, питам тогава, щом не работим като западняците, щом бла, бла, бла, защо искате бизнеса ви да расте? Защо ви трябват хора, които да ви работят, ама за без пари? Какъв е тоя стандарт, двоен, троен, какъв? Хайде работодатели, стига сте ревали, че ми се доповръща от вас. Развържете кесиите и проумейте най накрая, че вашите служители са инвестиция, а не разход и погледнете на тях като на нормални хора с нормални потребности. Едва тогава нещата ще започнат да си идват на мястото...

 • 6
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  До коментар [#5] от "Г.Е.М.":

  Еми тва е мантрата на БГ - ефтен труд и десятък, който лесно отива офшорно в ряката..
  А Капитал е орган на неолибералите на Милтън Фридман от ИПИ / терлици като Г. Ангелов и Каролев /.. не го ли знаете това?..

  Мутрите зеха да усещат как аборигените си дигат гълъбите от оградената им кочинка.. Дори китайците са двойно по-заплатени... а техните крадократи дори запоянаха да ни изкупуват...
  Българският абориген нито има капитал, нито доход, нито възможност за това, а и 25 г. е държан прост и на чалга - да не би да проумее схемата на ДС...
  Пресни данни от https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Bulgaria&country2=China

 • 7
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  В България днес има сериозен проблем - огромна част от компаниите в цялата страна се оплакват, че не им достигат хора.Това се чува от собственици на магазинчета и ресторанти до международните фирми, които искат да увеличат производството си. Източникът на този проблем е ясен - България е една от Държавите от Източна Европа която е загубила най-голям процент от населението си.
  Най-добрият изход от тази ситуация би бил възвръщането на емигрантите. С основание авторът на статията счита, че е най-трудното решение. ЕС вкара България в реална конкуренция с другите страни по място за работа и живот. За да се върнат заминалите, Държавата трябва да им осигури по-добри условия за развитие.
  За да се обърне процесът, трябва НОРМАЛНА Държава. Последното означава сравнително малко корупция. (По мое скромно мнение е, че като минимум за Бг., трябва да се приложи "Закон за защита на корупцията,,,")

 • 8
  fcs1432069766431253 avatar :-|
  Antoaneta PETROVA Ardashes


  До коментар [#7] от "
  А.Стоянова
  ":
  Тя корупцията и сега е защитена какво още да И защитава новия закон.

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Ш'се върна в България, когато хората спрат да си паркират колите по тротоарите и няма вероятност питбул или неаполитански мастиф или ротвайлер да ми разкъса детето... Ко праим?

 • 10
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Уважаема Аntoaneta Ardashes, за съжаление Вие сте права. Да, КОРУПЦИЯТА в нашата скъпа РОДИНА сега е ЗАЩИТЕНА от УПРАВЛЯВАЩАТА партия - ГЕРБ. Но, мила Тони, ВЯРВАМ, че в близко бъдеще нещата ще се поставят по местата им. ВЯРВАМ, и затова се обръщам към г-н Александър Кашъмов, един от многото бълг. граждани, който е на ясно, че Приетият от ГЕРБ "Закон за БОРБА срещу корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество", основателно предизвиква сериозни опасения, но за съжаление не към КОРУМПИРАНИТЕ"...
  Така че, има смисъл от "Новия закон".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО