Държавата има три нови идеи да ви взима парите

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Корупция е, гласи все по-популярният израз, само ако те хванат. Иначе си е бизнес като бизнес. Е, тази седмица шефът на централната банка в Латвия беше "хванат" - задържан и обвинен във взимане на подкупи, за да си затваря очите за проблемни трансфери през поне една местна банка.

Историята - поучителна за някои и плашеща за други, е важна и за България (вижте я тук). Тя поне малко ще попречи на плановете за влизане в чакалнята на еврозоната. Ако Латвия има проблем с корупцията, който може да се прехвърли върху целия валутен съюз, то какво ли може да се очаква от България, където и надеждите някой да бъде хванат са доста напразни. Балтийската държава, разбира се, не е единствената причина еврозоната да изглежда все по-далече въпреки усилията на премиера и финансовия министър. Качеството на държавата тук - на различните институции и политиците, дава много по-сериозни аргументи за Запада да охлади българския евроентусиазъм.

Какво е нивото на услугите, предлагани от българската държава, може да се види от три сюжета през последните дни.

Идеята на финансовото министерство, която ще доведе до задължителна подмяна на ПОЛОВИНАТА касови апарати в държавата и пренастройване на ВСИЧКИ останали (вижте тук). Цената за това видимо безсмислено упражнение е около 120 млн. лв. Тези пари вместо за заплати или инвестиции в самите фирми ще трябва да отидат за нови елки с хартиена лента.

Вторият сюжет, който показва как държавата може да влезе в бизнеса като носорог в порцеланов магазин, е замисълът ВСИЧКИ сервизи в България да бъдат лицензирани. И големите, и малките ще трябва да отговарят на едни и същи условия, което, разбираемо, ще доведе до отпадането на гаражните бизнеси. По-интересното е друго - идеята е контролът да се осъществява от ДАИ - дирекцията, която през последните години е синоним на всеобхватна корупция. Там тя е толкова нагла, че понякога дори има арестувани. Иначе казано, нелошият замисъл да се въведе някакъв ред при сервизите вероятно ще се сведе до това някакви пари от тях да отидат в проверяващите. (Вижте повече тук.)

Към тези авангардни идеи трябва да се добави и още една от министъра на туризма Николина Ангелкова, която поиска да се лицензират и апартаментите, които се отдават под наем през платформи като airbnb и booking.com, които съответно да са длъжни да плащат туристическа такса.

За лошото качество на държавните услуги в този брой има още един пример. По брой коли на глава от населението София вече е изпреварила серия европейски столици като Виена и Берлин. Градът се задръства все повече - и като трафик, и като места за паркиране, и това е следствие от неосъзнатата държавна политика да се толерира притежаването и придвижването на автомобили. (Повече – в темата на броя тук, тук и тук.)

Ако чуждите проблеми могат да са успокоение, от неефективна държава се оплакват и в Италия, където миграцията на млади и активни хора все повече се засилва (прочетете повече тук). Разбира се, там вероятно проблемите се понасят с една идея по-леко, най-малкото защото могат да се преглътнат с качествени колбаси и сирена - вижте гастрономически пътепис за Парма тук.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  Идеята със сервизите е най-опасна от всичко изброено. Но се съмнявам държавата да се озъби на хиляди българи по този начин...

 • 2
  odysey avatar :-?
  тракиец

  До коментар [#1] от "tmax500":

  За мен идеята с касовите апарати е най-опасната, защото показва способността на държавата да рекетира бизнеса и това става по все по нагъл начин. Е , може би на дребния бизнес ще му писне и ще мине изцяло на сиво, а средния ще намали печалбата, за едрия не говоря, той няма такива проблеми. Не случайно повечето ЕТ проклинат Горановчето. Колкото до другите безумни идеи на министрите виждам само един сигнал - краденето достига такива размери,че вече парите не стигат! И колкото и да се напъват има една невидима граница, зад която обикновения òвек им тегля майната и си прави каквото си е наумил.

 • 3
  osho avatar :-P
  osho

  Е, можеше и да е по-лошо - например да пипнат допълнителното пенсионно осигуряване и да го прелеят директно в държавните банки...

 • 4
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Да бе... скоро ше се плаща и за изгрев/залез слънце... ще се забранят големите хубави цици.. развалянето на магии ще се санкционира с разкодиране на гсм-и....

  Никак не е зле всеки лесно сам да провери отчита ли се продажба в НАП с QR кода.. а как ще става това при електронни продажби? Купил съм песничка от Гугъл - къде е QR кода? Май пак дребния у дирека..

  И какви предложения има ИПИ за оправяне на приходите в ДБ? Частна надНАП световна дълг-колекторска институция? Нали некой точно като обратното на лице Г. Ангелов съветва и формулира текстовете към предложителите на такива наредби? Критика без алтернативи си е просто плювка...

 • 5
  jordani avatar :-P
  jordani

  Големи противоречия в тази статия.
  Хем корупция е само ако те хванат, хем у нас проблема е, че не ги хващат 😀
  И аз, като премиера не мога да разбера - има ли корупция, няма ли?

 • 6
  plaats avatar :-P
  Луд Общественик

  Елките с хартиена лента :) :) :)
  Много добро попадение!!! хахах

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Ако не вярвате в себе си - спомнете си за Гинка от Пазарджик, която напук на батковината си купи ЧЕЗ!

 • 8
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "tmax500":

  И сервизите, и касовите апарати, и нови такси, такси.... Големите бизнеси, като си изпатят от Мафията-държава направо бягат- виж ЧЕЗ!!!!
  А Гинките ще стават много, много. Бензин ще си купиш от съседна нормална държава, вода ще си налееш от извор...... но ток само по жицата на Гинките. Пригответе се, до няколко години тока ще стане 3 лв, не бензина, тока!
  Синята зона ще ви се стори детска градина пред това което се задава.
  Често на шега казвам, че ще въведат и такса дишане, по 1ст на вдишване, издишването ще е безплатно!
  Всичко грамотно, нормално трябва да бъде прогонено от тази територия. Тук ще останат само неграмотната паплач / тя не е конкурентна/ и Номенклатурата на Мафията-държава.
  Лека вечер.

 • 9
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Нека прогнозирам - следващата стъпка за набавяне и крадене на пари е да се сменят регистрационните номера на колите (отново). Постоянно въртят един и същ сюжет. Ту сменят касовите апарати, ту вземат поредния милиарден заем...Каца без дъно. Алчните очи, само пръстта ги затваря.

 • 10
  opz11314385 avatar :-|
  opz11314385

  Сервизи, които не отговарят на изискванията могат да минат към икономика на споделянето


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп