С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 3 апр 2018, 11:45, 4552 прочитания

Мнения Daily - Суеверията на дигиталната епоха водят към ново Средновековие

И още: Изтегляне на САЩ от Сирия ще провокира нова война; У "Да, България" няма и помен от консервативно мислене

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Все по-честото публично говорене за война форсира новите суеверия.
Световна конспирация

Суеверията на дигиталната епоха водят към ново Средновековие


От коментар на политолога Антоний Гълъбов за offnews.bg

Резултати от социологическо изследване, проведено от Агенция "Тренд", показват, че 73 % от българите чукат на дърво срещу нещастие. Впечатляващо мнозинство от пълнолетни български граждани вярва в пророческите способности на Ванга, като сред по-младите хора този дял е дори по-висок – 63 %. Най-вероятно поне две трети от българите вярват в силата на "злите очи" и възприемат злобата на другите като сила, която е в състояние да промени живота ни.

Изглежда, че суеверията се съхраняват и в дигиталната епоха, а може би дори стават по-силни заради все по-трудното разграничаване между виртуална и актуална реалност във възприятията ни. Всичко това би могло да остане в пространството на забавната статистика или да бъде възприето като междинно отчитане на българските чудатости, но има и друг пласт, който е съвсем нов и който поставя въпроса за ценностите на съвременното българско общество в съвсем друг контекст.Данните от изследването показват, че 40 % от анкетираните споделят разбирането, че съществува тайно общество, което управлява световните дела, а 66 % вярват, че се разработват специални болести, за да бъдат увеличени приходите на фармацевтичните компании. Една четвърт от анкетираните вярват в т.нар. кемтрейлс (следите от изгорелите газове от самолетно гориво, които се възприемат като химическо оръжие, което има за цел да въздейства върху психиката на хората), а 24 % - в наличието на климатичното оръжие ХААРП.

Това не са "фалшиви новини". Това са само част от нагласите, които придават реалистичност на фалшивите новини. Това са елементи от една нова митология, която може да придобие глобални мащаби. Според някои това е част от "Новото Средновековие", в което човечеството навлиза след поредния "залез на Разума". Това ново суеверие се създава и разпространява чрез комуникационните технологии и се мултиплицира чрез така наречените социални медии. То създава особена акустика за фалшивите новини, придавайки им силата на доказателство. Тази нова култура на страха моделира обяснения за света, който изглежда все по-сложен и неразбираем. Колкото по-примитивно е обяснението, толкова по-лесно е то да бъде масово възприето.

Върху амалгамата на новите суеверия фалшивите новини се отразяват по-бързо и лесно. Те допълват и дори компенсират нарастващата липса на знание. Формиращото се общество на знанието в световен мащаб, изглежда, че ще се основава на ограничения достъп до знание, подменен от масовия достъп до информация, която ще бъде моделирана и организирана според основните обяснителни модели на новата култура на страха.

Все по-честото публично говорене за война форсира новите суеверия. Дали тя се води чрез кемтрейлс или чрез климатично оръжие, дали изобщо се води или предстои да започне всеки момент - всичко това е въпрос на подробности, които не отменят представата за единния, скрит център, който управлява света и се стреми само към това да увеличи собствените си печалби. Докато всичко това продължава да се случва край нас, вярата в извънземните или страхът от лошия късмет ще ни изглеждат все по-рядко като нещо смешно.

--------
"Шиитският полумесец" може да достигне границата на Израел.


Близък Изток

Изтегляне на САЩ от Сирия ще провокира нова война

От коментар на Керстен Книп за "Дойче Веле"


[Reuters]

Каквото и да говорим за американския президент, с внезапните си хрумвания той винаги е в състояние да предизвиква главоблъсканици сред наблюдателите. Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия няколко дена след назначаването на Джон Болтън за съветник по националната сигурност и на Майк Помпео за външен министър. Двама политици, които не са известни като апологети на въздържан външнополитически курс. Тъкмо напротив. И двамата се застъпват за твърдо отстояване на националните интереси, също и с военни средства.

Как тогава се съчетава тяхното назначение с идеята за изтеглянето на американските войници и военните съветници от Сирия? Няма да сбъркаме, ако кажем, че това е по-скоро спонтанно хрумване и няма да бъде последвано от действително изтегляне от Сирия. Защото действителното изтегляне на американските войски би било признание, че американската политика не е допринесла много за решаване на конфликта. Изтеглянето на войските би било и крачка към загуба на геостратегическо влияние на Америка в региона. И това ще излезе много скъпо на Близкия изток, за разлика от 2003 година, когато на базата на нагли лъжи САЩ нахлуха в Ирак и въвлякоха в хаос страната, а и не само нея.

Разбира се, че САЩ никога не са имали особено близки отношения с режима на Асад. Желателно за тях е било по-скоро свалянето от власт както на бащата, така и на сина Асад. От една страна, причината се корени в близостта на двамата президенти с най-големия противник на САЩ в региона - Иран. А от друга, в тяхното враждебно отношение към Израел, който е най-важният американски съюзник в Близкия изток. В продължение на седем години САЩ напразно действаха за свалянето от власт на Асад-младши. Дали не трябваше да действат по-твърдо? Какво щеше да стане, ако САЩ се държаха изцяло настрана, както разбира се можеха да постъпят и другите актьори като Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия? При други обстоятелства бунтът можеше да поеме по много различни пътища.

Може да се каже, че изтеглянето на САЩ в този момент, би определило бъдещето не само на Сирия, но и на целия регион за десетилетия напред. По всяка вероятност може да се очаква едно дискретно налагано надмощие на Русия. И едно не толкова дискретно господство на Иран в големи части на Сирия, в Ливан, та чак до границите с Израел. "Шиитският полумесец" би станал действителност. И то груба действителност. Твърдият външнополитически курс на моллите в Техеран, както и досегашните им действия в Сирия показват колко безскрупулно Техеран би прокарал своите интереси в региона. Това са икономически, но преди всичко пропагандни интереси. И най-вече грубата враждебност на Техеран спрямо Израел е важен коз в региона. Особено когато Израел потушава протестите в ивицата Газа със смъртоносно насилие.

Последицата от американското изтегляне би бил един триумфиращ Иран, който може да докара региона до ръба на нова война. В обявеното от Тръмп изтегляне се прокрадва и признанието, че с изключение на успешната борба срещу терористите от "Ислямска държава", САЩ не са постигнали много във войната в Сирия. Всичко обаче говори, че изтеглянето на американските войски, ще тласне региона в още по-голям хаос.

-----------
Партията на Христо Иванов ще сформират ляво прогресистко ядро.


Класова борба

У "Да, България" няма и помен от консервативно мислене

От коментар на философа Константин Туманов за "Клуб Z"


Фотограф: Велко Ангелов

В България политическият дискурс е едновременно по детски наивен и по старчески изкуфял. Но той е преди всичко досаден, особено за по-младите от нас, които не свеждат политиката единствено до борба срещу Кремъл и БСП.

Преди последните избори се появи обединението, наречено "Нова република", чиито амбиции поне донякъде, почиваха на теоретичните основания на един консервативен модел на мислене. Но, уви, днес виждаме господин Кънев да оправдава встъпването на ДСБ в особен съюз с, вярвам, добронамерената, но ясно левееща "Да, България", водена от Христо Иванов.

Днес, когато на терена на Европа вече се чуват предвестниците на един екзистенциален сблъсък между съвременните наследници на Маркс, прогресистите, и всички онези, за които европейското минало и традиции не са просто тиранична случайност, а носители на всичко, което поредният акт на освобождаване не може просто тъй да отмени.

Днес, ние сме свидетели как господин Кънев се обръща към избирателите си и им извиква: "Вие не сте на нивото на другите европейски народи! Вас ви тревожат примитивни въпроси". Днес, когато България трябва не просто да направи своя философски избор, а да стане участник в задаващото се прекрояване на общоевропейската идея, на нас ни се казва, че сме твърде корумпирани, твърде стерилни, за да мислим отвъд проблема за Борисов и компания.

Действително, в "Да, България" и съюзниците й от ДЕОС виждаме по-скоро либерално отношение към икономиката. Но у тях няма ни помен от консервативно мислене, още по-малко у "Зелените", които са по презумпция леви. Макар още да не са го декларирали ясно, за мен "Да, България" и гравитиращите около нея формации по естествен път ще сформират ляво прогресистко ядро - такова каквото в България до момента не е имало, но което е неизбежна последица от повишаващите се жизнени стандарти и интеграцията в ЕС, където левите са истински леви, за разлика от нашата дългогодишна левица, в лицето на БСП, която често изповядва консервативни ценности (по нареждане от Североизток обаче).

Причината Христо Иванов да избягва да назове партията си лява, смятам, не е в десните му виждания за икономиката, които в никой случай не са достатъчни, а в сянката на БСП, която заплашва да погълне всеки, нарекъл се ляв в България. Това е очевидна истина, подчертана от единението със "Зелените", които са по-откровени, както личи от името им.

И в този ред на мисли от консервативните хора в България се очаква да преглътнат съюз със самия прогресизъм. В името на какво? В името на късогледа България? В името на едно срамно благоразумие, което отрича капацитета на страната ни да заеме премислена позиция по най-фундаменталните въпроси на днешните европейски общества?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Здравната реформа се връща в изходна позиция 1 Здравната реформа се връща в изходна позиция

20 години по-късно

22 мар 2019, 628 прочитания

Заплахата от крайнодесен терор Заплахата от крайнодесен терор

В целия свят сме изправени пред надигащата се идеология на омразата, насочена срещу малцинствата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии

22 мар 2019, 492 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - При конфликт първо взривяват мостовете

И още: Кое е първото – лъжата или глупостта; Пожарът в Кемерово обърна настроенията в Русия

Уикенд в Матера

Бързо и лесно пътуване до древното градче, което заедно с Пловдив споделя титлата Европейска столица на културата 2019

Голямата катастрофа на Boeing

Двата паднали самолета Boeing 737 Мах нанесоха сериозен репутационен и финансов удар върху компанията

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Уикенд в Матера

Бързо и лесно пътуване до древното градче, което заедно с Пловдив споделя титлата Европейска столица на културата 2019

Сто години красота

Богата образователна програма ще отбележи стогодишнината от създаването на Баухаус

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 23.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Апартаментите на ГЕРБ - самозабравяне по високите етажи на властта

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.03.2019 Прочетете